Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vurdering af digitale læremidler

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vurdering af digitale læremidler"— Præsentationens transcript:

1 Vurdering af digitale læremidler
Vinnie Lerche

2 Hvad er et læremiddel? Hæfte - bøger - tavle/kridt
”alle de måder som midler indgår i strukturer, processer og symboler som lærere og elever deltager i og danner for at skabe mening og sammenhæng i en praksis, der har læring som mål” Hæfte - bøger - tavle/kridt avis – pc - pindsvin - sprog

3 Portfolio Krav til It-færdigheder – som fremgår af materialet i Bb Du skal vise, at du kan: - udvælge et eller flere digitale læremidler til brug i dit studie / en undervisningsmæssig sammenhæng. - begrunde dit valg fagligt, pædagogisk og didaktisk, dvs. udfra læringsmål, aktivitet / læreproces, elevforudsætninger m.v. - anvende og vurdere det eller de valgte læremidler på baggrund af dine udvalgskriterier.

4 Vurdering af læremidler
Vurdering af digitale læremidler: Portfolio Vurdering af digitale læremidler: Skole

5 Skolen Hvordan er læremiddelkulturen på skolen (Hvad skal man undervise med) Hvilke it-lærer/elevtyper er der på skolen (hvem skal man arbejde sammen med, hvem skal man undervise) Hvilke rum stilles til rådighed – fysiske og virtuelle rum (Hvor foregår undervisningen?)

6 Læremiddelsituationen i dag (hvad)
”Ingen IT fremskridt trods milliard-investering i folkeskolen” Dream/Læremiddel.dk, 2009 -bøger og fotokopier er foretrukne læringsressourcer -digitale redskaber er supplement (ikke integreret i fagene) -skolerne mangler økonomiske ressourcer og pædagogiske incitamenter til at ændre på det (lærernes efter-/videreuddannelse, forlagenes fokus) IT i folkeskolen, Thomas Illum, Læremiddel.dk

7 Hvad: Analoge og Digitale læremidler
56% af lærerne foretrækker analoge læremidler – hvilke? 88% af lederne foretrækker analoge læremidler Kilde: Læremiddeldidaktik Nr. 2 Maj 2009 , Thomas Illum Hansen Hvad foretrækker eleverne? ”nogen gange får vi et papir med noget på andre gange læser vi i en bog, vi laver det som vores lærer synes vi skal og det kan jeg godt li’”. Hvad foretrækker kommende lærere? ”..det er klart at på sigt vil jeg lave mit eget materiale…”.

8 Hvem: Elever Drivkræfter En væsentlig drivkraft for eleverne i forhold til at anvende digitale læremidler er, at det muliggør medbestemmelse og aktiv deltagelse i forhold til valg af produkt, proces og ressourcer. Dét, at andre (lærere/læremidler/bøger) ikke bestemmer, hvilken viden de har adgang til, hvordan de skal løse opgaven, og hvordan deres produkt kommer til at se ud i sidste ende, har stor betydning for elevernes aktive deltagelse i undervisningen. Barrierer Der er samtidig også nogle væsentlige barrierer i den forbindelse. Elevernes tolerancetærskel i forhold til tid/spildtid, overskuelighed og brugervenlighed i de digitale læremidler er lav, og når de bliver udfordret her, mister de interessen for at deltage – f.eks. hvis teknikken svigter, hvis et program er for komplekst at navigere rundt i, eller hvis de skal huske mange koder og passwords for at kunne bruge et program.

9 Hvordan ser børn skolen?

10 Hvem: IT-lærertyper Positiv holdning til it-brug i skolen
Negativ holdning til it-brug i skolen Overskud af it kompetencer Den rutinerede Den kritiske Underskud af it kompetencer Den habile Den usikre   

11 Hvor: Rum – fysiske og virtuelle rum

12 PAUSE

13 Eksempel på brug af og vurdering af digitalt kontekstuelt læremiddel
Vi gider ikke mere papir! Web 2.0 skrivepædagogik -et eksperiment i engelsk med brug af ikke-didaktiserede digitale læremidler på Christiansfeld, Skole, 2009 Udgangspunkt for arbejdet: vi gider ikke mere papir: -mangler i den traditionelle skrivepædagogik i forhold til faget engelsk: -bedre samarbejdsmuligheder/kollaborativ skrivning -ægte formidlingsmuligheder -vejledningsmuligheder -fra knowledge telling til knowledge transforming -ressourcerige omgivelser og nem adgang til ressourcer -stabile arbejdsprocesser: open-access/no-excuse Hvorfor vælger jeg at anvende et digitalt læremiddel?

