Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ren innovation, bedre hygiejne

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ren innovation, bedre hygiejne"— Præsentationens transcript:

1 Ren innovation, bedre hygiejne
Af: Annette Baltzer Larsen Mejerist & mejeriingeniør FORCE Technology

2 Rådet for bedre hygiejne Ren innovation, bedre hygiejne
Agenda Udfordringer Nye muligheder Eksempler – under konstruktion Desinfektion af kasser Desinfektion / kontinuert behandling - Transportbånd Eksempler – færdige konstruktioner Desinfektion af madrasser Overfladebehandling af ferske kyllinger Af: Annette Baltzer Larsen Mejerist & mejeriingeniør FORCE Technology

3 Udfordringer …. Øget effektivitet Besparelser/Optimeringer
Produktionstidens længde Besparelser/Optimeringer Optimering på rengøringen (tid, kemikalie, energi, vandforbrug) Mere avanceret udstyr Levnedsmiddelvirksomheder Fødevaresikkerhed Produktkvalitet Hospitaler Multiresistente mikroorganismer Hospitaler har de samme udfordringer – senge er blevet tilkoblet rigtig meget elektronisk udstyr – kan det tåle rengøringen ? Bobling af maling på senge (pga. anvendelse af varmt vand og kemi) – hvordan bliver hygiejnen med rustplettede senge ? Udfordringer, skal gøre tingene bedre på kortere tid og med optimeringer i rengøringsproceduren

4 Dekontaminering med damp alene
Situation uden SonoSteam® ; kun damp Tyndt luft-lag tættest ned mod overfladen – det laminare grænselag – hindrer varmeoverførsel til overfladen. Dermed forhindres effektiv varmetransmission og dermed hurtig drab af mikroorganismerne. Ved almindelig dampbehandling er det derfor nødvendigt at have damp på anlæg i længere tid. Ulempe: hele udstyr opvarmes – skal afkøles igen, energikrævende.

5 Dekontaminering med SonoSteam®
Situation med SonoSteam® Video Simulering af få millisekunder med lyd. Det laminare lag er blåt. Under simuleringen når det laminare lag ikke at ændre sig og ser derfor frosset ud. Ultralyden pulserer gange pr. sek Ultralyden sætter det laminare lag i bevægelse (intensiveret molekylære svingninger). Dette resulterer i ødelæggelse af det laminare grænselag.

6 Dekontaminering med SonoSteam®
Situation med SonoSteam® Ultralyden sætter det laminare lag i bevægelse. (intensiveret molekylære svingninger). Dette resulterer i ødelæggelse af det laminare grænselag. Nu kan dampen nemt komme til mikrostrukturen og revner i overfladen, som behandles hurtigt og effektivt, hvilket sikrer et effektivt drab af mikroorganismer uden at overfladen efterfølgende er varm.

7 Dekontaminering med SonoSteam®
Hastighedsfelt over en plan overflade med et flow på 1 m/s Simulering Simulering af få millisekunder med lyd. Det laminare lag er blåt. Ultralyden sætter det laminare lag i bevægelse og danner et intensivt flow i overfladens kaviteter Fra: Slagteriernes forskningsinstitut: ”Listeria i kødprodukter”. Maj 2004, årgang 50, nr. 5. Spaltebredde 50 µm: Frekvens: 30 kHz. Tænk brugt udstyr med mikroskopiske ujævnheder / revner / sprækker Ultralyden medfører at luften skiftes i kaviteterne gange pr. sekund

8 Dekontaminering med SonoSteam®
Situation med SonoSteam® Mikroorganismer er små; bliver hurtig opvarmet og dræbt. Derfor kan processen stoppes før varmen trænger mere end få mikrometer ned i overfladen af produktet (fødevaren, stål, plast mv.).

