Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

LOS møde Roskilde 4 Juni Fra ingen indflydelse til medindflydelse

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "LOS møde Roskilde 4 Juni Fra ingen indflydelse til medindflydelse"— Præsentationens transcript:

1 LOS møde Roskilde 4 Juni Fra ingen indflydelse til medindflydelse
Samarbejde – netværk – Indflydelse .

2 Hvem er vi egentlig ! Vi er 17 skole & dagbehandlingssteder / Anbringelsessteder med undervisnings overenskomst i Holbæk kommune. Vi er 36 Opholdssteder § 142,7 & 24 Bosteder jfr § 107 & 142,6 . Vi har ift. skole dag beh samlet set i omegnen af ca. 365 visiterede elever . Vi beskæftiger alene i skole dag beh tilbud anslået ansatte pædagoger, lærere, Håndværkere superviserer o.a. Vi er et aktiv for lokalområderne fordi vi afledt holder x antal håndværkere og butikker ” i live ”. Vi samarbejder med kommuner og skole / Socialforvaltninger over hele landet Vi løser et utal af problemer for visiterede børn der af forskellige årsager og på trods af Inklusions bestræbelser ikke kan inkluderes i folkeskolen. Vi er som virksomhed og ift. ansatte på skolerne et aktiv for lokalområderne i Holbæk. Alle steder er altovervejende indtægtsdækkende skatte betalende virksomhed og koster kun Holbæk kommune penge i det omfang de bruger vore steder .

3 Det politiske motiv til ændret tilsyn.
Holbæk byråd Udvalget for børn og unge har ift. skole tilbud vedtaget et kommissorium : At tilsynet set lyset af mediebevågenhed fremadrettet skærper kontrollen med at alle formelle gældende rammer for undervisningen er opfyldt ift. lovgivning. At såfremt der er uregelmæssigheder , skal det straks påtales og der sanktioneres iht. regelgrundlaget. At politikernes krav til forvaltningen, er at man fremadrettet skærper kontrollen med at alle formelle rammer for undervisningen er opfyldt. Udvalget forventer at alle formelle regler og krav ift. undervisning overholdes. Pressen orienteres .

4 Holbæk kommune Børn & Unge forvaltningen beslutter overordnet
At opsige alle undervisnings overenskomster pr At forhandle nye overenskomster der træder i kraft Formål : At give tilsynsopgaven er ” Serviceeftersyn ” for at sikre kvalitet og klare retningslinjer. Dette henset til aktuel mediebevågenhed osv. At de udover tilsyn med undervisningsdelen . Nu vil indføre et generelt driftsorienteret pædagogisk & økonomisk tilsyn med behandlingsdelen Efter samme praksis som gælder ift. Opholdssteder. At indføre driftsorienteret tilsyn med de skoler der har STU – Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. ( Sidenhen droppet ) At Holbæk kommune med de mange private steder vil være forbillede for tilsyn , andre kommuner i et ” klynge samarbejde ”

5 Holbæk kommune udarbejder specifik udkast til overenskomst
Overenskomsten ” Ræven vogter gæs” . Produktet tager afsæt i en enkelt tilsynsmedarbejders negative indstilling til de private tilbud området. Overenskomsten specifikt Meget restriktiv , detaljeret & detailstyrende. - Ikke fleksibel. Tager ikke højde for at vi er meget forskellige og har forskellige behov. Tager ikke højde for tilpasninger ændringer, justeringer i skoleåret. Tager i udpræget grad taget afsæt i kontrol med undervisningsdelen, men ikke behandlingsdelen. Tager udgangspunkt i økonomi styring – takstniveau. Begrænser retten og muligeden for at være forskellig Tager alene afsæt i myndigheds & udgifts perspektivet , men ikke taget højde for, ” Virksomhedsperspektivet ”. Fjerner – begrænser vores ret til at forblive ” Arbejdsgivere ” . Fjerner – ødelægger eksisterende , samarbejds & ” Kunderelationer ”. Stiller os dårligere end tilsvarende tilbud andre kommuner.

