Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kreativ Langsigtet ArbejdsPlanlægning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kreativ Langsigtet ArbejdsPlanlægning"— Præsentationens transcript:

1 Kreativ Langsigtet ArbejdsPlanlægning
- et LEV-projekt

2 Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov
Lov 564, - vedtaget juni 2007 – bekendtgørelse juli ikrafttræden 1. august 2007 Intensioner At sikre unge , der ikke har mulighed for at tage en anden ungdomsuddannelse ret til 3 års ungdomsuddannelse Samme muligheder og rammer uanset, hvor man bor i landet Kommunalt ansvarsområde

3 Formålet De unge skal opnå personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt - og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse. Uddannelsen skal fremme: Personlig udvikling og mulighed for at deltage selvstændigt og aktivt i samfundslivet At indgå i sociale sammenhænge og få et selvstændigt og aktivt fritidsliv Udvikling af kompetencer til brug i uddannelses- og/eller beskæftigelsessituationer - Ikke blot en videreførelse af undervisningen i folkeskolen, men være et springbræt til voksentilværelsen

4 Afgører om eleven er i målgruppe og godkender uddannelsesplanen
Kommunalbestyrelsen Myndighedsansvar Afgører om eleven er i målgruppe og godkender uddannelsesplanen Uddannelsesansvar Ansvar for uddannelsens gennemførelse og kvalitet, herunder kvaliteten hos institutioner, der leverer uddannelseselementer Finansieringsansvar Afholder udgifterne forbundet med uddannelsen, herunder hjælpemilder og befordring Sikre sammenhæng til evt. andre ydelser på tværs af forvaltninger

5 3-årig uddannelsesplan
Undervisningsplan på de enkelte elementer i ungdomsuddannelsen Ramme for individuelt tilrettelagt uddannelse Tilrettelægges under hensyntagen til den unges kvalifikationer, modenhed og interesser Sammenhæng, målrettethed og progression Skal kunne evalueres

6 Uddannelsesplaner, grundlag:
Den unges drømme, ønsker, potentiale og motivation Dialog og input fra forældre og den unge Vurderinger, udtalelser, praktikforløb m.v. fra folkeskoleforløbet UU-vejlederens sammenfatning og konklusioner

7 Afklaringsforløbet BEK 974 § 6. Ungdomsuddannelsen indledes med et afklaringsforløb på indtil 12 uger, der skal afdække den unges ønsker og muligheder, herunder for fremtidig uddannelse og beskæftigelse, jf. § 4, stk. 2, i lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

8 Indhold UU-plan Bek 974 § 7 Stk. 2. Uddannelsesplanen for ungdomsuddannelse for unge med særlige behov skal indeholde en beskrivelse af den unges uddannelsesforløb, herunder en plan for undervisningen eventuel vejledning om gennemførelse af uddannelsens delelementer, beskrivelse af træning, praktik m.v. skal indeholde beskrivelse af målene for hele uddannelsen samt planlagte vejledningssamtaler om uddannelsesplanen m.v.

9 Indhold UU-plan Bek § 7 Stk. 3. For hvert enkelt element i uddannelsen skal der angives følgende: 1) Hvor og hvornår uddannelsens delelementer gennemføres, herunder hvordan de tilrettelægges på hold eller i grupper eller i særlige tilfælde som enkeltmandsundervisning. 2) Omfanget af uddannelsens delelementer angivet i timer a 60 minutter 3) Målsætningen for uddannelsens delelementer § 7 stk 4 Uddannelsesplanen for unge med særlige behov skal indeholde en beskrivelse af, hvordan progressionen i uddannelsen er tilrettelagt.

10 Kompetencepapiret skal blandt andet indeholde.
Den unges mål med hele uddannelsen Beskrivelse af hver enkelt gennemført uddannelsesdel med angivelse af uddannelsesinstitution, varighed, omfang og indhold. Beskrivelse af de gennemførte praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder og institutioner, med angivelse af varighed, omfang og indhold En vurdering af den unges opfyldelse af målene for hele uddannelsen, for de enkelte uddannelsesdele og for de praktiske aktiviteter, herunder de opnåede beskæftigelsesmæssige kompetencer.

11 Specifik; konkret, detaljeret
Uddannelsesplaner, metode: Specifik; konkret, detaljeret Målbar; på kvantitet og kvalitet, proces- og målbeskrivelse Attraktiv; acceptabel, motiverende. Realistisk; i forhold til evner og muligheder for arbejde, bo og fritid. Tidsbestemt; løbende justering, mindst en gang årligt, 3-årig ramme for de overordnede mål, delmål tidsfastsættes.

