Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Nye tendenser og vilkår i arbejdsmiljøet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Nye tendenser og vilkår i arbejdsmiljøet"— Præsentationens transcript:

1 Nye tendenser og vilkår i arbejdsmiljøet
Jan Lorentzen Arbejdsmiljøkonsulent Cand.merc. Strategi, organisation og ledelse

2 Agenda Begreberne arbejde og arbejdsmiljø Udfordringerne
Arbejdsmiljøarbejdet i fremtiden

3 Udviklingen !

4 Begrebet "arbejde" Det antikke Grækenland: En uværdig og ufri aktivitet. Noget man havde slaver til. Det gamle testamente: en forbandelse. Guds straf for Adam og hans efterfølgere, da han havde forsynet sig af kundskabens træ. Francis Bacon ( ): det medium hvor igennem mennesket skal gøre sig til herre over naturen. Adam Smith ( ): den eneste kilde til rigdom. Georg Wilhelm Friedrich Hegel ( ): en ære for menneskene.

5 Arbejdsbegrebet, fortsat
Karl Marx ( ): den helt grundlæggende aktivitet i den menneskelige væren, idet den skaber identitet og er det samfundsstrukturerende princip. Anthony Giddens (1938->): én social sfære blandt mange, hvor den enkelte person kan skabe sig mening og identitet og etablere sociale relationer. M.a.o. er det ikke kun arbejdets konkrete karakter og strukturering, som er under forandring, men også arbejdet som begreb. Tilsammen udgør arbejdets karakter og arbejdsbegrebet en dynamisk, men meget kompleks betydningsproces. Hvad arbejdsbegrebet omfatter skal der et større studium til, men her vil jeg kort konstatere at arbejde som begreb spænder over et spektrum lige fra sur anstrengelse til nydelsesfuld tilfredsstillelse. Dog er der i nyere tid en tendens til at opfatte arbejde som en ud af mange mulige kilder til selvrealisering.

6 Traditionelle definition af arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøet er summen af alle de påvirkninger man udsættes for på sit arbejde. Påvirkningerne omfatter både de fysiske, psykiske, kemiske, biologiske og sociale forhold.

7 Typisk ensidigt fokus på nedslidende og sygdomsfremkaldende belastninger.
Støj, røj og møj, stress, konflikter

8 Ændret fokus ? 1977 1985 1995 2010 Sikkerhed Ergonomi Psykisk
arbejdsmiljø Human og social kapital 1977 1985 1995 2010 Røg Støj Møg Ulykker Tunge løft EGA Tekniske hjælpemidler Der er sket en markant ændring i tilgangen til arbejdsmiljøet fra ensidig fokus på sikkerhed og risikofaktorer i det fysiske arbejdsmiljø til et meget omfattende fokus på sundhed og livsstil som går langt ud over det vi traditionelt har opfattet som virksomhedsrelateret. Spørgsmålet er hvor langt virksomheden skal gå i indsatsen for sundere medarbejdere. Er der ikke en risiko for, at vi fratager medarbejderne det personlige ansvar for egen sundhed, når vi tilbyder fitnessordninger, massage, fysioterapi m.v. ? Nytter det, eller kunne pengene bruges mere effektivt eksempelvis til lederudvikling. Stress Konflikter Mobning Chikane Fysik Mestring Det udviklende arbejde Helhedsorientering

9 Udfordringerne ?

10 En fortsat intensivering af den globale konkurrence

11 Teknologisk udvikling

12 Mangel på arbejdskraft
Aldrende samfund Middellevetid Livstilsygdomme Tidlig pensionering

13 Individualisering

14 Andre globale udfordringer Økonomi Geopolitik Klima

15 Løsningerne ?

16 Det strategiske mål er, at sikre og udvikle arbejdspladser, der er..
Højproduktive Førende på kvalitet Innovative Fleksible Attraktive

17 Og hvad betyder det i arbejdsmiljøsammenhæng?

18 Ned med siloerne Arbejdsmiljø CSR HR Produktivitet Udvikling
Social ansvarlighed HR Personale Produktivitet Udvikling

19 Firmaets mand? MED- EJERSKAB Stiller forslag til forbedringer af drift, produkter og ydelser Fokus på udvikling (helhedsorientering, involvering, kompetenceudvikling, karrierefremme, videndeling, teambuilding) Anbefaler nye kolleger Indgår i proaktivt samarbejde med ledelse og kolleger Fokus på troværdighed, tryghed, rolleklarhed, forventningsklarhed, respekt, støtte, sundhed, personalegoder. LOYALITET Er stabile medarbejdere /passer sit arbejde Omtaler virksomheden positivt TILFREDSHED Fokus på trivsel (information, instruktion, omgangstone, krav, sikkerhed) Har en relativ tilbagelænet holdning UTILFREDSHED Fokus på kontrol (af tid, udførelse af arbejdet og belastninger) Brokker sig / Er mod forandringer ILLOYALITET Er ustabile medarbejdere / Øget fravær Ensidig fokus på omkostninger (produktion, løn, fravær mv.) Omtaler virksomheden negativt FREMMED-GØRELSE Føler sig ikke som en del af virksomheden /mistrives Fokus på magt Saboterer drift , udvikling og samarbejde Forlader virksomheden Inspireret af Heskett et al. The Ownership Quotient, 2008

20 Spørgsmål?


Download ppt "Nye tendenser og vilkår i arbejdsmiljøet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google