6 Skole dag behandlings tilbud problematiserer bl.a:
Vi er alle enige om : At det som udgangspunkt er godt og kun rimeligt at der af henvisende myndigheder og også Holbæk kommune, kan stille krav så det sikres at ” alle formelle lovkrav og intentioner ift. undervisning. At alle private steder skal ” levere varen og at der skal være overensstemmelse imellem kvalitet , ydelser og pris. Vi har ikke noget imod tilsyn fsv. Angpr den del. Men vi problematiserer At forvaltningens arbejde er mere vidtgående end det politikerne har bedt om. At det ikke ift. gældende lovgivning er lovgivers intentioner, at Holbæk kommune skal indføre et økonomisk og driftsorienteret kontrol & tilsyn med selve dagbehandlingsdelen som er meget mere vidtgående og strækker dette sig langt ud over de formelle og lovkrav. At det problematiske består i at Holbæk kommune eller andre kommuner uden hjemmelgrundlag Sel. § 148 a, opfinder en ” Holbæk model ” en praksis der danner præcedens kommunerne imellem. At det principielt skal afklares hvad en kommune tillade sig når emner ikke er lovdefineret.

7 Virksomhedsperspektivet !
Vi problematiserer især at der helt og aldeles mangler et ” Virksomhedsperspektiv ” Må private virksomheder indenfor det sociale område også drives efter markedsorienterede vilkår – Må vi udvikle vores virksomhed og tjene penge ? Nogen må . Vi må ikke - Hvad må vi ? Hvem tør tage den diskussion ? Hvor er LOS i den diskussion – Skal på banen nu ! Hvilke økonomiske driftsmæssige forudsætninger vi kan legalt eksistere under ? En fornuftig virksomhed skal Legalt kunne tjene penge . Sikre ejer belønnes for , at have investeret pantsat egne midler hus , hjem og privatliv , på projektet. Konsolidere sig så man kan udvikle sig og overleve dårlige tider. Give ansatte rimelige arbejdsvilkår. Skal vi styres af ” Ondt et vist sted” – ” Jantelov.” ?? Den offentlige mening Almen holdning at vi ikke må tjene penge Man må ikke formueakkumulere for offentlige midler ? Lovgivning utydelig Rtl § 43.stk 1 afskaffet , men ingen ny vejledning. Økonomivejledning skal tage behørig hensyn til at stederne forudsat at de leverer den pædagogiske vare til en fornuftig pris også kan konsolidere sig – legalt . Lands politiske & Lokal politiske tilkendegivelser ift. virksomhedsperspektivet LOS har et arbejde at gøre for at tage diskussionen ift. ændringer på tilsynsområdet.’

8 Tilkendegivelser Chef for det specialiserede Børne område Helle Mariager udtrykker i svar
At HK ikke i gældende lovgivning har en forpligtelse til at føre et særskilt tilsyn med dag behandlingsdelen i tilknytning til de interne skoler. Men mener at HK ikke finder det lovstridigt at udfører et sådant tilsyn. ( Henviser til en Ringsted model ) . Lovhjemmel RTL § 16 At det er forståeligt at stederne fremhæver ”Virksomhedsperspektivet”. Som centralt . Men HK er optaget af ”Myndighedsperspektivet” og ”Udgiftsperspektivet” hvilket vel også er forståeligt og legalt. HKvil derfor gerne medvirke til at finde en balance mellem de 3 nævnte perspektiver, hvis det fra stedernes side sker i en anerkendelse af, at Holbæk kommune har besluttet at føre tilsyn med behandling og økonomi. Tilkendegivelser Social direktør Rene Juncker udtrykker i svar At Holbæk Kommune ingen intension har om at hindre os i at drive privat virksomhed. Vi ønsker også fremadrettet at samarbejde med os om løsning af denne opgave, og dermed også sikre, at der kan drives private tilbud, der har mulighed for at udvikle og tilpasse sig, de behov børn og unge med specielle behov har.  At hvis vi dag driver en virksomhed, hvor der er sammenhæng mellem pris og kvalitet, så kan det være svært at se, hvilke ændringer et kvalitetsløft i forhold tilsynsopgaven vil få for jeres virksomheder. Tilkendegivelser Borgmester Søren Kjærsgård svar på møde 23 Marts At Holbæk kommune ikke har et problem med at stederne, driver stederne på markedsorienterede vilkår, forudsat at der kvalitet & ydelse hænger fornuftigt sammen. Borgmester ønsker at overenskomstarbejdet afspejler et fælles produkt vi kan ” gå i pressen med ” !