12 Klaps Primære Målgruppe:
Unge udviklingshæmmede op til 25 år, som får eller forventes at få tilkendt førtidspension. Som har potentiale til ansættelse med løntilskud på det almindelige arbejdsmarked

13 De 4 kernebudskaber: STU er et retskrav – uden nedre grænse
Udviklingshæmmede kan bidrage på det ordinære arbejdsmarked. Udviklingshæmmede bør bidrage, hvis de kan STU kan bruges til at skabe flere hænder på det ordinære arbejdsmarked.

14 Individuelle kriterier
Det subjektive, individuelle kriterium: undervisningen skal have udgangspunkt i elevens erfaringer, oplevelser og følelser og i, hvad eleven kan og gør. Handlingskriteriet: undervisningen skal give eleven nye og konkrete oplevelser og nye muligheder gennem aktiv deltagelse. Relevanskriteriet: undervisningen skal være samfundsmæssig og personligt relevant. Eleven skal kunne bruge det lærte nu og på længere sigt.

15 Hjælperedskab til udarbejdelse af foreløbig uddannelsesplan
Almene del Personlig hygiejne m.v. Graden af selvhjulpethed i forbindelse med personlig hygiejne Selvstændig livsførelse. Afdække behovet for botræning Transport. Afdække om transporten skal være et kompetencemål Socialt. Indgå i sociale relationer/skabe sociale relationer/skabe et aktivt fritidsliv Samfundsfaglig Indsigt i egen situation/realistiske forventninger. Bevidsthed om egne kompetencer og handicap

16 Specifikke del Praktiske del Kommunikation
Forberedelse til beskæftigelse Boglig/praktisk undervisning. Afdække behovet/ønsket/motivationen for fortsat boglig undervisning Fritidsaktiviteter. Afdække behovet for at eleven lærer at skabe sig et aktivt fritidsliv. Praktiske del Praktiske aktiviteter Praktik. Indenfor hvilke områder vil praktik kunne finde sted.

17 Dialog og erfaringer Projektet vil gennem dialog og erfaringer med
Unge udviklingshæmmede og deres forældre Specialfolkeskolers afgangsklasser Kommunale uddannelsesvejledere og andre myndigheder Udbydere af ungdomsuddannelsen Arbejdsmarkedet, erhvervslivet og beskæftigelsesråd skabe og formidle erfaringer om hvordan man som ung og udviklingshæmmet kan bruge den særlige ungdomsuddannelse til at nå endnu tættere på drømmen om ønskejobbet.

18 KLAP-konsulentens rolle:
KLAP konsulentens opgaver er bl.a. At medvirke til at ændre udviklingshæmmedes voksenperspektiv fra beskyttet beskæftigelse til ordinært arbejdsmarked At påvirke kommuner og andre lokale interessenter At bistå Ungdomsvejledere bl.a. ved at levere sparring til konkrete uddannelsesplaner At medvirke til at identificere private arbejdspladser til praktikpladser og evt. efterfølgende ansættelse Direkte matchning mellem erhvervsliv og udviklingshæmmede.

19 Kan STU betale sig ?

20 Eksempler på uddannelsesplaner:
Se ”Downloads” På hjemmesiden Projektklap.dk

21 Virksomhedsforlagt undervisning –
en oplagt mulighed i de individuelt tilrettelagte undervisningsforløb !

22 Observations- og vurderingsskemaer til praktik og ansættelse.
Skemaet kan bruges helt eller delvis, afhængig af arbejdets karakter og de forventninger, der stilles. Det er vigtigt at medinddrage eleven i den løbende evaluering og skabe ejerskab i forhold til indsatsområder og fremskridt. Dette kan være en afgørende motivationsfaktor for udvikling af de nødvendige kompetencer for ansættelse på det almindelige arbejdsmarked eller specifikt senere ansættelse på praktikvirksomheden.

