Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Projekt måleredskaber

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Projekt måleredskaber"— Præsentationens transcript:

1 Projekt måleredskaber
Danske Fysioterapeuter Thomas Maribo Fysioterapeut, cand.scient.san. Jeg er ansat af Danske Fysioterapeuter i Projekt Målemetode 30 timer om ugen frem til februar 04. Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

2 Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.
Baggrund Handlingsprogram ”..bedre fysioterapeuters muligheder for dokumentation af praksis…” I 2001 besluttede DF at understøtte øget brug af måleredskaber i fysioterapi Projekt Måleredskaber igangsat Formål: ”At medlemmer får adgang til videnskabelig kvalitetsvurdering af måleredskaber indenfor fysioterapi” På Danske Fysioterapeuters repræsentantskabsmøde blev der vedtaget et handlingsprogram der skulle understøtte dokumentation af effekt, kvalitetsudvikling og øvrige faglige udviklingsaktiviteter indenfor fysioterapeutisk praksis. På den baggrund blev det besluttet at gøre en indsats for at øge fysioterapeuters brug af validerede måleredskaber, og Projekt Måleredskaber blev igangsat. Formålet med projektet er, At medlemmer får adgang til videnskabelig kvalitetsvurdering af måleredskaber indenfor fysioterapi Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

3 Projekt Måleredskaber
400 spørgeskemaer blev sendt ud til fysioterapeuter Indsamling af ca. 100 måleredskaber der anvendes i fysioterapi Udarbejdelse af manual til vurdering af måleredskaber Resultaterne publiceres på hjemmesiden Projektet startede med, at sende spørgeskemaer ud til fysioterapeutiske arbejdspladser. Formålet var at indsamle viden om hvilke måleredskaber der bliver brugt i fysioterapeutisk praksis. Der blev sendt 400 spørgeskemaer ud, og resultatet blev ca 100 måleredskaber der anvendes af fysioterapeuter. Måleredskaberne er ALT lige fra hjemmestrikkede test der var meget meget svære at forstå for udenforstående til store forkromede valide reliable måleredskaber. Det blev endvidere besluttet af en del af de indsendte måleredskaber skulle kvalitetsvurderes udfra en videnskabelig tankegang, og det er så det jeg er i gang med! Det blev besluttet at den videnskabelige vurdering skulle foregå efter en fastlagt manual, og at resultatet af vurderingen skulle publiceres på Danske Fysioterapeuters hjemmeside. Resultatet af vurderingerne og manualen kan findes på Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

4 Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.
Som I kan se er Barthels indeks, Functional Quality of Movement, Functional Recovery score og Timed Up and Go allerede vurderet Roland Morris Questionnaire kommer indenfor de nærmeste uger, derefter følger Bergs balanceskala, en børnetest, andre…. Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

5 Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.
Plan: Hvorfor skal fysioterapeuter have adgang til vurderede måleredskaber? Hvordan forgår vurderingen Hvad kan du bruge Projekt Måleredskaber til? Jeg har planlagt at resten af mit oplæg nu efter den her lille indledning skal indehole lidt om: Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

6 Hvorfor måleredskaber?
De 3 d’er Dokumentation Dokumentation Dokumentation Dokumentation af effekt af fysioterapi - i praksis! Skal vi i det hele taget bruge måleredskaber? Og Hvorfor skal vi bruge kvalitetsvurderede måleredskaber? Jeg mener uden den mindste tøven i stemmen, at vi skal bruge måleredskaber! Og vi skal bruge dem i langt større omfang end vi gør nu. I Canada viser en undersøgelse, at 93% de canadiske fysioterapeuter anvender anerkendte måleredskaber i deres daglige praksis! Jeg tror, at det tal er meget meget mindre i DK, men jeg håber vi kan rette lidt op på det bla. gennem Projekt Måleredskaber. Vi hørt i går i paneldebatten at dokumentation var oppe ustandseligt – Jacob Kjellberg sagde, at skulle vi overleve var der de 3 d’er. Måleredskaber kan være med til at få den dokumentation ned i praksis! Ved at bruge måleredskaber kan vi dokumentere daglig fysioterapeutisk praksis. Men hvem har så glæde af at vi bruger måleredskaber Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

