Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vinklubbens Portvins-smagning – Douro dalen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vinklubbens Portvins-smagning – Douro dalen"— Præsentationens transcript:

1 Vinklubbens Portvins-smagning – Douro dalen
Rolf Donslund 20 september 2007

2 Indhold Smageprogram Intro til portvinstyper Historie
I marken (druer, klassifikation, år) Produktion Lagring Store Vintage Huse Gode råd til en tur

3 Smageprogram Ruby vs Tawny Colheita vs. 10 års Tawny LBV 2000
Graham’s Ruby Vista Alegre Tawny Colheita vs. 10 års Tawny Vista Alegre Krohn Colheita 1997 LBV 2000 Feist Quinta do Noval 2001 Ny vs gammel Vintage Quinta da Revolta Vintage 2002 Borges Vintage 1985

4 Ruby vs. Tawny 1. smagning Graham’s Fine Ruby Vista Alegre Fine Tawny
Graham’s er en af de helt store og traditionelle huse i Gaia. Grundlagt i 1820 af to skotske brødre, der modtog 27 piber vin fra en skyldner, og således kom ind i vinbranchen. HO: 4/5 glas for deres Ruby side; med Vintage og LBV i tankerne naturligvis. HO taler om en særlig Graham’s stil: ”...harmonisk oplevelse af frisk sund frugt, der er blødgjort af godt egetræ og indpakket i delikat sødme.” 19% alkohol Pris: 85,- i Magasin Flot brunlig Tawny. Blød og elegant med en rosinagtig eftersmag. Velegnet som et lille glas i utide - til nødder eller lidt ost. Har ligget 3-4 år på gamle Oak Casks som giver modenhed og karakter fra de gamle år, og spinder en karakteristisk portvin. Et virkeligt godt eksempel på, at Vista Alegre har mange gamle fade med Tawny liggende på lager. Pris: 75,-

5 Ruby Tawny Portvinstyper 1. Vintage 3. Colheita 2. LBV 4. Bl. Tawny
De flaskelagrede vine Tawny De fadlagrede vine 1. Vintage Port fra ét høstår Lagres 2-3 år  herefter på flaske Drikkes meget UNG Eller meget GAMMEL 3. Colheita Tawny fra ét høstår Lagres 7 år eller mere  herefter tappes på flaske Drikkes når de er på flaske 2. LBV Port fra ét høstår Lagres 4-6 år  herefter på flaske Filtreret: Drikkes ung Ufiltreret: Kan lagres 4. Bl. Tawny 10 års, 20 års, 30 års & Over 40 års Drikkes når de er på flaske

6 Portvinstyper Quinta Vintage
er portvin fra en enkelt vingård i modsætning til Vintage, der typisk er fra flere vingårde. Den skulle efter sigende være lidt lettere og hurtigere udviklet. Vintage Character er blandet af flere forskellige årgange med et gennemsnit på omkring 4 år. Den skulle have noget af samme karakter som Late Bottled Vintage men samtidigt være lettere og hurtigere drikkemoden.

