Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning"— Præsentationens transcript:

1 Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning

2 indbyggere

3 Opgaver: Konsulentopgaver i UEA (Uddannelses-, Erhvervs- og Arbejdsmarkedsorientering) klasse Individuel uddannelsesvejledning fra 6. klasse i folkeskolen Vejledning af 15 – 25 årige i kommunen (unge uden for skolesystemet) Opsøgende vejledning for 15 – 18 årige Åben vejledning for 19 – 25 årige EGU uddannelse Erhvervs Grund Uddannelse - for unge der ikke umiddelbart kan starte på erhvervsuddannelser

4 Nationale mål for vejledningen
Vejledningen skal bidrage til, at valg af uddannelse og erhverv bliver til størst mulig gavn for den enkelte og for samfundet. Mål 2: Vejledningen skal i særlig grad målrettes unge med særlige behov for vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Mål 3: Vejledningen skal inddrage såvel den enkeltes interesser og personlige forudsætninger, herunder uformelle kompetencer og hidtidige uddannelses- og beskæftigelsesforløb, som det forventede behov for uddannet arbejdskraft og selvstændige erhvervsdrivende. Mål 4: Vejledningen skal bidrage til, at frafald fra og omvalg i uddannelserne begrænses mest muligt.

5 Nationale mål for vejledningen fortsat
Vejledningen skal bidrage til, at den enkelte selv kan søge og anvende informationer, herunder it-baserede informations- og vejledningstilbud, om valg af uddannelse, uddannelsesinstitution og fremtidig beskæftigelse. Mål 6: Vejledningen om valg af ungdomsuddannelse og erhverv skal være uafhængig af sektor- og institutionsinteresser. Vejledningen må ikke være båret af særlige hensyn til et uddannelsesområde, herunder uddannelsesområdets institutioner mv. Mål 7: UU´erne skal indgå i samarbejde med de regionale vejledningscentre, ungdomsuddannelsesinstitutioner, det regionale arbejdsmarkedsråd, Arbejdsformidlingen, erhvervslivet, kommunale forvaltninger samt UU i andre geografiske områder.

6 Organisation UU er institutionsuafhængig med selvstændig ledelse - forankret i kommunalt regi. Antal vejledere: 21 Antal fuldtidsstillinger: 16

7 Indsatsområder UEA og individuel uddannelsesvejledning UEA materialer
Vejledningsaktiviteter: erhvervspraktik præsentationskurser brobygning ”Veje for unge” Forældreinddragelse Projekter: unge med anden etnisk baggrund elevsupporter-projekt velkommen hjem fra efterskole

8 ”Unge med særlige behov for vejledning”
Unge med behov for faglige kompetencer ”Kurator-børn” §§ 20,1 og 20,2 + enkeltintegrerede i folkeskolen, unge der efter afslutningen af folkeskolen har brug for FVU/AVU, ”ungeklasse” produktionsskole m.fl. Unge med behov for personlige kompetencer Forsinket personlig udvikling, disposition for psykisk ubalance. Unge med behov for sociale kompetencer ”Samspilsramt” med behov for omsorg/støtte, evt. døgnanbragt. Unge med behov for helbredsmæssige hensyn Handicaps, sygdomme, svagt helbred m.fl. Unge med behov for færre krydspres Unge der møder modstridende krav og forventninger fra familien, skolen og kammeraterne fx grupper af unge mænd med anden etnisk baggrund.

9 Uddannelsesvejledning som profession
National målsætning: 2010: 85% 2015: 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. Måltal: : 80%

10 Eksempler på samarbejde
Projekt ”Elevsupporter” Samarbejde omkring unge kontanthjælpsmodtagere

11

12 Skolebestyrelser og UU-styregruppen
Nationale Love Bekendtgørelser Lokale Skolebestyrelser og UU-styregruppe Samarbejdsaftalerne UEA-aktiviteterne ( kl.) Vejledning i grundskolen ( kl.) Skolebestyrelser og UU-styregruppen Lærere og UU-vejledere

