Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Articulatio Humeri Skulderleddet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Articulatio Humeri Skulderleddet"— Præsentationens transcript:

1 Articulatio Humeri Skulderleddet

2 Skulderleddet Skulderleddet benævnes art. Humeri og er et synovialt kugleled. Leddet er det mest bevægelige i hele kroppen, og som følge heraf også det led i kroppen der oftest luxerer (går af led) Strukturer i skulderleddet: 1. Ledhoved 2. Ledskål 3. Ledlæbe 4. Ydre ledkapsel 5. Indre ledkapsel 6. Ledbånd 7. Ydre ledskål 8. Udspringssenen fra den tohovede armbøjer (m. biceps brachii caput longum)

3 Ledhoved Ledhovedet udgøres af caput humeri, som udgør knap halvdelen af en kugle. Ledhovedet er betydeligt større end ledskålen, hvilket bestemt ikke bidrager til sikkerheden/stabiliteten.

4 Ledskål Ledskålen, cavitas glenoidalis, udgøres af det laterale hjørne
af skulderbladet. Skålen er nærmest pæreformet, hvilket skyldes en indsnævring fra m. subscapularis. Ovenfor og nedenfor på lekskålen findes et knudret fremspring, tuberculum supraglenoidale og infraglenoidale. Tub. Supraglenoidale er udspring for m biceps brachii caput longum. Tub. Infraglenoidale er udspring for m. triceps brachii.

5 Ledlæbe Da ledhovedet er væsentligt større end ledskålen er der indlejret en ledlæbe, labrum glenoidale. Ledlæben sidder fast i hele skålens omkreds, og er nærmest trekantet i tværsnit. Ledlæben består af fast uelastisk bindevæv. Giver øget sikkerhed uden at indskrænke bevægeligheden. Opadtil er ledlæben i kontakt med bicepssenen, hvorfor spænding fra senen kan overføres til ledlæben.

6 Ydre ledkapsel Den ydre ledkapsel, membrana fibrosa, er meget tynd og slap. Skal bidrage til den store bevægelighed. Den ydre ledkapsel går opadtil, fra basis af prosessus coracoideus til humerus (collum anatomicum). Nedadtil går membranen fra ledlæben til humerus (collum anatomicum), hvor den danner en stor omslagsfold. Omslagsfolden forsvinder når armen abduceres.

7 Indre ledkapsel Den indre ledkapsel, membrana synovialis, ligger stort set som den ydre ledkapsel. Membrana synovialis sørger for at producere selve ledvæsken (synovia), hvilket især finder sted i omslagsfolderne.

8 Ledbånd Selve skulderleddet er kun forsynet med få ledbånd.
Lig coracohumerale Lig glenohumeralia

9 Ledbånd Lig. Coracohumerale Lig. Glenohumeralia
Lokaliseret opadtil. Et bredt og veldefineret ledbånd (ligament), som løber fra processus coracoideus til humerus. Ligamentet er fast indvævet i ledkapslen og kun dets yderste ende er fri. Ligamentet hindrer lat. Rotation og adduktion af humerus. Dækker hullet mellem de to tuberkler på humerus. Lig. Glenohumeralia Selve ledkapslen er på forsiden forsynet med ledbåndslignende ribber, men disse bidrager ikke væsentligt til sikkerheden.

10 Den ydre ledskål Opadtil er skulderen forsynet med det der kaldes den ydre ledskål. Denne består af acromion, processuc coracoideus og lig. Coracoacromiale. Skulderleddets overside bliver derved beskyttet af et såkaldt osteofibrøst halvtag. Halvtaget giver beskyttelse mod ledskred opad (superiort) og mod vold kommende oppefra. Acromion Lig. Coracoacromiale Proc. Coacoideus

11 Caput longum m. bicipitis brachii
Senen fra det lange hoved af m. biceps bracii udspringer fra selve ledskålen i skulderen (tub. Supraglenoidale), og løber igennem selve leddet; dvs. inden for den ydre ledkapsel. Senen går ikke igennem synovialismembranen. Under sit forløb gennem leddet, bliver den pakket ind af synovialismembranen, og denne trækkes ved belastning af biceps lidt ud af leddet og et stykke ned på overarmsknoglen (humerus), hvor den kommer til at fungere som en seneskede for m. biceps brachiis lange hoved. Navn: vagina synovialis intertubercularis.

12 Spørgsmål?

13 Pause

14 Stor bevægelighed, lille stabilitet
Sikkerheden i et led bestemmes af ledfladerne, kapslen, de tilhørende ligamenter og de omgivende muskler. Skulderleddet har lille ledskål, tynd og slap kapsel med få forstærkninger. Musklerne spiller derfor en stor rolle for ledstabiliteten. Der findes såvel lange som korte muskler omkring skulderleddet.


Download ppt "Articulatio Humeri Skulderleddet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google