7 Historisk tidslinie 200 fk. Romerne medbringer og dyrker vin under deres besættelse af den Iberiske halvø. 1000 Portugal selvstændigt; vindyrkning genoptages efter at stop under Mauernes besættelse. 1378 Aftale ml. England og Portugal, hvor landene ganske enkelt lover hinanden “evigt venskab”. 1667 Under konflikt mellem Frankrig og England stopper al eksport af vin fra Frankrig til England. 1678 England nedlægger handelsembargo mod Frankrig i forbindelse med samtidig krigserklæring. 1703 Methuen-traktaten gav gunstige toldsatser for import af portvin fra Portugal til England. Modydelsen bestod i at der købtes tekstiler i England. 1754 Forfalskninger og fusk havde givet portvinen så dårligt et image at handlen stort set var stoppet. 1756 Kong Josè d. 1. udnævner markisen af Pombal med den opgave at lave regler, fastsætte priser m.m. 1761 Kortlægning og klassificering på plads. (regnes for verdens første klassificering af vinområde). 1790 “The Factory House” bygges af British Association, selve foreningen blev oprettet 1727. 1793 Dourofloden bliver tilgængelig for sejlads helt til området “Douro superior”. 1838 Portvinsinstitutet som lededes af markisen af Pombal tidligere genopstår efter 4 års nedlukning. 1852 Og årene efter lagde markerne øde efter angreb fra svampene odium og phylloxera. 1914 Navnet “port” blev beskyttet; kun portugisisk portvin må kaldes for port i UK ( i USA dog “porto”). 1932 Nye kontrolinstanser oprettes via portvinsinstitutet. 1933 IVP, Instituto do Vinho do Porto, oprettes som øverste kontrolinstans. 1970 Mange producenter påbegynder gentilplantning således at der bliver større mellemrum ml. planterækkerne således der kan bruges maskiner i driften af markerne. 1973 Taylors laver som de første Patamares med jordvolde ved hjælp af bulldozere. 1986 Stort gennembrud da enkeltquintaer via ny lovgivning får lov til at sælge vintagevin med eget quintamærke og samtidig forestå lagringen i Douroområdet frem for i Porto. Portvinens historie Portvinen har sit navn fra byen Porto som ligger ved Douroflodens udmunding til Atlanterhavet. Historien tager sin begyndelse i 1600-tallet. Portugiserne havde dog lavet vin siden romerne bragte den med sig til den Iberiske halvø 100 år før vor tidsregning startede. Der skulle en handelskrig mellem England og Frankrig i 1678 til før portvinen blev skabt. England havde i århundreder handlet med Portugal og det var derfor naturligt at kigge mod Portugal efter vin, nu da de ikke kunne købe i Frankrig. I begyndelsen af det 17. århundrede fragtede de så meget som det der svarer til 1,2 mio. kasser ned af Dourofloden til Porto. Derfra blev det solgt til hele Portugal, Holland og England, men det var Europas geopolitiske forhold i midten af 1600-tallet som fik briterne til at udvikle den portugisiske vin til portvin. I 1678 erklærede England krig mod Frankrig og lavede blokade mod de franske havne. Det skabte en øjeblikkelig mangel på vin. Traditionelt har England været handelsmæssigt allieret med Portugal siden 1378, hvor en aftale om evigt venskab blev underskrevet. Det var derfor naturligt at de engelske vinkøbmænd vendte sig mod Portugal for at finde et alternativ til de franske vine. Desværre var vine af den kvalitet de søgte ikke lette at finde. Vinfremstilling i Portugal var ikke blevet den alvorlige affære som det var blevet i Frankrig. Så hvis englænderne ønskede god vin, var de nødt til selv at føre opsyn med produktionen - og det gjorde de så. Ved at bevæge sig længere ind i landet langs Dourofloden fandt de mørkere og mere tanninholdige vine i modsætning til dem de havde fundet ude ved kysten. For at stabilisere disse vine med henblik på transporten til England tilsatte købmændene en spandfuld aquardente eller to til vintønderne før de blev udskibet. Denne tidlige vin fra Porto fik ikke megen ros hjemme i London. Populariteten skyldes snarere den nemme tilgængelighed. I starten af 1700-tallet udkæmpedes den spanske arvefølgekrig og England og Frankrig var endnu en gang modstandere. I 1703 underskrev England og Portugal Methuen-traktaten der tog højde for blandt andet stof fra England til gengæld for vintønder fra Portugal. Dette banede vejen for en enorm ekspansion for portvinshandelen i 17- og 1800-tallet. På det tidspunkt var et stort antal portvinshuse allerede veletableret i Porto. Mange af de der var involveret i britisk vinhandel, som oftest skotter, havde etableret fillialer af deres handelsselskaber netop i Porto. Først åbnede de kun transportkontor, men snart risikerede de også kapital på at købe sig ind i selve drueproduktionen. Derfor skete der de første 30 år af 1700-tallet en hidtil uset ekspansion af vinfremstilling i Dourodalen. Vingårde sprang frem som ud af bjergskråningerne. Harpiksbehandlet gedeskind blev byttet ud med trætønder. Transporten af tønder ned ad floden blev organiseret og transportørerne byggede lagre, kaldet lodges, i Villa nova de Gaia for at oplagre vinene. Ingen ved nøjagtig hvornår portvin, som vi kender den i dag, blev skabt. Den første vin fra Porto var faktisk kun rød bordvin. En historie fortælles om en vinkøbmand i Liverpool der i 1678 sendte sine sønner til Portugal for at opkøbe vin. I Dourodalen fandt de et munkekloster i Lamego. Abbeden tilsatte alkohol til vinen under i stedet for efter gæringen, hvorved der fremkom en portvinslignende vin. I hvert fald fandt en eller anden ud af at stoppe gæringen med alkohol mens vinen stadig var sød, frugtrig og kraftig. På et tidspunkt i slutningen af 1600-tallet eller begyndelsen af 1700-tallet. I 1727 dannede de engelske portvinstransportørere en sammenslutning kaldet “Factory House” for at få mere vægt i forhandlingerne med vinbønderne. De håbede at de kunne presse dem til at holde priserne nede. Sammenslutningens oprindelige formål varede kun ved i kort tid. I 1814 blev det en tæt sluttet klub i lighed med den der var i London på daværende tid. Den eksisterer stadig stort set 200 år efter i en af de travleste dele af byen som et symbol på den engelske historiske tilstedeværelse. Alt gik godt indtil 1730erne hvor portvinsindustrien oplevede en skandale. Udsigten til let tjente penge fik nogle af de mere samvittighedsløse vinmagere til at tilsætte sukker og hyldebær for at give sødme og farve til kropløse vine. Dårligere vin og overproduktion fik prisen på portvin til at styrtdykke. For at imødegå klager og beskyldninger dannede Markisen af Pombal “The Old Wine Company”. Skønt det forbedrede kvaliteten betragteligt bragte oprettelsen af selskabet effektivt en ende på briternes monopol. Dette nye selskab havde vidtstrakt magt, det havde beføjelser til at regulere den mængde der blev produceret og at fastsætte maksimum og minimumspriser for både det vin der blev købt og solgt, og at afgøre enhver stridighed der måtte opstå. I 1756 fastlagde det også den region hvor portvinsdruerne blev dyrket. Alle vingårde udenfor denne officielle region blev sammen med alle hyldebærtræer i det nordlige Portugal udryddet. I resten af det 18. århundrede kæmpede portvinsindustrien for at genopbygge handelen med England. Ved midten af 1900-tallet afskibede Portugal omkring 3 mio. gallons portvin til England. De store portvinshuse som vi kender idag, Warre, Croft, Taylor, Sandeman, Offley, Forrester, Kopke, Van Zeller, Burmester, Graham, Guimaraens, Cockburn og Dow. Dette var vintageportvinens guldalder og i denne periode deklareredes mange vintageår. Den sidste store vintage i denne periode var 1878. Så kom Phylloxera, rodlusen der hærgede Bordeaux, Bourgogne og andre vinområder i Europa til Dourodalen. Ved at pode deres vinstokke på amerikanske rodstokke lykkedes det at vende den altødelæggende udvikling lusen bragte med sig. I 1890 var de fleste quintaer gentilplantede via denne metode eller også var de bukket helt under. Men nu var disse gentilplantede områder også klar til nye store år i det tyvende århundrede. Siden phylloxera-angrebet har portvinshusene deklareret færre vintageår, men med en væsentlig bedre kvalitet. I dag er både lokale og nationale investeringer i regionen fokuseret på kvalitet frem for kvantitet. Flere og flere opdager portvinen. Generelt drikker franskmænd mest portvin, men englænderne og derefter amerikanerne indtager mest vintageportvin.