9 Dekontaminering med SonoSteam®
Dekontaminering ved brug af damp og ultralyd Damp Dræber mikroorganismer Ultralyd Katalyserer processen Få sekunders behandling Ingen kemikalier Ingen adaption til resistente bakterier Effektivt imod bakterier, virus, svamp og gær

10 Udstyr til forsøg Application Lab
Testudstyr er opbygget, som bruges til test af nye anvendelser. Det er muligt at variere de indgående parametre, som er fundet relevante. Test af reduktioner Muligt at regulere parametre som Hastighed/behandlingstid Damptryk Intensitet Lydtryk

11 Reduktion af mikroorganismer Desinfektion og forbedret produktionshygiejne
Desinfektion, som erstatning for den kemiske desinfektion Succeskriterie: log 5; som succeskriteriet er for den kemiske desinfektion Kontinuert behandling af procesudstyr (særlig udsatte steder) under produktion Succeskriterie: log 2-3; ved en sådan reduktion vil den generelle produktionshygiejne bliver forbedret Brugt udstyr – ujævnheder Giver længere produktionstid Bedre holdbarhed; pga. bedre mikrobiologi Særlig udsatte produkter: Kontinuerlig behandling af både procesudstyr og produktoverflade Andre muligheder: Desinfektion af madrasser (eksempel) Desinfektion af værktøj – hvor har det være anvendt før Fra: Slagteriernes forskningsinstitut: ”Listeria i kødprodukter”. Maj 2004, årgang 50, nr. 5.

12 Eksempler – Behandling af kasser
Test i industrien Test på desinfektion af fødevarekasser som del af industriel kassevasker: Undersøgt med og uden ”let rengøring” – dvs. skyl med koldt vand. Vask med vand og børste efter behandling

13 Behandling af kasser - fiskeri
Udført test: Test af desinfektion af fiskekasser, som del af industriel kassevasker. Undersøgt på naturlig kontamineret kasse med kunstig sprayet Listeria. 1 sekund behandling. Der opnås total Listeria reduktion uafhængigt af vask. - svarende til 4,8 log enheder. Totalreduktion af TVC Reduktion af Listeria på kunstig kontamineret fiskekasse Protein rester lige til at vaske af.

14 Behandling af transportbånd – naturlig kontamineret
Gær Udført test: Test af desinfektion af transport bånd under produktion Undersøgt i våd tilstand Der opnås total gær reduktion - svarende til 5,79 log enheder. Reduktion på kunstigt kontamineret transport bånd med led Gær – 2 sek. behandling fra en side

15 Behandling af flex transportbånd - naturlig kontamineret
Udført test: Test af desinfektion af transport bånd under produktionen Undersøgt i våd tilstand uden brug af kemikalier Behandlingstid mindre end 2 sekunder Der opnås total Enterobacteriaceae reduktion - svarende til 2,4 log enheder Der opnås 2,5 log enheder TVC reduktion - svarende til 99,7% i reelle tal Reduktion på naturligt kontamineret transport bånd med led

16 Skitse – modul til kontinuert behandling af transportbånd
Total bakteriel dekontaminering kan opnås når: - der behandles med 1 fløjte i 2 sec - Båndhastighed: 0,15 m/s 1 fløjte Dækker fra ca. 15 cm til 30 cm 22 kg damp/time 7 Kr/time Kontinuert behandling af transportbånd – hvor ofte behandling er nødvendig handler om kontamineringsgraden af transportbånd. Men det er ikke et krav at der skal foregå en desinfektion (reduktion log 5) hver gang – en forbedret produktionshygiejne (reduktion log 2 – log 3) vil fremkomme hvis der f.eks. hele båndet behandles 4 gange i timen. Drab af 105 – 106 mikroorganismer pr. svab. Dette er ikke nødvendigt ved en kontinuert proces – her er det måske kun nødvendigt at behandle 4 gange i timen… Som resultaterne viser De anførte priser er når 1 dyse kører hele tiden – altså 1 time.

