Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Seksualiteten hos mænd der er opereret for prostatakræft

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Seksualiteten hos mænd der er opereret for prostatakræft"— Præsentationens transcript:

1 Seksualiteten hos mænd der er opereret for prostatakræft
Landskursus 2013 ”På kanten af urologien” Kolding den 18.september 2013 Birgitte Schantz Laursen Lektor, ph.d., specialist i sexologisk rådgivning

2 Incidens 3500 nye tilfælde af prostatakræft om året
udgør ca. 20% af alle kræfttilfælde hos mænd overlevelse: 1 år 90 % 3 år 77% 5 år 68% Sundhedsstyrelsen 2010

3 Behandling åben kirurgi Operation robotassisteret kirurgi
Strålebehandling kastrationsbehandling Hormonbehandling antiandrogenbehandling

4

5 Komplikationer Urininkontinens (let: 10-20%, svær: 2-3%)
Erektil dysfunktion (60-93%) Gynækomasti (70% hos patienter i hormonbehandling) Sundhedsstyrelsen 2011

6 Erektil dysfunktion Problemer med at opnå eller vedligeholde rejsning af penis

7 Seksualitet Patienter oplever altid deres sygdom som en totalbegivenhed. Alle dimensioner af tilværelsen påvirkes, selvom en lidelse er strikt biologisk defineret, har den psykiske og sociale implikationer. Seksualitet og parforhold bliver næsten altid berørt ved sygdom.

8 Et bredt seksualitetsbegreb
Seksualitet som et bio-psyko-socialt fænomen favner mere end den genitale seksualitet, her spiller psykologiske og sociale aspekter af det enkelte menneskes levede liv lige så stor rolle som den biologiske del. Seksualitet er mere end summen af de tre aspekter

9

10 Det biologiske aspekt Biologien giver et indblik i kønsorganer og kønskirtler; primære og sekundære kønskarakteristika og fysiologi giver et indblik i disse organers funktion specielt i forbindelse med kønsakt og forplantning. Fink & Fink 1988 Chronic non-malignant pain is a major social problem with serious social and economic consequences, and an agonizing existential life condition for the suffering individual. Beyond the great social and economic problems, many patients with chronic non-malignant pain also find that their sexual life is affected. There exist only few studies of the association between chronic non-malignant pain and sexuality, and most of the research that do exists tend to focus on sexuality as a physiological need linked to being able to have intercourse.

11 Det psykologiske aspekt
Psykologi giver indblik i kønsdriften og de genstande, den retter sig imod, og de bevidste og ubevidste fornemmelser, følelser, emotioner, forestillinger, fantasier og tanker den er forbundet med. Fink og Fink 1988

12 Det sociale aspekt Sociologi giver et indblik i den kulturelle konstruktion af seksualiteten, de forskellige tertiære kønskarakteristika, de forskellige kønsidentiteter og identitetsforvirringer, som forskellige kulturer rummer mulighed for. Fink og Fink 1988

13

14 Temaer Det biologiske aspekt - manglende spontan sex
Det psykologiske aspekt - identitet og mandighed - redefinition af seksualitet Det sociale aspekt - det modsatte/eget køn

15 Spontan sex Den manglende evne til at have spontan sex påvirker mændene. Det tyder på at det at føle sig som mand ikke kun hænger sammen med evnen til at gennemføre et samleje men også sammen med evnen til at ”tage” kvinden spontant og overrumplende.

16 ”Vi har altid haft spontan sex, vi har altid arbejdet sammen og skulle bare kigge på hinanden, er det nu? ….og så gik det løs. Det havde vi mistet og det var et stort tab”. Nu kan vi igen, dog med hjælp (pubesring), og det er bare godt, det har givet livsglæden tilbage.” Den oplevelse mændene har, kan hænge sammen med den forestilling at mandighed i den heteroseksuelle intime kontekst betyder at ”rigtig” seksuel aktivitet skal initieres af manden og skal involvere penetration (25). Ifølge Metcalf (26) er den hyppigste forestilling om sex, hos de fleste heteroseksuelle mænd, erektion, penetration og klimaks, Metcalf mener at det kan hænge sammen med mænds ikke så veludviklede evne til at udtrykke sig følelsesmæssigt hvor de så bruger seksualiteten til at udtrykke sig med .

17 Der er mange diskussioner, jeg før har været i stand til at afslutte i sengen, den slags muligheder er der ikke mere.”

18 ”da jeg kiggede ned på min tissemand så var den der ikke – det så ud som om kateteret (slange til urinopsamling) kom lige ud af et hul og maven, jeg tænkte hva´ fanden har de skåret den af og der gik næste panik i mig”

19 Identitet og mandighed
Både mændenes identitet og mandighed er påvirket af den erektile dysfunktion Hos nogle repræsenterer kvaliteten og graden af mandens seksuelle formåen hans maskuline identitet og hos andre er det maskuline karaktertræk der former den maskuline identitet frem for evnen til at gennemføre et samleje.