9 Nuværende krav til tilsyn
Godkendelse Opholds & Anb steder. Driftsorienteret tilsyn Sel §148a Økonomisk tilsyn ? Grå zone Behandling Ikke definerede regler for tilsyn. Jfr Sel. § 148a Undervisnings-overenskomst Undervisning Undervisningstilsyn Fsl § 20,5

10 Holbæk kommunes nye plan Nyt driftsorienteret og økonomisk tilsyn
Godkendelse Døgn Driftsorienteret tilsyn Økonomisk tilsyn Undervisnings-overenskomst Behandling Driftsorienteret tilsyn RtL § 16 Undervisningstilsyn Fsl 20 Stk 5 Undervisning

11 Formål med undervisningsoverenskomst er bl.a
At tilsikre at børn der er på dagbehandlingstilbud & anbringelsessteder kan gennemføres en forsvarlig undervisning og at undervisning gennemføres ud fra gældende lovgivning, forsvarligt. Ift. tilsyn undervisning er der klar lovgivning Bek og vejl D – Tilsynsmanual. At der i forarbejderne til loven L98 samt via overenskomst mellem skole dag beh. stederne og kommune fastlægges kriterier for hvorledes Undervisningen kan og skal gennemføres. Heriblandt sikre at der ift. det godkendte budget for undervisningsdelen er en økonomi på stederne der sikrer at der i relation til opgaven er midler til at gennemføre en forsvarlig og lovlig undervisning.

12 Formål er IKKE jfr. nuværende regler
At tilsynet med nuværende lovgivning kan blande sig i , stille krav ift. behandlingsdelen overhovedet. Det er der ikke som vi ser det defineret hjemmel til i gældende lovgivning. Sel § 148a . At tilsynet ift dagbeh. delen kan blande sig i / stille krav om særlige aftaler imellem henvisende kommuner og så stederne. Pris ydelser etc beror på individuelt aftale grl. At tilsynet for nuværende kan blande sig i / stille krav om hvor meget de enkelte steder tjener på Behandlingsdelen.

13 ” Dialogen” med Holbæk ”
Holbæk kommune udpeger uden at orientere alle – et repræsentativt udvalg af steder i kommunen - 4 steder til dialog. De andre holdes udenfor processen. Vi aftaler fælles at afslå tilbud , så vi ikke spilles ud imod hinanden ! Da de fornemmer en vis modstand inviteres vi. Holbæk kommune inviterer til orienteringsmøde Januar 1½ time hvor vi får oplæst hensigts erklæring og udkast til version 1 Standardoverenskomst. – Alle er frustrerede ! Og der er mange løse ender og spørgsmål. Vi præsenteres for en overenskomst der er meget restriktiv mere restriktiv , styrende end f.eks døgnområdet. Det handler om kontrol og et magt redskab der i sin udformning tager initiativerne ud af de private steder. Holbæk kommune forventer at ” vi æder den ” uden protester. Det gør vi ikke. Mødet slutter med at vi inviteres med i ” Dialog ” de glemmer bare at invitere.