13 Samarbejdsaftaler Samarbejdet sker med udgangspunkt i udarbejdede aftaler, f.eks. UU / Skole Skolens opgaver: Forestå planlægning, undervisning og dokumentation i UEA efter fagets trin- og slutmål. Dokumentationen kan ske efter portofoliemodellen. Sikre, at lærerne deltager i møder med UU-vejlederen om planlægningen og evalueringen af skolens undervisning i UEA. Sikre at klasselærerne i klasse kan deltage i klasselærerkurser om Ungdomsuddannelser, arrangeret af UU. Sikrer anskaffelse af relevante materialer til undervisning i UEA. Sikre at lærerne deltager i samarbejdet om afvikling af følgende vejledningsaktiviteter for eleverne i forbindelse med den individuelle uddannelsesplanlægning i 9. og 10. klasse: erhvervspraktik, præsentationskurser og brobygning.

14 Samarbejdsaftaler Skolens opgaver - fortsat:
Sikre at lærerne deltager i samarbejdet om planlægningen af vejledningssamtaler. Sikre at UU-vejlederen har mulighed for at udføre individuelle, gruppe og kollektive samtaler med elever i 6. – 10. klasse i skoletiden. Sikre at klasselæreren kan mødes med UU-vejlederen om opfølgning på vejledningssamtalerne. Skoler med afgangselever sikrer, at ansøgningsskema til Ungdomsuddannnelse/10. klasse er i overensstemmelse med uddannelsesplanen. Skoler med afgangselever skal rettidigt fremsende uddannelsesplaner og ansøgninger til ungdomsuddannelser/10. klasse skoler til de respektive institutioner/skoler. Etablere link til UU-Nordvestjyllands hjemmeside.

15 Samarbejdsaftaler UU - Nordvestjyllands opgaver:
At vejlede elever og forældre i forbindelse med: - optagelseskrav - valg af ungdomsuddannelse - valg af fremmedsprog - valg af tilbudsfag - valg af valgfag - muligheden for og betydningen af prøveaflæggelse - § 33, § 9, erhvervspraktik - præsentationskurser - brobygning - obligatorisk selvvalgt opgave - it som hjælpemiddel i arbejdet med den individuelle uddannelsesplanlægning. Deltage i et årligt forældrearrangement i klasse. Ansvarlig for udarbejdelse af uddannelsesplan i samarbejde med skolen, forældre og elev.

16 Samarbejdsaftaler UU - Nordvestjyllands opgaver - fortsat:
Ansvarlig for vejledning i forbindelse med elevernes erhvervspraktik i 9. og 10. klasse, og at ønskerne er i overensstemmelse med elevernes individuelle uddannelsesplanlægning. Ansvarlig for vejledning og organisering i forbindelse med præsentationskurser. Præsentationskurserne koordineres centralt af UU- centret. Ansvarlig for vejledning og organisering af brobygning for elever i 10. klasse. Brobygning koordineres centralt af UU- centret. Opfølgning af uddannelsesplanlægningen i den enkelte klasse i form af møde med klasselæreren. Mødet afholdes med udgangspunkt i skriftligt notat fra UU-vejlederen. Ressourceperson for klasselærer/klasseteamet i forbindelse med årsplanlægning af UEA i klasse, og elevernes individuelle uddannelsesplanlægning i klasse. Ressourceperson for lærere og skoleleder i forbindelse med spørgsmålet om elevernes opfyldelse af undervisningspligten, jf. § 33,4 og § 9,5 i Folkeskoleloven. UU-vejlederen er medansvarlig for udførelsen, såfremt det har afsæt i uddannelsesplanlægningen.

17 Fordele Professionalisering af vejledningen Institutionsuafhængig
Overblik over ungdomsårgangene i 7 kommuner – region Prioritering af indsatsen - strategi - koordinering

18 3 projekter ”Velkommen hjem fra efterskole” Mentorprojekt Samarbejde med CeFU EQUAL projekt Unge med anden etnisk baggrund Samarbejde med CeLi RUC ”Elevsupporter” Mentorprojekt i samarbejde med Holstebro Tekniske Skole og Arbejdsmarkedsafdelingen, Holstebro


Download ppt "Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google