17 TV Syd sætter fokus på hygiejnen på hospitaler i Syddanmark – NU (uge 13 og 14)
Retningslinierne i DS fokuserer på 10 kritiske punkter – hvor det er ekstra vigtigt at der ikke er bakterier, der kan fremkalde infektioner. Patienternes senge er et af de 10 kritiske punkter. - Og det er jo helt korrekt, at mange får en hospitalsinfektion 3- 4 gange højere dødelighed end for almindelige infektioner – det er mikroorganismer, der ofte er resistente; og dermed sværere at slippe af med igen. Skønnet udgift En sengedag koster i gennemsnit kr En ekstra sengedag skønnes til at koste væsentligt mindre: kr Et minimumsskøn er, at ’regningen’ for ekstra sengedage pr. år er: 1,2 mia. Kr. Hertil kommer: Omkostninger i primærsektoren Mistet produktion Værdien af liv Kjeld Møller Pedersen, SDU. Marts 2009 Professor i sundhedsøkonomi og -politik Omfang Der er ca. 1 mio. indlæggelser om året i Danmark til af alle patienter får en hospitalsinfektion, hvilket svarer til 8% - 10% (Statens Serum Institut) Fører bl.a. til længere liggetid, 4-5 dage i gennemsnit sygefravær, invaliditet og præmatur død I alt ekstra sengedage - der er årligt knap 5 mio. sengedage på danske sygehuse

18 Korrekt: DS 2451-10 fastsætter krav til hvor rent – visuelt
ER det godt nok – når 10% af indlagte får infektion 10 kritiske punkter – særlig vigtige – seng en af dem Også vejledende grænseværdier i standard: ATP – under 50 RLU Bakterietal – max. 2,5/cm2 Total Cost of OwnerShip: Tænkes hygiejnisk design – i alle led – giver en lettere rengøring, og dermed bedre produktionsudstyr, der kan holde i længere tid (mindre korrosion, lettere rengøring, og dermed bedre økonomi). I levnedsmiddelindustrien tales om ”Total Cost of Ownership Ingeniøren,

19 Desinfektion af madrasbetræk
Rengøring på hospitaler Udført test: Kunstig kontamineret med Enterobacteriaceae og TVC Der opnås en 100% dekontaminering på 2 sekunder med udgangsniveau på 2,9 og 4,3 log enheder Intet kondensvand trænger igennem betrækket TVSyd har fokuseret på undersøgelse af senge – begge sengegavle og sidegelænder – men hvad med madrassen. I demonstrationsvideo omkring rengøring af senge – er det udelukkende gavle, gelænder mv. der vises hvordan det skal aftørres. Ingen demonstration af aftørring af madras – bliver den i det hele taget det…. Det er sengene – men hvordan ser madrasser ud…. De bliver ikke vasket, måske kun nødtørftigt tørret over. Control Treated Difference

20 Desinfektion af madrasbetræk
Installation på hospitaler – desinfektion af madrasser Madrassterilisator arbejder parallelt med nye ny sengevasker Forbrug pr. madras: 1,5 kg damp Behandlingstid pr. madras: 20 sekunder Pris: 50 ører TV2 nyheder – fredag d. 28. marts 2014 – viser Hvidovre

21 Madras desinfektion Udført test: Test af desinfektion af betræk Kunstigt kontamineret med TVC og Enterobacteriaceae Der opnås total TVC reduktion - svarende til 5,89 log enheder Der opnås total Enterobacteriaceae reduktion - svarende til 5,55 log enheder. Reduktion på kunstigt kontamineret madras fra Hvidovre Hospital

22 Installation - Hvidovre Hospital – indviet d. 13. marts 2014
Blæser, så madras bliver affugtet Hvis nogen af Jer så nyheder på TV2 fredag kl – her var hospitalsdirektør fra Hvidovre hospital, der viste deres nye sengevasker og madrasdesinfektion.

23 Udstyr – til kyllinger Produktionshastighed:
6.000 to kyllinger / time

24 Tak for opmærksomheden Spørgsmål.. ?
Annette Baltzer Larsen Mejerist & mejeriingeniør FORCE Technology


Download ppt "Ren innovation, bedre hygiejne"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google