Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Et grundstof der er pengene værd Af Kim og Jacob – 1.4

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Et grundstof der er pengene værd Af Kim og Jacob – 1.4"— Præsentationens transcript:

1 Et grundstof der er pengene værd Af Kim og Jacob – 1.4
Guld (AURUM) Et grundstof der er pengene værd Af Kim og Jacob – 1.4

2 Gyldne facts Gulds kemiske navn er Aurum, som kommer det latinske ord Aurora. I det periodiske system ligger guld undergruppe 1 og periode 6. Det betyder at guld har 1 elektron i yderste skal, af sine i alt 6 skaller. Guld har 197 forskellige isotoper, hvor af 36 af dem er radioaktive. Den isotop med den længste halveringstid hedder 195-Au og har en halveringstid på 186 døgn. Gulds atomnummer (Z) er 79. (Dvs. at den har 79 protoner i kernen) Gulds atomvægt (A) er 197. (Dvs. at den ”vejer” 197 U) Gulds elektronkonfiguration ser således ud: >

3 Gulds egenskaber Guld er ved normal stuetemperatur (20°) er fast.
Guld er har et smeltepunkt på 1064°. Guld er et meget blødt metal. Hvilket også gør at kan strække et enkelt gram rent guld, ud i en tråd på 3 km. Guld er et meget tungt metal. Det har en masse på 19,32 g/cm3. Dvs. at en gennemsnits guldbar på 9x4,5x18 vejer 14 kg. Gulds farve er selvfølgelig guld-farvet. Men til folk der aldrig har set guld før, ligner det en gylden-gul. Guld har ikke nogen indflydelse i økosystemer på nogen måde. Det er ikke noget planter vokser af.

4 Udvindelse Guld udvindes hovedsageligt fra miner overalt i verden. Nogle af de største ligger i Sydafrika. For at det skal kunne betale sig at udvinde guldet, skal der mindst være 0,5 g/pr. ton malm. Der er også en masse forskere, som mener at havet er fyldt med guld, at der er op til 10 milliarder ton guld i verdenshavene, men det er desværre alt for dyrt at udvinde.

5 Anvendelse Guld bliver ofte brugt til elektroniske dele, da det leder strøm bedre end mange andre stoffer, men det er selvfølgelig for dyrt til at blive brugt i al elektronik. Guld bliver selvfølgelig også brugt til smykker, hvor det nok er mest udbredt. Men oftest når man taler om guldsmykker, så er det højeste 12 karat, da rent guld (24 karat) er for blødt til at kunne bruges. Guld var også engang et meget værdifuldt råstof, som blev brugt som betaling, i stedet for de penge som vi har nu til dags.


Download ppt "Et grundstof der er pengene værd Af Kim og Jacob – 1.4"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google