23 RENGØRING Teknisk fagligt Almen fagligt Personligt
Typiske arbejdspladser: Private rengøringsselskaber, virksomheder, skoler, sygehuse, institutioner, hjemmepleje, hoteller o.s.v. Kompetencer inden for rengøring: Teknisk fagligt Almen fagligt Personligt Betjening af rengøringsmaskiner og andet udstyr. Kendskab ´til rengøringsmidler og deres anvendelse. Materialer og overflader. Ergonomi Mål, vægt og blandingsforhold. Selvstændig arbejdstilrettelæggelse. Sikkerhed kvalitetsbevidsthed Stabil. Fleksibel. God fysik. Serviceminded. Selvstændighed. Samvittighedsfuld. Særlige forhold: Arbejdet kræver en god fysik og et godt helbred. Allergi kan være en hindring i udførelsen af arbejdet. Gode muligheder for deltidsarbejde. Krav om ren straffeattest kan forekomme. Ved arbejde inden for sygehuse og hjemmepleje er der en del kundekontakt. Nogle selskaber prøver at gøre rengøringsarbejdet mere attraktivt med arbejde helt eller delvis i de almindelige dagtimer – såkaldt synlig rengøring. For at arbejde på sygehuse kan der være krav om gennemførelse af kurset: Hospitals- og institutionshygiejne. Uddannelse og kurser: Arbejdsmarkedsuddannelser inden for rengøringsservice er bl.a.: service og synlig rengøring, hospitals- og institutionshygiejne, rengøringsmidler, redskaber og maskiner til rengøring, rengøring af fødevarevirksomheder, rengøring af transportmidler.

24 6. Uddannelsesplan (oversigt) –
*) Uddannelsesaftale indgået eller optaget på skole Fra – til Uddannelseselementer -Skoler/virksomheder Kontaktperson/oplærings-ansvarlig navn og telefonnummer Aftale indgået*, sæt X Antal uger Udd.del 1 CSV, X-købing Afklaring, evt. snuse - praktikker xx 26 inkl. ferie Udd.del 2 Praktik 26 Udd.del 3 Praktik + virksomhedsforlagt undervisning Udd.del 4 Væksthuset Udd.del 5 + 6 Væksthuset, 8 ugers AMU-kursus ”Job i Erhverv”, Virksomhedsforlagt undervisning, afsluttende eller sideløbende for løb CSV. 52 I alt antal Uger: 156

25 Konkrete samarbejdsmuligheder:
Udarbejdelse af undervisningsplaner Konkrete uddannelses- og praktikforløb Kontakt til virksomheder ”Den gode historie” Problemstillinger af generel og konkret karakter Gode erfaringer, samarbejde på tværs af myndigheder (eks. ”Job I Erhverv”) o.s.v.

26 Kommunens afgørelse om
Hvem kan klage? Den unge, der har ansøgt om uddannelsen kan klage, dette gælder også hvis pågældende er under 18 år. Hvis den unge er over 18 år, kan han/hun lade sig repræsentere ved at give fuldmagt til en anden. Dette gælder også, hvis det er den unges forældre, som skal repræsentere den unge. Klagefrist I klager vedrørende ungdomsuddannelse for unge med særlige behov er der ingen frist for indgivelse af klager til Klagenævnet for vidtgående specialundervisning,. I alle andre klagesager som det pågældende klagenævn behandler, er der en klagefrist på 4 uger. Hvordan gør du? Det er mest hensigtsmæssigt, at du sender en skriftlig klage, men du kan også klage mundtligt. Hvis du klager skriftligt, kan du sende klagen enten med almindelig post eller - undlad at sende klagen både med almindelig post og . Hvis du sender , skal du være opmærksom på at sende mailen krypteret, som forudsætter at du har digital signatur. Hvad kan du klage over? Kommunens afgørelse om Tilbud Afslag på tilbud Tilbagekaldelse af tilbud om en ungdomsuddannelse Kommunens afgørelse om indholdet af ungdomsuddannelsen.

27 Klagenævnets adresse Ønsker du at klage, over en afgørelse truffet i henhold til Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU / USB) Lov nr. 564 af 06/06200, skal du indgive klagen til: Klagenævnet for vidtgående specialundervisning Skolestyrelsen Snaregade 10A 1205 København K Hjemmeside: ( / Hvis du vil klage) – her finder du en fyldestgørende redegørelse for alt omkring klager over STU / USB afgørelser. Der henvises til Projekt Klaps Hjemmeside, under Downloads for at få den fulde klagevejledning.

28 Spørgsmål, samarbejdsmuligheder, sparring o.s.v.: Lars Damgaard Hansen
Kreativ Langsigtet ArbejdsPlanlægning - et LEV-projekt Spørgsmål, samarbejdsmuligheder, sparring o.s.v.: Lars Damgaard Hansen Konsulent Region Syddanmark Telefon:


Download ppt "Kreativ Langsigtet ArbejdsPlanlægning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google