Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Konference Vejle Bibliotekerne, 9. november 2011 Marianne Mazaheri, Digitaliseringsstyrelsen, FM Nicholas Falck Lund, ØIM Kursisters barrierer overfor.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Konference Vejle Bibliotekerne, 9. november 2011 Marianne Mazaheri, Digitaliseringsstyrelsen, FM Nicholas Falck Lund, ØIM Kursisters barrierer overfor."— Præsentationens transcript:

1 Konference Vejle Bibliotekerne, 9. november 2011 Marianne Mazaheri, Digitaliseringsstyrelsen, FM Nicholas Falck Lund, ØIM Kursisters barrierer overfor it-undervisning - oplæg og diskussion

2 Temaer - Borgernes IT-kompetencer 2011 - Analyse: Hvem er de it-fremmede? - Workshop: - Barrierer - Motivation - Bibliotekernes behov

3 Lær mere om it – Hvad er netværket for en størrelse…?

4

5

6

7

8

9

10

11 Analyse Hvem er de it-fremmede? Logit-model kan med udgangspunkt i bl.a.: Beregne sandsynligheder for at være på nettet Alder Køn Uddannelse Indkomst Beskæftigelse Herkomst By/land Børn Arbejdsgiverstørrelse

12 Who? -Ældre -Uden for beskæftigelse -Borgere fra ikke-OECD lande -Befolkning i yderområder -Ansatte i SMV’ere Alder betyder mindre end vi tror!

13 Resultat for udvalgte målgrupper Personer i DK Antal stikprøve Benchmar kHøjest ssh. Målgruppe Indkomst 260 Alder 50Udd 20 Ej Beskæft Urb=3Kvinde I alt4.420.6424.589 Midelald. med lav uddannelse og lav indkomst 686.8866988789.295868579 8285 30-75 år, ikke vestlig herkomst, lav uddannelse 54.252366220.6166059484954x 65+, lav uddan., mellembefolket område 228.1992696775.30664*6553x62x

14 Workshop 1: Hvilke barrierer?

15 It er skræmmende – hvad er det, der sker? Jeg er altid usikker på, om jeg får gjort det rigtigt. Og hvis jeg ikke gør det, så sker der noget skidt” – kvinde, 65 år, Skjern Borgerservice. Det manglende behov for it, specielt computer, kobles for flere sammen frygten for at bruge en computer og hvad der sker, når man gør det. Frygten kan fx være at komme til at trykke på en forkert knap, der fører til noget slemt eller også har de fx ikke tiltro til at kunne overføre penge sikkert på nettet. Mange både ældre og yngre bliver usikre og bange for computeren, hvis de ikke bruger en computer regelmæssigt.

16 Overlader ansvaret til andre ”Nej, hvorfor skulle jeg gøre det? Hun [konen] er så glad for det. Hun ordner det hele, hun kender alle mine tanker.”, en ældre mand fra Haslev forklarer på flere forskellige måder, hvorfor han ikke vil lære at bruge en computer. Mange it-fremmede mener ikke de har et behov for at lære at bruge en computer fordi de kan få andre til at klare det for dem – oftest er det ægtefællen, børnene, børnebørnene eller andre familiemedlemmer, der hjælper.

17 It opleves som et fremmedelement, der ikke kan gøre noget for dem ”Jamen, det er det at sætte sig ind i det, når jeg ikke har behovet. Jeg skal ikke overføre særlig tit, og så kører jeg hver mandag ned i automaten og hæver” – kvinde, 57 år, Skjern Borgerservice. Nogle it-fremmede oplever, at i sammenligning med andet teknisk udstyr som fx køkkenmaskiner, dvd-afspillere mv., så hjælper en computer ikke på samme måde. Modsat en computer er disse apparater en del af hverdagen, og de bliver ikke tænkt på som teknik.

18 It forhindrer mennesker i at komme i kontakt med hinanden ”det gør tilværelsen kold. Vi er ikke i kontakt med de mennesker, vi gerne vil. Det er fint at få en hilsen eller tanker på skærmen, men vi vil gerne snakke med en. Kontakt, at kunne snakke er vigtig.” – ældre kvinde, Rødekro. Mange taler om fordelen ved den personlige betjening og øjenkontakt, som it ikke kan erstatte og måske direkte forstyrrer. Kommunikation over nettet forbindes med noget koldt og fremmedgørende.