8 Colheita vs. 10 års Tawny 2. smagning
Krohn Colheita 1997 Vista Alegre, 10 års Tawny Wiese & Krohn, grundlagt Norsk forbindelse med saltet klipfisk. Udpræget Tawny hus, der laver Colheita af de bedste druer Dog et skift mod SQVP og Vintage de seneste år. HO: sammen med Burmester er Krohn toppen af Colheita.5/5 som Tawny producent: 1989 – ”Ung og rå, potent, imponerende tæt og massiv frugt”. 94/100 1985 – ”Fed og lækker. Pågående sliksmag. Forbryderisk ung”. 92/100 JP: "Suveræn elegance. Det sødme-fulde udtryk (nødder, chokolade etc.) suppleres af mørke krydderier og en tør finish, der virkelig signalerer klasse. Meget,flot tawny-type i balance.” 6 stjerner 94p/Vinhulen.dk: "Flot balanceret duft. Smagen er fed og supersød...Denne vil være spændende at følge i fremtidige aftapninger. Masser af potentiale. Pris: 150,- Erik Sørensen i Lyngby Klassisk gammel 10 års Tawny. Tappet 2006 Etiketten siger 10 år, men i virkeligheden er indholdet væsentligt ældre. Dette skyldes Vista Alegre´s kolossale lager af gamle fade med Tawny. HO [smagt 2003]: Mørk og nydelig med let cremet næse. Smagen er endnu mere cremet, sød og ganske tæt, med veldoseret røg og pæn længde. Helt igennem nydelig usprittet og drikkevenlig. Dejlig hyggevin. HO: 89/100 Pris: 175

