Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

MADHISTORIE. De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november 2013. Mit oplæg handlede om global madkultur.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "MADHISTORIE. De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november 2013. Mit oplæg handlede om global madkultur."— Præsentationens transcript:

1 MADHISTORIE

2 De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november 2013. Mit oplæg handlede om global madkultur og om forskellige metodetilgange til det madhistoriske og madkulturelle felt. Geert A. Nielsen sggn@solgym.dksggn@solgym.dk

3 Det er svært at forestille sig et område i humaniora, der på det seneste har mødt så stor almindelig og akademisk interesse som fødevarehistorie … Peter Scholliers (2010)

4 For nogle år siden, da jeg begyndte på dette projekt og ville jeg fortælle folk, at jeg arbejdede med gamle kogebøger, var den almindelige reaktion en hånlig latter. Kogebøger! Hvilket emne for et seriøst akademisk arbejde. Når alt kommer til alt, historiefaget beskæftiger sig med ”vigtige” emner – politik, krige, katastrofer, økonomiske forhold – ikke med mad. Men så udviklede jeg et ”cocktail party-svar”: Mennesker, vil jeg sige, behøver to ting for at overleve – mad og sex. Uden sex kan vi kun overleve en generations tid; uden mad måske kun tre dage eller tre måneder, såfremt nogen kan skaffe vand. Hvor lang tid ville vi ikke kunne leve uden politikere, generaler og økonomer? Carol Gold i Danish Cookbooks 1616-1901, Seattle 2007

5 FØDEVAREHISTORIENS RØDDER Dagligliv i Danmark – Troels-Lund-traditionen Annales-traditionen – den økonomiske og sociale historie med inddragelse af mentalitets- og kulturhistoriske aspekter Den nye madhistorie – efter den kulturelle storm og den sproglige og antropologiske vending

6 DEN nye MADHISTORIE – i et tværfagligt felt Historikere Sociologer Økonomer Ernæringsforskere Litteraturforskere Psykologer Etnologer Antropologer

7 Mere end Mcdonald’s agribusiness bioteknologi fastfood fedme fødevarepolitik fødevaresikkerhed gastronomi gourmet hjemmelavet identitet industrimad kogebøger kokke kulturplanter landbrug madlavning madspild madvaner mad-tv natur oplevelsesøkonomi overflod resurseknaphed råvarer selvforsyning selvrealisering sociale forhold spiseritualer storytelling sult supermarked turisme verdenshandel økonomi – og du fortsætter selv …

8 MADFELTETS KULTURELLE KODER Fødemidler – og naturgrundlag Forsyningssituation Forbrug Tilberedning Spisevaner mv. kan fortælle historier – SÅFREMT MADHISTORIKERNE OG DERES SAMARBEJDSPARTNERE FRA ANDRE FAG UDVIKLER ROBUSTE OG KOMPLEKSE TEORIER OM MADENS KULTURELLE, SOCIALE OG ØKONOMISKE BETYDNINGER

9 FORPREMIERE PÅ GLOBALISERINGEN: EUROPÆERNE UDVIKLER FÆLLES FORESTILLINGER OM MAD

10 Fokus på madens kulturelle grammatik Middelhavs-treklangen

11 Fokus på madens kulturelle grammatik Den germanske treklang

12 Europæerne udvikler fælles forestillinger om mad og europæiserer verden … Kolonisering, krydderier og nye kulturplanter

13 Samtidig begynder globaliseringen af verden – og af maden

14 Mellem sult og overflod Den moderne madhistorie 1300-1870 – kort fortalt: Befolkningsudvikling Teknologiudvikling Produktionsudvikling – og balancen mellem kød og nye fyldere I Europa vokser landbrugsproduktionen langsommere end befolkningstallet. Vesteuropas globale magt og teknologiske forspring giver Basis for stor import af fødevarer fra andre verdensdele.

15 Og herefter eksploderer mulighederne – og svælget mellem … velfodrede sultende og overmætte

16 Velbekomme!


Download ppt "MADHISTORIE. De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november 2013. Mit oplæg handlede om global madkultur."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google