Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kønsfillosofiprojekt

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kønsfillosofiprojekt"— Præsentationens transcript:

1 Kønsfillosofiprojekt
Sædelighedsfejden Kønsfillosofiprojekt Hvad gik sædelighedsfejden ud på?

2 Generelt Generel opdeling Den uindskrænkede individuelle frihed
Lige rettigheder for mænd og kvinder Ægteskab kontra prostitution

3 Hvad lagde til grund for striden?
De borgerlige blev fattigere De unge mænd giftede sig først senere i livet når de havde fået råd Blev derfor acceptabelt at unge mænd købte sig til sex

4 Den borgerlige dobbeltmoral
På den ene side mente man at den eneste acceptable form for seksualitet var inden for ægteskabet. På den anden side acceptere man at unge mænd havde sex med kvinder fra de lavere klasser.

5 Bjørnstjerne Bjørnson
Udgav bogen ”En handske” som startede striden Ville have at mændene også skulle holde sig for sex indtil ægteskab Styrke moralen Komme prostitution til livs

6 Litterære konflikter Startet af ”en handske”
Mange nordiske forfattere bidrager med noveller, romaner og teaterstykker. Startede den litterære periode ”Naturalismen” Nogle skriver om seksuel frihed for begge køn, men bliver forbudt af censuren og forfatterene retsforfulgt.

7 Dansk kvindesamfund Dansk kvindesamfund tager sagen op. Elisabeth Gruntvig er fortaler. Hun bakker op om handskemoralen (Mændene skal også tøjle kønsdriften til ægteskabet) Debat mellem Elisabeth og A.C.Meyer.

8 A.C.Meyer Han mener løsningen er at gøre kvinder økonomisk uafhængige af mænd. Så kan de selv vælge hvem de vil giftes med. Han kritiserede den traditionelle pigeopdragelse om at fortrænge kønsdriften. Fællesundervisning, seksualundervisning, fri kærlighedsforhold i stedet for arrangerede ægteskaber. Et spørgsmål om moral og vilje.

9 Afslutningen på striden
Dansk kvinde samfund får Bjørnson til at tale i København. Og der var stor omtale af det i aviserne. Men på trods af det kommer der aldrig rigtig gang i debatten igen, og diskussionerne ebbede langsomt ud.


Download ppt "Kønsfillosofiprojekt"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google