9 Vista Alegre Grundlagt 1973.
Quinta Vista Alegre ligger dybt inde i Dourodalen ved byen Pinhão. Portvinshuset Vallegre ejes af Cunha Barros familien, der gennem 4 generationer har været dybt engageret i portvinsproduktion. På Quinta Vista Alegre anvender man stadigvæk de gamle "Lagars", hvor druerne trædes med de bare fødder i flere timer, til de absolut bedste portvinskvaliteter. Quintaens vinmarker dækker et areal på 55 hektarer beplantet med regionens bedste druesorter: Touriga Nacional, Touriga Francesa, Roriz og Tinto Cão. Vinstokkene er meget gamle, enkelte mere end 75 år.

10 Druetyper Touriga Nacional:
Allerede i 1790’erne blev den fremhæves som den mest egnede drue Betragtes også i dag som den mest værdifulde Giver lavt udbytte Touriga Francesa: Den mest beplantede i hele Dourodalen Tinta Roriz: (I Rioja = Tempranillo) Giver et højt udbytte Tinto Cão: Har været dyrket sinde 1500-tallet Giver meget farve Tinta Barroca: Den ”nye” drue, som kun har været kendt i 100 år Kan modstå kulde Blødgør vinen Ca. 75 andre mindre og forsvindende druetyper

11 Beneficio Douro dalens klassifikation
Latin: ”at gøre godt med” Et rationeringskort for den enkelte drueavler Portvinsinstituttet udregner den ”ønskede” høstmængde af druer til portvin; baseret på beholdningen af vin i Vila Nova Gaia, af de seneste års produktion og eksport, samt eksportens umiddelbare muligheder. Spidsfindigt pointsystem for avlere på parceller - og en ren off-side Variable i pointsystemet: Vinmarkens højde Produktivitet Jordens beskaffenhed Beliggenhed Opbindingsmetode Druernes kvalitet Markens hældning Solretning Vinstokkenes tæthed Jordbund og sten Vinstokkenes alder Læforhold Da Fonsecas hovednøgle: Klasse A point 600 l/vin pr.1000 stokke Klasse B l/vin pr.1000 stokke Klasse C l/vin pr.1000 stokke Klasse D l/vin pr.1000 stokke Klasse E l/vin pr.1000 stokke Klasse F

12 Vintage årgange

13 LBV 2000 3. smagning Vista Alegre, LBV 2000 Feist, LBV 2000
HO: Giver Feist 3/5 som Ruby producent. Denne Port indeholder alt, hvad man kan forvente af en LBV i superårgangen Tappet 2005. En vin, som kan nydes nu, men også en vin, som de mest tålmodige vil kunne have glæde af de næste år. …made from the best best grapes of a single harvest... …4-6 years in oak casks, unfiltered… 5 af 5 mulige stjerner i VinAvisen.dk der skrev; "Afrundet og lækker portvin, fyldig, med lang eftersmag". HO [om ’94]: Tæt og harmonisk solbærsmag. Fyldig, frisk og potent. Sympatisk og robust ostevin eller madvin. 88/100 HO: LBV ’95: 86/100 HO: LBV ’96: 84/100 Pris: 150,- Grundlagt 1836. HO: Giver Feist 2/5 som Ruby producent. ”Ruby i den lette ende, selv deres Vintage er påfaldende blød og venlig. Udseende: Mørk dybrød med brune nuancer der fedt rinder af glasset Smag: Fyldig brun med duft af frugt svedsker og chokolade og tobak [dkvinimport] FEIST 2000 LBV har en mørk rubinrød farve. Stor og karakteristisk duft af frugtkage og krydderier. Blød og venlig smag med en del sødme og en god balance mellem frugt og tannin. Perfekt at nyde sammen med julens søde sager. [Lomax] Pris: 120,- Gunnar Madsens Vinhandel, Amager                    

