Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt..

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt.."— Præsentationens transcript:

1 Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt.

2 Vin er en alkoholisk drik, fremstillet ved naturlig gæring af mosten fra friskpressede druer.

3 Vinens historie: Vinens historie går helt tilbage til 6000 år f. kr. og stammer fra mellemøsten. I det nuværende Syrien har man fundet en druepresser og vinkar af ler. Men det er De gamle Rommer der udbredte vin kulturen til de lande vi kender i dag i Europa. Efter deres fald, blev det kirke magten der satte det i systemer og forskede i udviklingen. Men det var først i 17. Årh. man begyndte at navngive vinen.

4 De 5 forudsætninger for vindyrkning:
1) Klima og beliggenhed 2) Jordbund 3) Vinstok og drue 4) Pasning 5) Høst

5 Beliggenhed: Vindyrkning foregår af klimatiske grunde kun i 2 smalle bælter omkring kloden, nemlig mellem den 30 og 50 breddegrad, nord som syd for ækvator. Klima: -et passende antal solskinstimer -en passende mængde regn -ikke for streng kulde om vinteren -helst ikke frost om foråret -varme nedsætter syreindhold -kulde nedsætter sukkeret. -tørre år giver de bedste vine.

6 Jordbund: veldrænet såsom ler, kalk, lava og stenrig. overflade, sand eller gruset ( skifer ) jern giver mørke vine kalk giver alkohol, samt syre. rig på mineraler

7 Vinstok og drue: valg af stok, (druesort) beror på jordbund, min
Vinstok og drue: valg af stok, (druesort) beror på jordbund, min. 5 år år gamle, gennemsnit 21 år. ligeledes om man ønsker et stort udbytte (konsumvin) eller er mere restriktiv med beskæring (kvalitetsvin)

8 Druens bestanddele: -Frugtkød: Indeholder saft, som igen indeholder mineraler, div.syre, aromastoffer samt sukker. -Skallen: Smagskomponenter; som garvesyre/ tanin, og gærceller. -Kerner: Mindre betydning men hvis de knuses bidrager de med en bitter tanin. -Stilk: Taniner, men disse er blødere end dem fra kernerne.

9 De menneskelige: Dygtighed. Plantning. Beskæring. Podning. Sygdomme.
Høste på det rigtige tidspunkt:

10 Pasning- Mennesket: Reparationer af vin trasser.
Hvilke vej vinstokkene vender. Beskæring og opbinding. Holde øje med nattefrosten. Bordeauxvæske =kobbersulfat, læsket kalk, vand. Sprøjtning mod bl.a. larver (blomsterknopper) Plukning ca. 100 dage efter blomstring. Presning.

11 Vinfremstilling: Druerne høstes ca. 100 dage efter blomstring, samt når drue sukker og syrer er i belance. Druerne modtages i vineriet. Umodne og rådne druer frasorteres. Druerne rippes for stilke. Druerne kværnes let og føres til gæringstank. Gæringen starter i løbet af 6-12 timer. Gæringstemperturen termostatstyres ved max 30 grader, helst ved 24 grader. Gæringstid ca. 14 dage incl. Malolactisk gæring.

12 Vinfremstilling: -Vinen hældes fra, og føres til et rent fad. (vin Goutte) -Druegrøden presses for sig. (vin de presse) -Vinen lagrer i store tanke vinteren over. -Assamblage. (smages og blandes) -Vinen sættes evt. på 225 L egefade eller i tanke. -De lageres alt afhængig af hvilke vin vi har og hvilke vinlov der er i det lokale område. -Vinen filtreres let eller klares med æggehvider. -Herefter tappes de på flasker. -Kan evt. flaskelagre yderligere.

13

14 Til hvad? Nydelse efter en hård dag. Til velkomst for en middag.
Nydelse til maden i en god sammensætning. Sammen med vennerne. Eller til at fejre noget med. OSV:


Download ppt "Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt.."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google