7 3 grupper der kan have gavn af måleredskaber
Patienterne Motivationsfaktor Vurdering af behandlingen Fysioterapeuterne Understøttelse af undersøgelse Vurdering af kvaliteten af eget arbejde Grundlag for at justere behandling. Beslutningstagere Grundlag for vurdering af indsatsen Jeg mener, at måleredskaber kan være til hjælp og støtte for tre grupper i forbindelse med fysioterapi Patienten, Fysioterapeuten og de der bevilliger penge til fysioterapi, enten det er sygesikringen (via overenskomsten) amtet eller kommunen eller en privat virksomhed Patienten kan bruge måleredskabet som en motivationsfaktor – tænk bare på den person der skal slanke sig – mon ikke det er motiverende at se, at tallene på vægten bliver mindre?? Det er der vist ikke tvivl om. På samme måde kunne det virke motiverende for patienten at se, at formen, ledbevægeligheden, balancen eller hvad det nu er forbedres. Gode måleredskaber giver patienten bedre mulighed for at vurdere effekten af behandlingen. Fysioterapeuten kan bedre dokumentere effekt af behandling – jamen vi spør da vores patienter, og de får det bedre – er det så ikke nok? NEJ det er ikke nok! Hvordan mon patientens vurderingsevne er påvirket af, at man sammen har knoklet for at det skal gå bedre – hvordan mon din egen evne er påvirket? Jeg ved fra mig selv, at min vurderingsevne sløres. Jeg kan fx sige til en patient – din bevægelighed er da blevet bedre, men når jeg så tager et mål og kontrollerer – ja så er der nok ikke sket så meget som jeg mente! Skal der ske en kvalitetsudvikling er første skridt, at man kan se hvor man starter – det er en forudsætning for udvikling. Og undersøgelser viser, at hukommelsen ikke er en god parameter hvis man skal se hvor man startede – hverken ens egen eller patientens. Effektmål giver et bedre grundlag for justering af behandling Den 3. Gruppe er beslutningstagere. Jeg er fuldt overbevist om, at der en en effekt – og en god effekt af vores behandling. Men vi skal bevise det for beslutningstagerne for at vise, at det har betyning. Hvad fx når indlæggelsestiden forkortes, er det så også ensbetydende med, at fysioterapi skal forkortes? Nej vel? - måske er der endda brug for mere fysioterapi enten påhospitalet, i kommunen eller i praksis – men vi skal bevise, at fysioterapi gør en forskel! Od det kan vi hvis vi bruger ordentlige måleredskaber! Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

8 Forbedre kommunikationen
Til/fra andre fysioterapeuter Andre samarbejdspartnere Entydig kommunikation Præcis kommunikation Kommunikation er et af de ord der bliver talt om – både her på fagfestivallen og ellers – hvordan kommunikerer vi med hinanden og hvordan kommunikerer vi med samarbejdspartnere. Ved at bruge gode måleredskaber kan den kommunikation forbedres. Måleredskaberne kan ikke erstatte den kommunikation vi bruger nu, men kan være et supplement! Måleredskaber er et god supplement og jeg mener det er en nødvendighed når vi kommunikerer! Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

9 Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.
Ikke en sovepude Måleredskab bør vælges med samme omhu som behandling Måleredskabet skal kunne anvendes til målgruppen Måleredskaber kan være et supplement til den fysioterapeutiske undersøgelse, ikke en erstatning Nå, har jeg så fået jer overbevist om, at kvantitative måleredskaber er en nødvendighed??? Nu vil jeg så forsøge at fortælle hvorfor de skal være kvalitetsvurderede  Valg af måleredskab er en beslutning der skal træffes med samme omhu som valg af behandling! Et forkert måleredskab kan være værre end intet måleredskab, for hvis de oplysninger du får er værdiløse eller forkerte træffer du beslutninger på et forkert grundlag!!! Måleredskabet skal være PÅLIDELIGT!!! Dvs du og din kollega skal komme til samme resultat og der skal ikke være tvivl om resultatet – og det skal belyse det du gerne vil se – fysisk funktion, balance, adl, måleresskabet skal vælges så det belyser det resultat du gerne vil se på. Samtidig skal måleredskab og målgruppe passe sammen Et måleredskab der fx måler balance behøver ikke at passe til alle målgrupper – tag fx top eliteudøvere og hemiplegikere – de vil ikke skulle have testet balance med samme redskab…. Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