14 Kult vin i Douro? Quinta do Noval's Nacional
Nacional's collectability can be partly attributed to its tiny production. Only cases are produced in a declared year. This represents a tiny percentage of Quinta do Noval's production of vintage port (between 1,200 and 5,000 cases in each declared year). Nacional's two and a half hectares of ungrafted vines are almost indistinguishable amongst the estate's spectacular amphitheatre of immaculate, terraced vineyards, set high above the Pinhão valley in the Cima Corgo region of the Douro. 6000 planter med 30 års gennemsnitlig alder. Ny Vintage sælger for ca 500 Euro; få år gamle til kr flasken. HO: 5/5 for Ruby siden

15 LBV 2000 3. Smagning plus Noval, LBV 2001
Grundlagt 1715 HO: ”Noval LB har frugt og en dejlig ligefrem friskhed. Noval LBV har skiftet stil...og er fra 1992 og fremefter med en potent og pågående sødme.” LBV96: ”Tæt og saftig med intens hyldebær. Struktur og intensistet.” LBV97: ”Intens bærnæse. Tæt, saftig smag; markant tanin i afslutningen. Drikkelig el. Gem 5-10 år.” Vinguiden Norge om LBV01: En massiv, kraftig LBV. En av de beste. Mye tørkede frukter, moreller, solbær, anis og nellik. Tett, ekstraktrik. Rett og slett et lite monster som bør lagres point, Pris: 150,- [Butler på Østerbrogade]                    

16 Beplantning Port wine grapes grow in extraordinarily rugged vineyards. Most Douro Valley hillsides are very steep and rocky. Under thin topsoil is a formation called :: schist, :: a coarse and hard rock of different minerals that splits into layers the way shale does. Preparing land for vineyards in the Douro Valley is a herculean task. Terrace walls line the steepest hills that may rise 60 feet (20 meters) or more. These walls are made of rocks piled by hand piece by piece to create flat areas for planting and prevent erosion during the heavy winter rains. Some gentler slopes are planted in :: patamares, :: low terraces that stand without supporting walls of rock. Other hills have rows of grape vines in vertical plantings that run down the slope rather than across it. Planting new vines itself is also a challenge. :: Schist :: is so hard, that growers often use dynamite to give the plants a good start. They dig into the rock with a steel rod. Place the dynamite and stand back. The charge has to split the rock to get the roots started without cracking the terrace wall. Once established, a vineyard may produce grapes for many many years and the vine roots will grow deep into the layered rock.

17 Høst In autumn, the work of the harvest involves almost everyone in the Douro region. Grapes that grow in this rugged landscape must be picked by hand. Teams of pickers called rogas return to the same vineyards year after year and work from sunrise to sunset. There may be three generations of one family working together in the vineyard - the women cutting, the young generation carrying small baskets to fill the larger harvest baskets which are carried by the men. For the workers in the field, any hummock is a chair. While they eat they share stories of past harvests and the joy it brings them - and they also pass around the jug of wine! Each row of vines may be picked several times because only ripe grapes can be taken. Unlike other fruit, grapes will not continue to mature once they are picked. The entire Douro region is harvested in about four weeks and the task must be completed before the autumn rains begin.

18 Crushing Grapes are crushed as soon as they are picked. Some are taken to the :: lagares. :: Here, following a long harvest day, the men begin the winemaking process by marching through the piles of grapes. Sometimes they keep pace with the help of musicians. Often they will play games similar to blind man's bluff. The treading may continue until past midnight even though they have to get up early for the next day's harvest. Most grapes today, however, are crushed mechanically. Machines strip the grapes from the stems, crush them and remove the seeds. If all the stems and seeds were left in the grape juice, they would give the wine a bitter, puckering taste. Stems and seeds can be left with the grapes in the lagare because the foot crushes only the fruit. The sole of the foot is sensitive enough not to crush the stems and seeds.

