Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Søgeværktøjer Opslagsværker - Start med at få et overblik over emnet og terminologien. Bibliografier - Find ud af hvad der er skrevet om emnet. Kataloger.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Søgeværktøjer Opslagsværker - Start med at få et overblik over emnet og terminologien. Bibliografier - Find ud af hvad der er skrevet om emnet. Kataloger."— Præsentationens transcript:

1 Søgeværktøjer Opslagsværker - Start med at få et overblik over emnet og terminologien. Bibliografier - Find ud af hvad der er skrevet om emnet. Kataloger - Skaf de bøger og artikler du ønsker at bruge.

2 Søgemåder Kædesøgning Quick and Dirty Søgetrekanten

3 Kædesøgning Tag udgangspunkt i kendt litteratur, og udnyt det til at finde videre læsning. Udnyt litteraturlisten. Slå bogen eller artiklen op i databasen, og find mere om emnet ved at søge videre på emnekoder og emneord i posten. Udnyt litteraturlisten i de nye bøger/artikler.

4 Quick and Dirty Hvis emnet er nyt og ukendt, og du er i tvivl om der ”er noget”. Søg i databaserne med de ord du har. Brug de resultater du får, til at blive klogere på fagterminologien og de ”rigtige” søgeord. Søg videre med de ”nye” begreber og emneord.

5 Søgetrekanten Lav en egentlig strategi for din søgning. Udvælg de begreber du ønsker at søge på Overvej synonymer, sprog og andre afgrænsninger Vælg de databaser du ønsker at søge i

6 Søgetrekanten Hovedemne FokuspunktAfgrænsende begreb

7 Specialeemne Fremmedsprogspædagogik. Mere præcist noget om sprogindlæring på gymnasier.

8 Den udfyldte søgetrekant Indsat i søgetrekanten kunne søgeordene se således ud: Fremmedsprog IndlæringGymnasium

9 Den færdige søgetrekant Fremmedsprog Andetsprog Second language Foreign language Indlæring Tilegnelse Learning Acquisition Gymnasium HF Higher education College/High school Overvej derefter synonymer og søgesprog:

10 Klar til søgning! I en database kan resultatet se således ud:

11 Søgeprocessen Før logbog – og gør en bibliotekar glad! notér: hvor du søger hvad du søger efter resultatet af din søgning

12 Opsummering Få overblik over emne og kernelitteratur (opslagsværker) Få overblik over terminologien (opslagsværker og Quick’n’Dirty) Udnyt din viden (kædesøgning og fagfæller) Lav en systematisk søgning (søgestrategi og databasevalg) Skaf materialet (katalogen, Bibliotek.dk, SBs bestillingsservice)

13 Opgave Vælg et emne for en søgestrategi Formuler søgeord og sæt dem i skemaform Overvej synonymer, over- og underbegreber Overvej afgrænsning på sprog, geografi, tid, periode m.m. Vælg kilder (databaser) Formuler dine forventninger til resultatet Afprøv søgninger i de valgte kilder Tilpas søgestrategi i forhold til de resultater søgningerne giver


Download ppt "Søgeværktøjer Opslagsværker - Start med at få et overblik over emnet og terminologien. Bibliografier - Find ud af hvad der er skrevet om emnet. Kataloger."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google