Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Idegenerering Ideer opstår nogle gange ud af den blå luft. Og nogen er meget bedre end andre til at få ideer. Og dog? Hjernen har nok på en eller anden.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Idegenerering Ideer opstår nogle gange ud af den blå luft. Og nogen er meget bedre end andre til at få ideer. Og dog? Hjernen har nok på en eller anden."— Præsentationens transcript:

1 Idegenerering Ideer opstår nogle gange ud af den blå luft. Og nogen er meget bedre end andre til at få ideer. Og dog? Hjernen har nok på en eller anden måde været gearet ind på at ”få ideer”. Og det kan læres via træning, opmærksomhed og forståelse af, hvordan idegenerering finder sted.

2 Grundmodel for idegenerering
Processen man kommer igennem i et struktureret idegenereringsforløb 1. opgaveformulering 2. Ideskabelse 4. Ideudvikling 3.Idescreening

3 Beskrivelse af modellen
En ideproces kan foregå som ovenstående figur viser og dermed være en skabelon til, hvordan virksomheden kan sætte idegenerering i system. Ved at fokusere på de fire faser i figuren og henholdsvis ”sprede og samle”, opnås der er en god struktur, og et godt værktøj til at fremelske de gode ideer: I fase 1 ”opgaveformulering” beskriver virksomheden den problemstilling/det behov, som man ønsker at løse. Det kan ske ud fra forskellige synsvinkler eksempelvis; kunde, bruger, disponent, indkøber og virksomheden selv. En dansk og en udenlandsk synsvinkel er også en mulighed. Opgaven bør beskrives som et spørgsmål (hv-ord) og dog med så få ord som muligt. I fase 2 ”ideskabelse” åbner vi op for idesluserne samtidig med at vi UDELUKKENDE fokuserer på at udtænke ideer, der kan løse spørgsmålet/behovet. Og der er ikke noget, der hedder dårlige ideer. Skriv ideerne ned i stikordsform. I fase 3 ”Idescreening” gennemfører man med blød hånd en prioritering af ideer og sammenskriver de ideer, som naturligt hører sammen. I fase 4 udvikles de screenede ideer yderligere blandt andet ud fra nedenstående spørgsmål: Formål med innovationen Forretningsgrundlaget/markedet for innovationen Hvilke særlige fordele for kunden giver innovationen Konkurrenter Umiddelbare største udfordringer for os (tekniske/kompetencer/produktion/logistik etc.) Potentielle markedsmuligheder

4 Idegenerering Praktiske tips
Det siges, at man skal lære af sine fejl. Men det var i gamle dag! Nu er det god forretningssans at lære af andres fejl. Overvej derfor disse tips, som andre har betalt penge for at lære!

5 Idegenerering Praktiske tips!
Gode ideer opstår ud fra indsigt og hårdt arbejde Glem de gængse forestillinger om, at kreativitet kommer fra særligt kreative sjæl,eller ud fra en nærmest guddommelig inspiration Gode ideer kræver mod Det kræver mod at blotte sig selv med præsentation af utraditionelle forslag, som man måske ikke umiddelbart kan overskue de fulde konsekvenser af. Indgyd mod i medarbejderne, og sørg for at reducere behovet for mod, ved at skabe en tryg, tillidsfuld og humorfyldt atmosfære Kreativitet kræver øvelse Bliv ved med at træne og bruge forskellige metoder til idegenerering. Her på siden har vi givet et lille udpluk af teknikker, men der findes mange flere. Søg eksempelvis på ordet ”idegenerering” på Google.dk. Kreativitet skal være en del af det daglige arbejde. Opfordre alle i virksomheden til at skrive gode ideer ned i stikord Lad jer inspirere. Brug folk med en anderledes baggrund, se på hvad andre brancher gør, anvend inspirationsværktøjer eller brug en ekstern provokatør. Prøv at tage en kunde med til idegenerering Gør noget nyt. Hvis man gør det samme hver gang, får man med stor sandsynlighed også de samme resultater hver gang. Sørg derfor for at ændre tidspunkt - mød hinanden om aftenen -, ændr fysiske rammer, tag ud af huset, tag hen til et oplevelsesrigt sted, ændr personsammensætninger (personer fra andre afdelinger, samarbejdspartnere, konsulenter kunder osv.) Skift metoder til idegenerering Mød forskellige personligheder Kreativitet kommer når forskellige personligheder mødes Når personer med forskellige kompetencer , synsvinkel og kultur sættes sammen Kilde: Vinder koncepter, 2006