19 Fermentering - 1 Fermentation is the process in which grape sugar is converted by naturally occurring yeast into alcohol and carbon dioxide. Juice begins to ferment as soon as it is released from the grapes. In the lagare, floating skins, stems and seeds form a cap over the juice. This cap has to be stirred in occasionally to make sure the juice has enough colour from the skins. Workers use wooden paddles called :: macacos, :: probably the same macacos that their grandfathers and great grandfathers used in years past. Mechanical systems have pumps to circulate the juice and skins. Once the juice is the right colour, any skins, stems and seeds are removed and the juice is pumped into primary fermentation tanks. These tanks are usually stainless steel, and must be properly vented to let carbon dioxide out without allowing outside air in. Outside air contains contaminations such as mould spores that can ruin the wine.

20 Fermentering - 2 At this point the juice is allowed to ferment undisturbed, although vintners keep a close eye on the process. As soon as the juice contains 7 per cent alcohol, they add brandy. The brandy is 77 per cent alcohol and by adding one part for every five parts of fermented grape juice, the percentage of alcohol in the port rises to about 20 per cent. This process, called fortification, stops the fermentation immediately by killing all the natural yeast. Some natural sugar remains which is why port wine is sweet. After the brandy, the very young port begins the aging process. It may be stored for a while in tanks of various sizes and shapes at the quinta. Some unusual outdoor storage vessels are called mamas for obvious reasons. Most young wines are shipped down to the cellars at Vila Nova da Gaia. There was a time when wooden casks of port were loaded onto :: Barcos Rabelos :: and sent down the river. Today, they travel along the roads on trucks.

21 Blending Blending requires exceptional skill, knowledge, and a well-educated nose. Master blenders combine ports from different years and various :: quintas :: to create a certain taste. They may use a few different ports or a great many, to give the wine the desired flavour, aroma, texture and complexity. One master once compared blending port to a composer writing a symphony. The different ports are the notes on the piano and he combines them in just the right way to create a masterpiece. It is not only the blending of ports that creates the desired taste. The "flavours" of the different barrels can change the taste and characteristics of the finished port wine. Master blenders regularly line up empty casks in the cellars and inhale the aroma from each one. Some used port barrels are shipped to Scotland where they are used to age scotch whiskey and add their sweet flavour to the finished product.

22 Lagring - 1 The cellars below the port houses in Vila Nova da Gaia are filled with vats, barrels, casks, bottles and other glass containers of various sizes… all filled with port wine in different stages of the ageing process. When a young wine arrives from the :: quinta :: the master blender tastes it and decides what kind of port it is destined to be. This determines which containers are used for the ageing process. Ruby ports are put in the very large wooden vats. These have a smaller surface area-to-volume ratio, so there is less oxidation (Inevitably, some air gets through the sides of the barrel and comes in contact with the wine). By reducing oxidation, the wine keeps its bright red colour and fruity taste.

23 Lagring - 2 Other ports, destined for wines with mahogany hues and complex tastes go into the smaller casks where there is more oxidation. The wines do not just sit in the same cask, however. The master blenders and apprentices taste the wines regularly to see what effect time is having. Often they use a glass tube called a wine thief to sample port from a barrel. Port may be aged for only a few years. Generally speaking Ruby and white ports are served younger than the others. The other ports may be held for six years or more, partly in casks, partly in bottles. Vintage wines and single quinta Vintages may lie for generations before they reach their ideal state. Some of the wine in the cellars is ancient. It has been lying since Queen Victoria was on the throne of England or since Napoleon's army was defeated at the Battle of Waterloo!