19 Personlig kontakt giver følelse af sikkerhed ”Når jeg køber min billet på billetkontoret kan man lige spørge og blive helt sikker” – kvinde, 65 år, Fredericia Banegård. Personlig kontakt – herunder øjenkontakt, kropssprog osv. giver en tryghed, fordi de it-fremmede føler sig mere sikre på, at en besked er modtaget og forstået.

20 - - Økonomi - - Sikkerhed / Privacy - - Køb af udstyr og adgang - - Stor skriftlighed - - ”It-sproget” Andre barrierer:

21 - Penge og tid - Viden - Sociale tjenester - Yngre generationer - Omtale Workshop 2: Motivationsfaktorer?

22 Resultaterne af analysen - Labyrinten

23 Uden for labyrint Har aldrig tændt en computer eller kun lige prøvet Har aldrig selv været på internettet ”Det er smaddersmart, men for mig er det en by i Rusland. Jeg har givet op. Niller kom lige, kalder jeg.” (Kvinde, 55 år, uden job, Køge).. Bruger du computeren? ”Nej, hvorfor skulle jeg det? Hun [hans kone] er så glad for det? (…) Hun ordner det hele, hun kender alle mine tanker (…)Hvorfor skal vi være to om det, når hun kan klare det?” (Mand 86 år, Rødekro)

24 ”Specielt det med at trykke på en forkert knap. Den er der mange der er bange for. Det er jeg også bange for. Så skal jeg lukke helt ned og starte forfra”. (Kvinde på 62 år, Amager) Jeg vil gerne lære at skrive på computeren, sætte mit kamera til og føre billeder over, der er mange ting, men jeg er helt blind i forhold til computeren, jeg vil gerne men det gør lidt ondt at jeg ikke kan finde ud af det, det gør mig ondt, for jeg er ikke så dum som jeg fremstår” (Kvinde, 50, ikke-vestlig baggrund, København) I indgangen Er blevet introduceret til nettet Har tændt og brugt en pc Har været på nettet/ set nettet

25 Lige inden for labyrinten Bruger internettet, er kommet i gang En lukket begrænset verden: Faste spor, begrænsede indgange ”Det er lidt kryptisk at være på nettet. Jeg vil hellere have noget specifikt, jeg skal ind og have fat i, ikke noget med at surfe – det er nok fordi jeg ikke gider” (Mand, 59 år, Svendborg) Da jeg fik en computer for 3 år siden, kunne jeg ingenting (…). Jeg har prøvet lidt med netbank. Det har jeg opgivet. (…) Ungerne talte om Facebook. Det er de ikke gamle nok til, men det er jeg. Og det har åbnet en hel ny verden. Jeg anede ingenting og trykkede alle vegne, og så får man bare forbindelse og lærer mennesker at kende. Og så har man venner over hele jorden. (…) Nu er ungerne er ved at lære mig at bruge email. (Kvinde, 40 år, uden job, Lemvig)

26 På opdagelse Orienterer sig frem Prøver sig frem, er fri Nettet er naturlig hjælper Integreret i livet ”Nu har jeg det fint med at bruge computeren, jeg går bare ind og tænder. Jeg kommer længere og længere ud. Jeg har da også bestilt varer over nettet. I weekenden brugte jeg Ugebladet søndag, der strøg jeg lige ind” (Kvinde, 48, Odense) ”Jeg ved ikke hvordan man køber billet, jeg har aldrig prøvet det før. Men jeg plejer at kigge lidt på det og så finder jeg ud af det. (Hun klikker sig straks ind på de orange billetter). Billigere billetter? Det vidste jeg ikke. Det vil jeg da prøve i hvert fald.” (Kvinde, 74 år, Haslev)

27  Hvad vil I kunne bruge? (Vi kan ikke love, I får det) Workshop 3: Bibliotekernes behov?


Download ppt "Konference Vejle Bibliotekerne, 9. november 2011 Marianne Mazaheri, Digitaliseringsstyrelsen, FM Nicholas Falck Lund, ØIM Kursisters barrierer overfor."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google