Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

FRIT VALG af boligindretning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "FRIT VALG af boligindretning"— Præsentationens transcript:

1 FRIT VALG af boligindretning
2010 Bolignetværksmøder Ulla Thisted Hjælpemiddelcentralen

2 Indhold Hvad der er sket siden Boligkonferencen
FRIT VALG af boligindretning Indhold Hvad der er sket siden Boligkonferencen Hvad fremgår af den nye lovgivning, som trådte i kraft 1. oktober 2010 Overvejelser om hvordan praksis kan tilrettelægges

3 Siden Boligkonferencen
FRIT VALG af boligindretning Siden Boligkonferencen HMI brev til Socialministeriet d Høring: nye bekendtgørelser og ny vejledning. 2 nye bekendtgørelser d : Nr. 1076: Frit valg af boligindretning. Nr. 1077: Afgrænsning af tilbagebetalingspligt og sikring ved pant for hjælp ydet til boligindretning. Ny Vejledning d : Nr. 80: Vejledning om ændring af vejledning om hjælpemidler, biler, boligindretning mv. Punkt 315.

4 FRIT VALG af boligindretning
Ny lovgivning, indhold Nødvendig boligindretning efter servicelovens § 116 stk. 1 Borger kan vælge andre materialer, som sikrer, at boligindretningen tjener til at gøre boligen bedre egnet som opholdssted. Borger kan vælge anden håndværker, som er faglært og momsregistreret. Borger vælger selv at lade boligindretningen udføre. Borger kan desuden vælge: At få udført andre og flere boligmæssige ændringer. En helt anden løsning, PA 78-10

5 Ny lovgivning, målgruppe
FRIT VALG af boligindretning Ny lovgivning, målgruppe Borgere som bor i ejerbolig. Begrænsninger for borgere, som bor i lejebolig. Kræver aftale med udlejer. Konsekvenser for borger Betaler prisdifferencen. Ansvar for at boligindretningen udføres jf. kravene. Mister tilskud, hvis kravene ikke er opfyldt. Evt. ventetid er borgers problem.

6 Ny lovgivning Tilbagelevering, reetablering og pant
FRIT VALG af boligindretning Ny lovgivning Tilbagelevering, reetablering og pant Borger har som udgangspunkt ejendomsretten til boligindretningen. Ved aftale om tilbagelevering af materialer som fx elevator, loftlift, automatisk døråbner mv., ydes ikke refusion af borgers ekstra betaling. Reetablering ydes i forhold til den boligindretning, som kommunen har bevilget. Lejeboliger: borger har begrænsninger i det frie valg. Skal aftales med udlejer. Pant svarende til den kommunale bevilling.

7 Ny lovgivning, rådgivning og administration
FRIT VALG af boligindretning Ny lovgivning, rådgivning og administration Rådgivning og vejledning om borgers ret til frit valg af materialer og af håndværker, og om hvilke konsekvenser det medfører for borgeren. Afgørelse: Der bør i tilknytning til bevillingen oplyses om muligheden for frit valg … borgeren beslutter sig herefter for, at gøre brug af sin ret til frit valg.. Godkendelse: Kommunen må vurdere om betingelserne er opfyldt. Opfølgning: Kommunen har ansvar for, at borger får den hjælpe til boligindretning, som borger har krav på jf. bevillingen. Kommunen kan vælge løbende og / eller endelig tilsyn.

8 FRIT VALG af boligindretning
Ny lovgivning, udbud Tina Hansen, Socialministeriet Ved større ombygninger benytter kommunerne i dag licitation/udbud til prisfastsættelsen, og en af tilbudsgiverne får herefter opgaven. Med indførelsen af frit valg vil en af de tilbudsgivere, der deltager i udbuddet, ikke længere være sikker på at vinde udbuddet. Efter Konkurrencestyrelsens vurdering betyder det dog ikke, at der ikke kan laves et udbud, som kan fastsætte den pris, kommunen skal betale for boligindretningen. Det skal blot i udbudsmaterialet gøres helt klart, at der er tale om frit valg, og at udbuddet i sidste ende vil kunne annulleres.