10 Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.
Adgang til dansksprogede måleredskaber Overblik over eksisterende måleredskaber Opfind ikke hjulet igen, der er stor risiko for at det bliver firkantet første gang man opfinder det (eller i hvert tilfælde ikke helt rundt…) Det er vores håb, at DF’s hjemmeside kan være være med til at give et overblik over dansksprogede måleredskaber. Enten udviklet i Danmark, eller oversat til dansk. Det der med oversættelsen er faktisk ret svært. Det er en stor proces at oversætte et måleredskab korrekt. – og jeg mener vi skal arbejde på korrekte oversættelser. Vi har tidligere set eksempler på måleredskaber der blev oversat flere steder rundt om i landet – og med forskelligt resultat. Korrekt oversættelse af et måleredskab er en omfattende proces, det er svært! Jeg håber, at vi på DF’s hjemmeside kan vise de måleredskaber fysioterapeuter bruger! Sammen med visionen om at give adgang hænger også håbet om at give overblik over hvad der findes. Der findes mange måleredskaber, og selvom du mener et givent måleredskab ikke liiige understøtter præcis DIT behov vil jeg meget anbefale, at du ikke bare går hen og udvikler et nyt Udvikling af et måleredskab er en lang og tung proces. Brug det der findes, lav ikke om på skidtet, opfind ikke hjulet igen Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

11 Hvordan foregår vurderingen?
Litteratursøgning efter publicerede artikler Læsning og vurdering af artikler Artikler vurderes efter skema . Syntese og vurdering efter punkter i manual (se hjemmeside) Når jeg skal vurdere et måleredksab starter det hele med en litteratursøgning! Hvad findes der af publicerede artikler om måleredskabet på de forskellige databaser?? Dernæst bliver de relevante artikler læst igennem og punkter med relevans for måleredskabet bliver noteret i et skema for hver enkelt artikel. De skemaer sammenskrives i en matrix som vurderingen så foregår udfra. Eks på litteratursøgning, eks på skema, eks på matrix, eks på maual Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

12 Hvad kan Projekt Måleredskaber bruges til?
Større fokus på - og anvendelse af måleredskaber Fælles adgang til dansksprogede måleredskaber (Forhåbentlig) lettere forståelse af begreberne bag vurdering af måleredskaber Kendskab til eksisterende måleredskaber Fokus på vigtigheden af valg af målemetode Jeg håber, at Projekt Måleredskaber kan være med til at sætte fokus på anvendelse af gode måleredskaber indenfor fysioterapi i DK!! Samtidig er det en vision, at DF’s hjemmeside bliver en dansk portal til måleredskaber der er oversat til danske – ved et klik er det håbet, at dansksporgede måleredskaber er at finde. Er de der ikke nu, så send dem til mig, så skal jeg sørge for, at de kommer på!!! Det er mit håb (og DF’s) at begreberne bag brug af målemetoder bliver kendt af fysioterapeuter i DK – i større omfang end det er tilfældet i dag. Kendskab til eksisterne måleredskaber (opfind ikke nye) VALG af måleredskab Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

13 Måleredskaber i fysioterapi
En del af dokumentationen af fysioterapi Til gavn for både pt og tp Forbedre kommunikationen Et supplement til kvalitative undersøgelser Vælg med omhu anser som meget vigtige i forhold til måleredksaber 1! Brug af måleredskaber kan være til gavn for patienten, fysioterapeuten og beslutningestageren Jeg mener vejen frem til at udvikle fysioterapi til glæde og gavn for vores patienter - og derigennem også os selv er gennem evidensfundering Fysioterapi skal være et evidensunderbygget håndværk!!! 2! Lad være med at lave dine egne måleredskaber hvis der findes noget i forvejen!!! Det er vigtigt, at vi ikke bruger energi på hver især at udvikle vores eget måleredskab. Det er en meget omfattende proces at udvikle et måleredskab – det tager ÅR, og hvis det skal have betydning for faget skal det jo bredes ud til ikke blot fysioterapeuter, men også samarbejdspartnere – det tager endnu flere ÅR 3! Endeligt er det vigtigt for mig at sige, at kvantitative måleredskaber ALDRIG må erstatte den fysioterapeutiske undersøgelse! Vores patienter er unikke og kan ikke blive til et tal på en skala, men et tal på en skala kan hjælpe os, patienterne og andre til at forbedre behandlingen! Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.

14 Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.
Ingen kopier af overheads, men se på Thomas Maribo. Fysioterapeut, cand.scient.san.


Download ppt "Projekt måleredskaber"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google