Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

VEGA-projektet: Mere liv i hverdagen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "VEGA-projektet: Mere liv i hverdagen"— Præsentationens transcript:

1 VEGA-projektet: Mere liv i hverdagen
Birgitte Højlund, Didde Auring, Vibeke Leth Svendsen, Ole Mygind, Inge Lange, Ilone Dolmer, Inger-Lise Dyrholm, Knud Ramian

2 Problemet Effektivisering: Opgavefortætning, stram tidsstyring, fælles sprog, standardisering af ydelser, resultatmålinger og kontraktstyring Kan skabe pres, ufrihed og signalere mistillid – en ond cirkel kan starte: Oplevelsen af mistillid får medarbejderne til at føle deres kunnen devalueret. De oplever, at de ikke slår til, hvilket igen skaber mindsket entusiasme, vrede og krænkethed, som reducerer arbejdets kvalitet yderligere (Ritzer 2000; Wilkin 2005). Når medierne samtidig forstærker mistilliden, og kravet om kontrol mindskes tiltrækningen til personalegruppen, der taber yderligere kvalifikationer.

3 Perspektiver Den fleksible person-centrede hjemmehjælp (Patmore & McNulty 2005) Den personcentrede pleje (McCormack 2004) Vega- perspektivet (Elbrønd 2005) Videnskabende netværk Gennembrudsstrategien

4 Projektets formål Finde, dokumentere og formidle metoder til fastholdelse af opmærksomheden på den enkelte ældres værdier og hverdagsliv. Specielt på områder i hverdagen omkring måltider, samtaler, udeliv og nætter, der let trues af hjælpeindsatsens organisering.

5 Målgruppen Ældre der, er i udstrakt, grad er afhængige af andre for at få en hverdag til at fungere.

6 Projektets spørgsmål Fase 1. Hvordan kan personale på systematisk og effektiv måde fastholde opmærksomheden på den enkelte ældres værdier, behov, ønsker og motivation? Fase 2. Hvordan kan personale omsætte den ældres personlige værdier mv. til konkret praksis, der øger antallet af gode stunder i den enkelte ældres liv. Fase 3. Hvordan kan personalet inddrages i formidling af positive erfaringer på tværs af arbejdspladser.

7 Faserne Fase 1: Eksempelsamling. Indsamling og prioritering af egnede metoder. Fase 2: Systematisk afprøvning af de prioriterede metoder. Fase 3: Implementering og formidling af erfaringer fra fase 2.

8 Produkter Fase 1 producerer temapjecer for hvert tema med de prioriterede metoder til brug for Fase 2 udkommer en række korte artikler om erfaringerne fra afprøvningen til brug for Fase 3 Formidling til praksis sker via de involverede i projekterne.

9 Projektets struktur Projektets struktur Måltider SOSU-Herning Samtaler
DSH-Odense Udeliv S-CVU, Aalborg Natteliv S-CVU Aalborg Fase 1: Eksempelsamling Birgitte Højlund Didde Auring, Vibeke Leth Svendsen Ole Mygind Inge Lange, Ilone Dolmer Fase 2: Systematisk afprøvning Fase 3: Implementering

10 Projektstarten Forår - sommer 2007 Udarbejdelse af delprojekt
Aftaler om deltagelse Orientering om projektet Sommer - Efterår 2007 Gennemførelse af fase 1 Oktober 2007 Statusrapportering til Helsefonden og fornyet ansøgning Planlægning af fase 2 Vinter 2007 Rapportering af første delprojekt Forår 2008 Start fase 2

11 Madlavning søger erfaringer med
at kortlægge gamle menneskers madlavningsproblemer i forbindelse med visitationen at tilbyde hjælp til madlavningen i hjemmeplejen at inddrage beboere på plejecentre/leve-bo-miljøer i madlavning at frivillige tilbyder hjælp til madlavning/indkøb enten individuelt eller i grupper (det kan være på ældrecentre) at gøre det lettere for gamle mennesker selv at tilberede maden eller dele af den (produktionskøkken)

12 Udeliv leder efter initiativer
Som foregår under åben himmel, med det formål at være fysisk aktiv eller/og at opleve sansepåvirkningen af lys og luft. Hvor man arbejder med dyr, have, det fysiske nærmiljø, turer til put and take, strandturer, gåturer osv. Hvor man kombinere funktionstræning, mulighed for frisk luft, sansestimulation og anderledes oplevelser udendørs.

13 Kontakt søges til nogen med erfaringer i
At inspirere og motivere den ældre borger til øget brug af natur og friluftsaktiviteter. At inspirere og motivere til at bruge naturen som motionsmulighed. At give fysisk handicappede mulighed for deltagelse og derved at genopleve naturoplevelser. At give mulighed for fælles udendørsoplevelse med børn, børnebørn og oldebørn. At motivere til dannelse af netværksgrupper omkring friluftsoplevelser. At koble friluftsoplevelserne med aktiviteter "hjemme" så som årstids- pynt, saft og marmelade At etablere kontakt til nye samarbejdspartnere - f.eks. Idræt og Trivsel, naturvejledere, som i forvejen har tilbud om skovmotion.

14 Samtalerne

15 Natteliv søger positive erfaringer med
At arbejde systematisk med natteliv over lang tid. At skaber gode morgner og vende opmærksomheden den rigtige vej At bidrage til en fysisk aktiv, lys dag At stimulere positive tanker om dagen At formidle viden om søvn At kender den enkeltes rutiner,søvnbehov og personlige værdier At skaffe specialistbehandling ved behov


Download ppt "VEGA-projektet: Mere liv i hverdagen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google