14 Google.docs -en online platform med bl.a. et skriveprogram, et præsentationsprogram og et regnearkprogram. I modsætning til et traditionelt skriveprogram kan google.docs bruges som et samskrivningsværktøj hvor flere kan skrive på samme dokument på en gang og historikken gemmes. Programmet er således et godt værktøj i den procesorienterede skrivning hvor dét at samarbejde omkring alle faserne i processen er i fokus: ide-, skrive- og redigeringsfasen. Wikipedia -en wiki fungerer som en webside hvor enhver kan oprette og forfatte dokumenter og websider i samarbejde med andre. Wikien muliggør at man i grupper er i stand til at organisere og dele viden kollaborativt. Hvilke læremidler bruger jeg og hvad kan de?

15

16 Resultater: -formidlingskompetencer (genre-/modtagerbevidsthed) -skrivekompetencer (omfang, korrekthed) -samarbejdskompetencer (elev/elev, elev/lærer) -responskompetencer -knowledge telling/knowledge transforming -selvorganiseret læring (?) Hvilket udbytte/hvilken læringseffekt havde brugen af det digitale læremiddel?

17 Hej kære elever på Munkevængets skole
Hej kære elever på Munkevængets skole. På denne hjemmeside kan i læse noget om Danmark's historie, altså I kan læse om de forvandlinger dette lille land har været igennem. Hvis I kigger på de nedstående billeder, kan i se nogle af de ting I kan læse om. Danmark's historie er meget lang, og har bredt sig over mange år, fordi selve landet har eksisteret i lang tid. Derfor har vi valgt at gøre det nemt for jer, ved at starte fra begyndelsen af. Hvis der er et bestemt ord i ikke forstår, skal i bare klikke på ordet og så får i det

18 Hvad er et ungdomsoprør ?
Et ungdomsoprør er en gruppe unge mennesker der er i mod de samme ting. De samles og demonstrere i mod samfundet, om de ting som de er meget uening i. Det kan være et eller flere ting, som de synes skal laves om på i selve samfundet. Og for at  prøve at ændre det, gør de alt for at få samfundets opmærksomhed. Foreksempel begynder de at ændre deres tøjstil, og nogle grupper begynder at gå i hippietøj, eller i emotøj. r også giver de op, og der bliver ikke demonstret om den ting eller flere, som de er i mod.   Hvad betyder ordet demonstrere ? Ordet demonstrere betyder, at man gerne vise et budskab eller fortælle noget. Det kan være en hel gruppe, som gerne vil ændre på noget i vores samfund. Det kan være de synes at det er helt urimeligt det der foregår, eller at der skal gøres noget ved et helt bestemt emne. Det kan være den gruppe der demonstrere gerne vil stoppe en bestemt ting, eller vil vise at der skal gøres mere ved en helt bestemt ting. Og for at prøve på at ændre på det begynder de at demonstrere, fordi de gerne vil vise det er urimeligt det der foregår, eller der skal gøres mere ved præcis den

19 Særlige fokusområder -tydelig stilladsering -informationskompetencer -ejerskab (alle faser i spil hele tiden) -kendskab til øvrige teknologier -teknik -ikke valideret informationsressourcer -ikke traditionel modtager (her en del af et brugergenereret netværk) Hvad skal jeg tage højde for som underviser når jeg anvender dette digitale læremiddel?

20

21 Opsummering Hvilken skole befinder jeg mig: -læremiddelkultur -lærer/elevtyper – drivkræfter/barrierer -hvilke rammer har jeg til rådighed (rum, it-infrastruktur mm) Hvilken berettigelse har det digitale læremiddel i min undervisning: -hvorfor vælger jeg at bruge et digitalt læremiddel? -hvilke digitale læremidler vælger jeg at bruge – hvad tilbyder de? -hvilke læringseffekter ser jeg efterfølgende hos eleverne? -hvad skal jeg som lærer tage højde for når jeg bruger det pågældende læremiddel?

22 Vurdering af Læremidler
I studiegrupperne: -sæt fokus på et læremiddel I vil diskutere i jeres portfolio -på baggrund af de modultekster I har læst og på baggrund af mit oplæg, opstil nogle relevante kriterier for vurdering af digitale læremidler – lav jeres egen personlige tjekliste


Download ppt "Vurdering af digitale læremidler"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google