9 Overvejelser om praksis
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis Rådgivning og vejledning Løbende rådgivning om frit valg som en del af sagsbehandlingen fra begyndelsen af boligsagen. Informationsmateriale til borger København og Kolding kommuner har lavet info-materiale, som kan hentes på Bolignetværket: Hjemmeside: Skrives ind i den øvrige information om muligheder for bevilling af boligindretning. Link til Borger.dk

10 Overvejelser om praksis
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis Kravsspecifikationer For at borger kan gøre brug af sin ret til frit valg, er det nødvendigt at give detaljerede oplysning om, hvordan boligindretningen skal udføres. Materialer Håndværkeren Det er borgers ansvar at sikre at kravene er overholdt. Samtidig har kommunen ansvar for, at borger får den bevilgede boligindretning. En systematisk og metodisk tilgang er en forudsætning for at kunne opstille præcise krav til boligindretningen.

11 Overvejelser om praksis
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis Systematisk og metodisk sagsgang ICF, Canadiske materiale: OPPM, CPPF eller andre Funktionsevne og aktivitetsudøvelse Fysiske barrierer i boligen Analyse - vurdering og formål Funktionskrav til boligen Løsningsmuligheder, boligindretning Afgørelse Iværksættelse, opfølgning - evaluering Redskaber: fx aktivitetsanalyse.

12 Overvejelser om praksis, eksempler
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, eksempler 1. Borger vælger andre materialer til boligindretningen. 2. Borger ønsker at bruge egen håndværker til boligindretningen. 3. Borger ønsker både andre materialer og egen håndværker til boligindretningen. 4. Borger kan desuden ønsker flere og andre boligmæssige ændringer udført for egen regning, samtidig med at den bevilgede boligindretning udføres – jf. punkt 1-3. 5. Eller borger kan vælge at boligindretningen indarbejdes i en anden løsning jf. PA 78-10, hvor funktionskravene til boligen er indeholdt. ”Pose-penge løsningen”.

13 Overvejelser om praksis, små sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, små sager Frit valg af materialer Rådgiv om og indarbejd borgers evt. ønske om frit valg af materialer i sagsbehandlingen fra begyndelsen. Notér i journal og udlever evt. info-materiale. Udarbejd kommunal standard for fx fjernelse af et dørtrin: krydsfinerplade erstatter dørtrin – evt. til fast pris. Når sagen nærmer sig afgørelse Kommunal håndværker giver tilbud på kommunal løsning, evt. ud fra kommunal standard, eller der tages udgangspunkt i en fast pris på kommunal løsning.

14 Overvejelse om praksis, små sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelse om praksis, små sager Bevillingsskrivelse, frit valg af materialer Hvad der er bevilget og hvordan boligindretningen skal udføres, og de specifikke krav til materialer. Hvem der skal udføre boligindretningen, og hvilken pris der er på den kommunale bevilling. Hvis der ønskes andre materialer, at prisdifferencen afregnes direkte med borger. Tidsfrist for frit valg og øvrige oplysninger om konsekvenser ved frit valg mv. Borger undersøger egne ønsker til materialer og tager herefter stilling til frit valg.

15 Overvejelser om praksis, små sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, små sager Frit valg af håndværker Rådgiv om og indarbejd borgers evt. ønske om frit valg af håndværker i sagsbehandlingen fra begyndelsen. Notér i journal og udlever evt. info-materiale. Udarbejd evt. kommunal standard for fx fjernelse af et dørtrin: krydsfinerplade erstatter dørtrin – evt. til fast pris. Når sagen nærmer sig afgørelse Kommunal håndværker giver tilbud på kommunal løsning - evt. ud fra kommunal standard. Eller der tages udgangspunkt i en fast pris på den kommunale løsning.

16 Overvejelser om praksis, små sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, små sager Bevillingsskrivelse, frit valg af håndværker Hvad der er bevilget, herunder kravene til boligindretningens udførelse og materialer. Hvilken pris kommunen kan få udført boligindretningen til. Kravene til håndværker: faglært og momsregistreret. Afregning elektronisk, borger afregner prisdifferencen direkte med håndværkeren. Tidsfrist for frit valg og øvrige oplysninger om konsekvenser ved frit valg mv. Borger kan herefter indhente tilbud fra egen håndværker og tage stilling til frit valg.

