Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Naturfag 9.klasse Kredsløbet.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Naturfag 9.klasse Kredsløbet."— Præsentationens transcript:

1 Naturfag 9.klasse Kredsløbet

2 Kredsløbet Hjertet Kroppen Værd at vide om kredsløbet:
Kredsløbet bringer ilt og næring ud til alle kroppens celler. Kroppen indeholder ca. 5 liter blod. Blodkredsløbet drives af vores mest aktive muskel hjertet. Hjertet pumper med slag i min. I gennemsnit slag i døgnet. Kredsløbet består af små og store blodårer. De er transportveje rundt i kroppen. Kredsløbet deles op i to: 1. Det lille kredsløb Blodet pumpes fra højre side af hjertet til lungerne og tilbage til venstreside af hjertet. 2. Det store kredsløb Blodet med ilt pumpes ud i kroppen og tilbage. Lunger

3 Kredsløbet Iltningen af cellerne.
Iltet blod er lysere rødt end af-iltet blod, der kan virke mørkt og blåligt i farven. Det iltede blod løber i arterier, hvor de største kaldes pulsårer. Arterierne deler sig ud i mindre arterier, som igen deler sig ud i meget små hårkar (kapillærer). Et hårkar kan være så småt, at der kun kan komme et rødt blodlegeme igennem af gangen. I en muskel kan der være mellem hårkar pr. cm2. Vi har flere tusinde km blodkar i kroppen. Når blodet har afgivet sin ilt og næring til cellerne skal det tilbage til hjertet for at tage endnu en tur i kredsløbet. Det sker gennem venerne, som løber under huden.

4 Kredsløbet Venepumpen i benene
Når blodet er nået ned i vores ben skal det lodret op igen til hjertet. For at løse dette problem så hjertet ikke skal arbejde ekstra hårdt, har vi udviklet venepumper. Venepumpen består af nogle små klapper der virker som ”ensrettere” i venerne. Hver gang vi spænder vores muskler i benene presses blodet opad mod hjertet, og fordi der sidder små vene- klapper i venerne kan blodet ikke løbe tilbage igen.

5 Kredsløbet Iltningen af blodet Kroppens celler kræver ilt.
Iltningen af blodet sker i lungerne, i små luftblærer (alveoler) i lungerne.

6 Kredsløbet Iltningen af blodet
I lungerne føres blodet ud i meget tynde blodkar omkring alveolerne. Her trænger ilten fra lungerne ind i de røde blodlegemer, og kuldioxiden trænger fra blodet ud i lungerne. Det er de røde blodlegemer der søger for transporten af ilt rundt i kroppen til cellerne. Samtidig transportere de også affaldsstoffet kuldioxid med tilbage fra cellerne. Bonusviden: Vi har ca milliarder røde blodlegemer i kroppen. Røde blodlegemer bliver slidt ned på ca. 16 uger. Der dannes hele tiden nye blodlegemer i knoglemaven. De nedslidte blodlegemer bliver nedbrudt i milt og lever. Ca. 2,5 mio pr. sekund.

7 Laboratorie øvelse


Download ppt "Naturfag 9.klasse Kredsløbet."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google