14 Udvikling for samarbejde . Processen – Nov 11 – Juni 12
Dec 11 Vi kender ikke hinanden, men affødt at det der venter os mødes vi. Vi mødes steder til indledende drøftelser af problemfelter – samarbejdet udvikles. Los Inviteres og deltager. Vi og LOS problematiserer vore fælles bekymringer overfor Holbæk. Jan 12 Holbæk inviterer til informationsmøde. Holbæk siger de vil i ” dialog”. Feb 12 – Stederne inviterer til ” Dialogmøde ” Holbæk siger at der kun kommer tilsynsmedarbejdere. Feb 12 – Vi kontakter Borgmester Søren K som tilkendegiver at vi skal i dialog og at ledelsen fra Holbæk skal deltage 9 Marts Udkast til Overenskomst udsendes. 13 Marts – Dialogmøde. Med kort varsel fremlægger vi det vi finder problematisk ift ny Overenskomst. Vi etablerer dialog grp med mandat fra stederne 21 Marts ” Dialog møde ” – Man ” hører på os – Ingen indflydelse 23 Marts Borgmester besøg – samt social dir Rene Juncker. 16 April – Nyt udspil Version 4 – Flere åbninger – opblødning dialog 23 April Nyt dialogmøde om Version Aftalen forhandles på plads . Flere indrømmelser - Endelig udgave version 6 udsendes 11 Maj Budgetmøde Holbæk ift. Økonomivejledning & Budgetskabeloner mv. Juni – Den videre proces ??

15 Overenskomsten - Produktet
Visitation og revisitation til specialundervisning. Tidskrævende problematisk omstændig visitation. Alle sager skal godkendes flere myndigheder af visitationsudvalg i HK. Visitation i hænder på folk i Holbæk der ikke kender de enkelte steder, indhold & kvalitet. Reguleret af ændret lovgivning L.129 vedtaget Træder i kraft 1 August Formålet med loven er at inkludere flere børn især døgnanbragte i folkeskolen. Problematisk konkurrence ift. kommunens egne tilbud. Tilsyns & kunde kasket Respekt for eksisterende ” kundeforhold ” . Stedernes individuelle ” markedsføring ” – relationer til samarbejdspartnere. Folk der kender os igennem mange år. Planer for undervisning og behandling: Virksomhedsplanen Alle forudsætninger for drift skal / skulle detaljeret skrives ind i Overenskomsten. Ny fornyet godkendelse, hvert år. ( Skal nu indeholdes i et årlig særskilt virksomhedsplan 15.08)

16 Overenskomsten ! Personale: Leder – Skal skal være uddannet.
Ved enhver afskedigelse & Ansættelse af pæd. / lærere skal fremsendes oplysning om udd. / kval. Ansatte skal være uddannede. Skærpet kontrol normering – Uddannelse – kvalifikationer - økonomitilpasning. Det bliver et kæmpe administration / omstændigt . Vigtigt overordnet at bevare vore ret og pligt som arbejdsgivere . Leder står til ansvar overfor kommunen ift generelle driftsforhold. – Tillid. Leder skal– kvalifikationer. kunne disponere her og nu ift. aktuelle behov og sikre arbejdsstyrken Lokaler . Kriterier for bygninger der anvendes og hvor mange børn der kan rummes pr m2 Pris pr m2 . Hvor mange m2 vil HK godkende til formålet ?

17 Overenskomsten ! Budget: Holbæk kommune vil have
Samlet budget på både undervisning & Dagbehandling. Retningslinjer efter samme praksis som på døgnområdet. Fastlægger ift. Spec. undervisningen 1 Juli et årligt takstbeløb Fastsætter normen – krav til antal ansatte på stedet ) Fastlægger behandlingstaksten som diff. imellem den faste UV takst og så resten ift. det samlede budget ? Ekstra støttebehov – skal godkendes. Vi mener Nuværende budget model er forældet skal saneres. ( § 43 Rtl. ) Budget baseres på forventet Elevnormering . Ændres meget i skoleårets løb. En fast undervisningstakst er ikke gennemskuelig – men nem. Et ens taksniveau på behandlingsdelen er problematisk henset til meget forskellige behov hver enkelt barn har. Kan ikke standardiseres Vi foreslår § 107 eller § 142,6 modellen – ift. aftale grl imellem henvisende myndighed og stedet. Normering og antal elever skal baseres på gnsn. set over hele skoleåret. Individuelle aftaler omkring hver barn / ung . Aftaler imellem dag beh stederne og henvisende myndigheder. Hvad med overskud – Fortjeneste - Virksomhedsperspektivet .