20

21 ”Jeg har brugt min seksualitet, altså samleje, til at blive bekræftet som mand. Både hos min hustru men også hos andre kvinder” ”Jeg føler mig næsten normal, jeg synes jeg kan matche de fleste mænd i vores omgangskreds, både hvad jeg kan men også hvordan jeg ser ud, altså fysisk, jeg ser mandig ud.” Sammenfattende kan siges at der er variationer i hvordan mænd oplever sammenhængen mellem erektil dysfunktion og mandighed. Hos nogle repræsenterer kvaliteten og graden af mandens seksuelle formåen hans maskuline identitet og hos andre er det maskuline karaktertræk der former den maskuline identitet frem for evnen til at gennemføre et samleje. Selvom alle patienterne er i stand til at gennemføre et samleje ved hjælp af medicin eller hjælpemiddel ændre det ikke på deres oplevelse af at være impotent.

22 ”før når jeg var på jagt, så stod vi da altid og tissede
sammen og snakkede, nu lister jeg for mig selv og gør det, de andre skal sgu ikke se så lille den er.”

23 Redefinition af seksualitet
Patienterne prøver at redefinere deres seksualitet ved at erstatte deres ”gamle” sexliv med noget andet, eksempelvis nærhed og berøring. For nogen er dette en svær proces som kræver mange ressourcer for andre er det en naturlig følge af en ændret livssituation.

24 ” Vi laver også en masse almindelig berøring for eksempel at ligge i ske, det er der jo også noget seksuelt i uden samleje men samtidig noget meget kærligt og godt i. Også det der med at man sørger for at give hinanden et knus når man har tøj på, det betyder meget. Det tror jeg er generelt.” Sammenfattende kan siges at patienterne prøver at redefinere deres seksualitet ved at sætte noget i stedet for deres gamle sexliv. Nogle af dem har fået mere fokus på nærhed og berøring. For nogen er dette en svær proces som kræver mange ressourcer for andre er det en naturlig følge af en ændret livssituation

25 Det modsatte køn Rammes man af erektil dysfunktion påvirker det ens relationer både til ens ægtefælle og til andre mænd og kvinder. Hvordan det håndteres er afhængigt af hvordan man i andre sammenhænge i livet takler problematikker og hvilke normer man er vokset op med. For nogen er det naturligt at snakke åbent om problemerne andre holder det for sig selv.

26 Primavera Harald Slott-Møller 1901
Det er forår i Italien. Solen er ved at gå ned over bjergene ved Fiesole nord for Firenze. Et ungt par sidder bænket ved et bord og venter på deres aftensmåltid. Kvinden byder manden at drikke af sit vinglas, og han ser henført på hende. Men billedet handler om mere end den forelskelse, man umiddelbart ser. Der henvises også til den ældgamle syndefaldsmyte, historien om Adam og Eva, hvor kvinden frister manden og derved bliver årsag til menneskets ulykke. Harald Slott-Møllers malerier er symbolistiske, og deres fint ornamenterede overflade dækker over flere lag af betydning.

27 ”Det er lige før jeg ikke gider at tale med andre kvinder, jeg mangler lige det sidste, selvom mine tanker er der, føler jeg mig underlegen af en eller anden årsag, jeg tænker du kan jo ikke engang hvis du så fik lov”. ”Det er der altid, i baghovedet”; Man glemmer det aldrig, Jeg tænker på det hele tiden, tænke er jo det eneste jeg kan, jeg har fortsat helt vildt lyst, jeg kan bare ikke, man kan jo ikke bare parkere ens sexliv”. Sammenfattende kan siges at rammes man af erektil dysfunktion påvirker det ens relationer både til ens ægtefælle og til andre mænd og kvinder. Hvordan man håndterer det er afhængigt af hvordan man i livets andre sammenhænge takler problematikker og hvilke normer man er vokset op med. Nogen er i stand til åbent at snakke om problemerne andre holder det for sig selv.

28 ”Jeg har været ked af det og synes det har manglet meget
i vores liv og det gik op for mig at min kone følte det samme.” ”Jeg fortæller det ikke til andre mænd (at jeg er blevet impotent) jeg er flov over det, jeg føler mig mindre værd, ikke så mandig”

29 ”Jeg fik en depression og jeg følte ikke jeg var noget værd,
hvad ville min kone gøre når jeg ikke længere kunne tilfredsstile hende, vil hun finde en ny mand? jeg følte mig intet værd som mand.”

30

31 Temaer i rådgivningen Biologiske Potensproblematikker Tør udløsning
Penis kortere Inkontinens Onani (use it or loose it) Orgasme problematikker Psykologiske Identitet/mandighed/selv-bebrejdelse Sociale Lyst Misforstået hensyn Kommunikation Konflikter/kritik af partner

32 Behandlingsforslag Biologiske forandringer Bækkenbundstræning
Medicinsk behandling PDE-5 hæmmere/alprostadil/invicorp/prostivas Seksuelle hjælpemidler Psykologiske forandringer Samtale, i talesætte problematikkerne/tanker/følelser Relationelle Samtale hvor partner er til stede/cirkulære spørgsmål Udtrykke præcise behov og ønsker/forhandling Konfliktløsningsmodeller Følelsesidentificering Måder at udfolde sexlivet på når samleje ikke er muligt

33 Aalborg modellen Sexologisk forskningscenter AAU
Masteruddannelse i sexologi Sexologisk center Aalborg UH

34


Download ppt "Seksualiteten hos mænd der er opereret for prostatakræft"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google