17 Overvejelser om praksis, store sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, store sager Gennemgribende ændringer af og /eller tilbygninger til boligen: adgangsforhold, badeværelse, værelser og køkken mv. Byggeteknisk rådgiver Udarbejder løsningsforslag og udbuds- licitationsmateriale. Styrer processen under byggefasen. Udbud – licitationen Finde håndværkere eller hovedentreprenør Prisen

18 Overvejelser om praksis, store sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, store sager 1. Andre materialer Som led i sagsbehandlingen af boligindretningen, rådgives der om frit valg fra sagsbehandlingens start. Borgers ønsker om frit valg af materialer noteres i journalen, og tages med i det udbudsmateriale, som kommunen udarbejder som led i belysning af sagen. Deles i en kommunedel og en borgerdel. Dele af indholdet i den kommunale bevilling: De specifikke krav til materialer, funktionskrav til boligen, udbudsmateriale, tegninger mv. Hvilken håndværker(e) kommunen har valgt og prisen. Tidsfrist for frit valg og øvrige konsekvenser mv.

19 Overvejelser om praksis, store sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, store sager 1. Andre materialer (fortsat) Ved bevillingen kender borger prisdifferencen, og kan derpå tage stilling til frit valg. Overvejelser Der ligger en opgave i at få afgrænset præcist hvorfra og hvortil den kommunale bevilling går. Godkendelse af materialer sker løbende som et led i sagsbehandlingen. Kommunen sagsbehandler og styrer sagen (byggeteknisk rådgiver) både under projekteringen og under byggefasen som tidligere.

20 Overvejelser om praksis, store sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, store sager 2. Anden håndværker Som led i sagsbehandlingen af boligindretningen: Der rådgives om frit valg fra sagsbehandlingens start. Borgers ønsker om frit valg af håndværker noteres i journalen. Til belysning af sagen, inddrages borgeres håndværker/ hovedentreprenør evt., og de giver tilbud på linje med de kommunale. Dele af indholdet i den kommunale bevilling: De faglige krav til håndværker, funktionskrav til boligen, udbuds-materiale, tegninger mv. Prisen og håndværker / hovedentreprenør på den kommunale boligindretning. Tidsfrist for frit valg – øvrige konsekvenser, mv..

21 Overvejelser om praksis, store sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, store sager 2. Anden håndværker (fortsat) Ved bevillingen kender borger kommunens håndværker og prisdifferencen, og kan derpå tage stilling til frit valg. Overvejelser Godkendelse af håndværkere sker løbende som et led i sagsbehandlingen. Borger kan vælge én eller flere håndværkere. Kommunale og egne håndværkere skal evt. samarbejde. Byggeteknisk rådgiver fører løbende tilsyn med at kravene til byggeriet overholdes. Borger er ansvarlig for og entrerer med sine egene håndværkere. Byggestyring kan bliver en udfordring.

22 Overvejelser om praksis, store sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, store sager 5. Anden løsning, PA 78-10 Omfanget af boligindretningen klarlægges først i samarbejde med borger: Funktionskrav, krav til materialer mv. præciseres. Håndværkere og prisen på den kommunale løsning findes på baggrund af et udbud? eller et overslag. Den kommunale bevilling: kravene til materialer og valget af håndværkere samt prisen mv. oplyses til borger. Borger belyser herefter sit eget projekt med udgangspunkt i kravene. Dvs. projekterer og prissætter mv. Kommunen sikrer sig at kravene er opfyldt.

23 Overvejelser om praksis, store sager
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, store sager 5. Anden løsning, PA (fortsat) Borger har ansvar for, at boligindretningen gennemføres som bevilget, og som en del af egen løsningen. Borger entrerer med håndværkere og vælger materialer. Hvordan sikres, at de kommunale midler anvendes til at gøre boligen egnet som opholdssted for ansøger? Kommunen følger op og fører løbende og endeligt tilsyn. Hvordan kan kommunen får sikkerhed for, at borger har økonomi til at gennemføre sit eget projekt? Kommunen afregner med håndværker- hovedentreprenør. A conto rater, % sats mv. Sidste betaling falder efter aflevering.

24 Overvejelser om praksis, Konklusion
FRIT VALG af boligindretning Overvejelser om praksis, Konklusion Rådgivning og vejledning om frit valg fra boligsagens begyndelse. Lav informationsmateriale, som kan udleveres. Kommunal standard: krav til materialer og løsninger. Ønske om frit valg noteres i journalen og inddrages i sagsbehandlingen, mens sagen belyses. Ved bevilling oplyses om kravene til den kommunale boligindretning, og om muligheden for og konsekvenser ved at gøre brug af frit valg. Tidsfrist. Bevillingsbrev-skabelon. Borger tager stilling til frit valg og gennemfører evt. frit valg. Kommunen følger op og sikrer sig at kravene er opfyldt.


Download ppt "FRIT VALG af boligindretning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google