18 Overenskomsten ! Betalings- og regnskabsforhold:  Opkrævning Ift TEA – Årlig takst over fordeles over 11 mdr ( Virksomheds anliggende ) Ved væsentlige ændringer I elevgrundlag +/- 3 elever “ drøftes “ evt normering tilpasninger ! Opsigelsesvarsel fastsat fra den dag eleven stopper ! ( Er ændret nu 30dg + lbn ) Skole dagbeh. stederne skal fremover selv opkræve taksten hos henvisende myndigheder. Vi mener: Problematisk – forskel på store og små steder . Skal taksten ændres midt I skoleår ? Budget skal afspejle et forventet drifts niveau gennemsnit pr skoleår. +/ Hvis budget forudsætninger ændrer sig markant skal dette drøftes med tilsyn – begge veje. Opkrævningsform ulovligt - Øget administration – større administrationsomkostninger. Vi skal opkræve udgift til tilsyn jfr Sel § Ulovligt . Vi siger ja til synlighed og gennemskuelighed i forhold til ydelse, kvalitet og pris, men siger nej til kontrol, økonomiske begrænsninger og kommunens indblanding i forretningsmæssige principper, herunder aftaleforhold mellem henvisende kommuner og stederne.

19 Pædagogisk-Psykologisk rådgivning
Overenskomsten ! Pædagogisk-Psykologisk rådgivning PPR kan på eget initiativ kan rådgive den henvisende kommune. Stederne skal opkræve udgift for PPR ydelser. Vi mener At PPR ikke på eget initiativ, men i samarbejde med og efter aftale med dagbehandlingstilbuddet kan rådgive kommunen i det omfang, det er nødvendigt med mindre det ligger indenfor retningslinjer omkring underretningspligt. At HK selv skal opkræve ydelser for PPR del da de må indestå for og dokumentere udgifter, der skal afspejle omkostninger.  Tilsyn: Holbæk Kommune fører tilsyn med at undervisning opfylder krav fra Holbæk kommune samt lov om folkeskole. Samt tilsyn med om beh delen er i overensstemmelse med stedets værdigrl og de ydelser vi lover. Sikre en helhedsorienteret indsats ift. det henviste barn ” . Vi problematiserer At der overordnet set ikke er hjemmelgrundlag til at lave gennemføre et tilsyn jfr Sel § 148a At der ikke er en defineret tilsynspolitik på vores område. At der ikke er hjemmelgrundlag til at opkræve tilsynsgebyr på dag beh. Delen jfr § 149 At der henset til nyt klyngetilsyn vil være en forskel på praksis kommunerne imellem. Inden for samarbejdet. At der hvis vi skal opkræve skal forlange dokumentation for de konkrete udgifter og regnskab i den forbindelse.

20 GODE GRUNDE TIL AT ARBEJDE SAMMEN FREMOVER
Samarbejde på tværs af kommuner – pga. ændrede tilsynsregler og forventet ”Klynge tilsyn ” . Samarbejde om at søge indflydelse lokal politisk. Samarbejde med andre private tilbud – fælles holdning til eks. økonomivejledning Budget & regnskabsprincipper. Samarbejde om at få tilgodeset ” virksomhedsperspektivet ” Samarbejde på trods af mediebevågenhed . Strategi for at profilere ” de gode historier ”. Samarbejde om at tage ansvar for at alle sikrer kvaliteten på stederne generelt. Rydde op i egen lejr ?

21 Hjemme sider Samarbejde Skole / Dagbehandlingstilbud
Opholdssteder & botilbud Ny hjemmesider


Download ppt "LOS møde Roskilde 4 Juni Fra ingen indflydelse til medindflydelse"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google