24 Ny vs. gammel Vintage 4. smagning
Quinta de Revolta 2002 Borges 1985 Producent: Veredas do Douro “A full-bodied wine with fruit aroma which hints a jelly morello cherry and raisins.” “As for taste, a good concentration with slight but smooth tanins makes it quite pleasent, and leaves an agreeable raspberry aftertaste.” Ikke filtreret, 19,5% Lille ukendt Quinta som er opstået efter liberaliseringen af loven i 1986. Pris: 225,- [Vinbar med salg i Porto] Grundlagt 1884; omtumlet liv siden Taylor’s købte portvinsdelen i 1998. 1985 var et rigtig godt Vintage år med 50 deklarationer, sml. Med 2000 med 52, og 1994 med 46. HO: Meget positiv om V70 smagt i 2003: ”Let og indbydende næse. Smagen er mild og poleret og åbner sig med en delikat engelsk lakrids...” 90/100 HO: Knap så positiv om 1995: ”Frisk og frugtig, lidt sprittet.. Ikke harmonisk...” Pris til smagning: 450,- Pris på gaden: ca. 900,-

25 Borges Sociedade dos Vinhos Borges has a long and active history dating back Two brothers, Francisco and António Borges established at that time a company for Port Wines and a bank. All through the years, this Company 'headquarters originally located in Vila Nova de Gaia, became the centre of a winery empire, enriched with a complete range of DOC wines from the most traditional and old wine producing regions in Portugal: Port Wine ("Borges", "Roncão", "Soalheira", "Coroa"), Vinho Verde ("Borges", "Quinta de Simaens", "Vilancete", "Gatão", "AT"), Douro ("Borges", "Lello", "Pérola"), Dão ("Borges", "Meia Encosta"), Bairrada ("Borges"), Rosés ("Trovador") and Sparkling Wine ("Real Senhor", "Fita Azul"). Today, and since 1998, it is integrated in JMV, a family group of entirely Portuguese capitals, to which belongs the company which, since many years ago, is the most important distributor for Borges products in Portugal. In 2000, its headquarters were transferred to Rio Tinto (Gondomar), where the offices and the finished product warehouse are occupying a beautiful classified building, from the beginning of the XX century. In 2002, the Company enlarged its portfolio with a Regional Wine from Alentejo ("Al-Tâje"). As a result of its work the Sociedade dos Vinhos Borges is proud of the successful expansion of its business activities, clearly expressed in the annual sales of 6 million bottles, 55% of which are exported to over 50 countries from the five continents.

26 Tophuse for Vintage - 1 Cockburn Smithes & Ca. S.a. Firmaet grundlagt 1815, førende mærke i Storbritanien med en markedsandel på over 35 %. Er nu en del af firmaet “Harvey’s” og indgår i “Allied Domecq spirits and wines, et af verdens størte drikkevarefirmaer. Den bærende quinta i vintagevinene er “Quinta das Canais” som benytter patamares-systemet efter et stort gentilplantningsprogram for blot år siden. 10 % af vinen produceres ved trædning, den resterende del ved mekaninsk overpumpning, også kaldet “remontagem”. A.A. Ferreira S.a. Dette er virkelig en af de betydelige udskibere. Eksportfirmaet grundlagt i midten af 1700-tallet af Jose Ferreira. Barnebarnet Dona Antonia Adeleide Ferreira blev den store i portvinsindustrien og har skabt det gode ry som firmaet besidder idag. Derudover var hun også kvinden der sørgede for bedre infrastruktur i området. Hun var højt respekteret blandt den lokale befolkning da hun altid havde dem i hendes tanker. Ikke mindst fordi hun grundlagde sygehuse i de afsides områder. Hovedquintaer er Quinta do Porto samt Quinta Seixo som benytter “ao alto” metoden i markerne på mere end halvdelen af arealet. Ferreira ejes nu af “Sogrape”. Fonseca Guimaraens Absolut topvin. Firmaet blev grundlagt i 1882 og i 1948 solgt til Taylors. Primære quinta er “Panascal” få km vest for Pinhao. Denne quinta er absolut et besøg værd. Der er mulighed for at komme rundt på hele quintaen herunder vinmarkerne hvor man via en walkman som man låner får fortalt om hele produktionsprocessen. En stor kuriositet omkring Fonsecas vintagevine er at de i perioden er frembragt af kun 2 personer (dog undt. 1 år) W.G.J. Graham & Co. Firmaet med nogle af de bedste og mest fyldige vine. Blev grundlagt i starten af 1800-tallet. I 1970 solgtes firmaet til Symington gruppen. Hovedquinta er “Malvedos” som i blev kraftigt forbedret og moderniseret. Stort set hele produktionen vokser på patamares.De fleste af Malvedos’ druer trædes, de sidste laves ved autovinifikation.