6 Brainstorm Et værktøj til ideskabelse
Det handler om at få mange ideer. De skal komme som en ”storm” fra hjernen Der foretages absolut ingen vurdering af de forslag, der kommer på bordet Brainstorming er den mest benyttede metode til at udvikle ideer. Skal der opnås succes, bør der afsættes ressourcer til at skabe den rette stemning og et fælles fundament at idegenerere ud fra.

7 Brainstorm/Negativ Brainstorm To lette ideværktøjer
Det starter med et bredt, åbent spørgsmål og alle bidrager med overvejelser. Det er en god idé at skrive bidragene ned i stikordsform. Udnævn en lynskriver Det gælder om at få alles umiddelbare ideer og overvejelser skrevet ned på papiret. Når idestormen har lagt sig, er det en god idé at lave en grovsortering af stikordene og se, om der er en struktur i ideerne. Negativ brainstorm er en variant af den traditionelle brainstorm, som kan bruges, når man ikke rigtig kan få gang i idegenereringen ”på den positive måde”. Stil negative og provokerende spørgsmål a la: ”Hvad skal vi gøre for at sikre, at afdelingen ikke fungerer om 3-5 år?” ”Hvad skal vi gøre for at ikke at løse kundernes behov?” Spørgsmål af denne karakter får som regel en række gode ideer frem – og et smil på læben. De vigtigste udsagn vendes efter brainstormen om, så de kommer til at fremstå som positive ideer til fremtiden.

8 Brainstorm Spilleregler
Regler for brainstorm Vent med at dømme: Lyt til ideerne, skriv dem ned og brug dem i den videre proces Byg på andres ideer: De andre har sikkert set noget, du ikke har set. Tag én samtale ad gangen: Fasthold fokus på emnet Tilskynd til vilde ideer: Man skal ikke lade sig begrænse af, hvad der umiddelbart kan realiseres. Udvælgelsen af de brugbare løsninger kommer senere. Tag udgangspunkt i kundens behov. Prøv i første omgang at lade være med at fokuserer på jeres produkt Kilde:

9 Cirkel teknik Et værktøj til ideforbedring
Dette værktøj er især godt til at forbedre de ideer, som man eksempelvis har fået via en brainstorming Teknikken er nem og enkel og bygger på, at man individuelt og uafhængigt af hinanden videreudvikler og forbedre hinandens ideer for til sidste at drøfte de endelige ideer i plenum

10 Cirkel teknik Sådan gør du
Teknikken er en videreudvikling af brainstorming Du sender din nedskrevne ide videre til sidemanden Sidemanden skriver videre på din ide Herefter sendes den igen videre bordet rundt (4-6 personer) og ender igen hos den oprindelige idemager. Denne sammenskriver nu den forbedrede eller ugenkendelige ide og fremlægger for gruppen Et tip: Tag et større papir og inddel det i samme antal felter, som der er gruppedeltagere Det øverste felt bruges til: Basisideen (din ide) De efterfølgende felter bruges af de øvrige deltagere til at skrive deres videreudvikling af den oprindelige ide På bagsiden sammenskriver du den samlede (eller nye) ide og fremlægger for gruppen Kilde:


Download ppt "Idegenerering Ideer opstår nogle gange ud af den blå luft. Og nogen er meget bedre end andre til at få ideer. Og dog? Hjernen har nok på en eller anden."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google