27 Tophuse for Vintage - 2 Niepoort S.a. Lille hollandsk hus grundlagt Næsten alle druer indkøbes fra småavlere, men udelukkende fra klasse A marker. Ca. 15 % af firmaets behov for druer kommer fra egne quintaer. Her er quinta Napoles den primære. Napoles blev købt så sent som i 1988 og siden er der sket en større gentilplantning og modernisering. Niepoort forsøger at dyrke druerne økologisk og holder ukrudt væk ved afklipning gennem sæsonnen. Dette giver bedre druer men mindre udbytte. Adriano Ramos Pinto S.a. Grundlagt Ejes nu af champagneproducenten Roederer. Firmaets hovedquinta er Quinta do Bom Retiro, som teknologisk er langt fremme. Ramos Pinto sværger primært til ao alto metoden. Laver fremragende Tawny vine og tidligt modne vintage. Silva & Cosens Lda. (Dows) Berømt mærke, DOWS, på ikke så berømt firmanavns vine. Stiftet i Hovedquinta er Quinta do Bomfim som samtidig fungerede som vinifikationscenter for Dows frem til 1996 hvor der blev bygget nyt få km. fra Bomfim. Dows indgår også i den store skotske Symington group. Dows laver meget fine vine, lidt tørre i stilen og kan derfor virke lidt uimødekommende. Taylor, Fladgate & Yetman Firmaet benytter navnet “Taylor’s”. Noget af det bedste og dyreste portvin der findes. Grundlagt Quinta de Vargellas har været i firmaets eje siden1893 og danner basis for vintagevinene. Denne quinta laver enkeltquintavinene i år hvor der ikke deklareres fuld vintage. Al vintagevin laves naturligvis i lagares. I 1948 købte Taylors Fonseca og siden har Fonsecas vinmestre lavet Taylors vintagevine.

28 Tophuse for Vintage - 3 Quinta do Noval Absolut mest kendte og respekterede enkeltquinta af alle. Laver vine af ekstrem høj kvalitet. Mest berømt er “vintage nacional” som laves af druer som er podet på efterkommere af stokke som ikke blev angrebet af vinlusen i midten af 1800-tallet. Disse vine findes kun i særdeles begrænset omfang. Sociedade Agricola da Quinta do Vesuvio Absolut en af verdens fineste og helt store vinmarker. Siden 1823 ejet af Ferreira, blev dog i 1989 solgt videre til Symington-gruppen. Da den nye lovgivning fra 1986 tillod at producere enkeltquintavine besluttede Symington at denne nyerhvervede fantastiske ejendom kun skulle producere enkeltquintavintagevine. Dette sker i gode år og hvis ikke kvaliteten på druerne er tilpas gunstig sælges de blot fra til anden produktion og der kommer ingen vine fra Vesuvio det pågældende år.

29 Hedvine Portvin (Portugisisk forstærket vin)
Sherry (Sydvestspansk forstærket vin) Maderia (Portugisisk forstærket vin) Malaga (Sydspansk forstærket vin) 16 forskellige vine - mellem 15 og 23% alkohol Marsala (siciliansk forstærket vin) Vermouth (Urtekrydret forstærket vin) Cinzano, Martini, Noilly Prat m.fl.

30 Gode råd hvis turen går til Douro
Nemt at leje bil ved lufthavnen og køre til dalen. Vintage Hotel; Super lækkert og eksklusivt sted midt i dalen ved Pinhão Lev livet med gutterne eller tage den bedre halvdel med. Spis frokost hos Taylor’s på den store terrasse med udsigt over Porto fra Gaia siden. Eksklusivt og lækkert uden at det koster en bondegård. Taylor’s er et ok besøg (af de store huse at være), mens steder som Sandeman nede ved vandet er ren turist-crap. Tag en aften på en af de brasilianske restauranter, hvor der er underholdning hele aften. Find en god portvinsbar lidt væk fra ”main stream” og fald i snak med tjeneren; så får man indsigten.


Download ppt "Vinklubbens Portvins-smagning – Douro dalen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google