Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Forældre- og fødselsforberedelse

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Forældre- og fødselsforberedelse"— Præsentationens transcript:

1 Forældre- og fødselsforberedelse
Tema 1 ”Små skridt” og Den gravide/parrets udvikling mod forældreskab

2 Forældre- og fødselsforberedelse
Tema 1 ”Små skridt” og Den gravide/parrets udvikling mod forældreskab. Tema 2 Fysisk aktivitet Tema 3 Den tidlige fødsel, smertelindring og indgreb Tema 4 Den aktive fødsel, smertelindring og indgreb Tema 5 Den tidlige barsel, den første amning og ambulant fødsel Tema 6 Familieliv, sex og samliv ”Små skridt” og evaluering

3 Program for dagen. Præsentation
Graviditetens forandringer på krop og psyke Tilknytning til barnet, kvinder og mænd. Forældreskab og opdragelse Barselsorlov Små skridt til vægttab

4 Præsentation. Underviser Praktiske forhold * Parkering * Forplejning
*Pause *Temaundervisning *Rundvisning på fødegangen kl man-tors. Tilmelding Deltagerpræsentation * Navn * Hvor langt i graviditeten Der er forskellige måder man kan lade parrene introducere sig på. *hver især introducere sig selv. *hvert par introducerer hinanden…det er min kone, hun hedder… *mandegruppe/kvindegruppe sætter sig sammen og introducerer sig selv og partner. Grupperne stilles spørgsmålet…forventninger, hvor mødtes i. mm. Underviser går rundt imellem dem.

5 Viden om graviditet, fødsel og familieliv
HVOR søger I viden? MYTER!! Ovenstående artikel handler om bedsteforældre. Billederne har fået farvekanter rød, gul og grøn i forhold til graden af sandhed/evidens man kan forvente sig hvis man søger viden disse steder. Rød er nettet generelt, og alle min-mave agtige hjemmesider. Gul er bedsteforældre, herunder venner og veninder. De fleste bedsteforældre har ikke opdateret deres viden, men nogle har en erfaring og ro, som mange forældre kan gøre brug af. Ligeledes kan nogle veninder godt bidrage med erfaringer på en ordentlig måde. Vigtigt er at man ikke kan overfører erfaringer fra person til person, derfor vil man ikke kunne søge et endegyldigt svar disse steder. Grøn er jordemoderen, jordemoderforeningen(der laver et nyhedsbrev til gravide), og Liberos Graviditet, fødsel og den nye familie. Har i selv nogle gode ideer, giver i selvfølgelig dem videre.

6 Fysiske forandringer under graviditeten
Forandringer på godt og ”ondt” Bækkensmerter Ledbåndssmerter/lændesmerter/plukkeveer Kramper i benene Gennemgang af fysiske forandringer…er der nogle af deltagerne der oplever disse? Graviditetshormonet afslapper tarme/opustethed. Leddene bliver løsere i bækkenet. Afhjælpning – på gulvet med de røde madrasser. Øvelser for lænd, venepumpeøvelse på ben. Skrå mavemuskler. Video med bækkenbundstræning. Hvorfor er motion vigtigt…også i graviditeten… Maven vokser og giver et anderledes svaj i ryggen. Øget væskeophobning.

7 Motion og sex – er det farligt?
Motion giver dig en nemmere graviditet God form giver bedre/hurtigere fødsler Med motion kan du mindske risikoen for Graviditetssukkersyge Sex skaber nærheden i parforholdet Ved sex frigives gode hormoner Sex kan IKKE sætte fødslen i gang Obs lyst forandres gennem graviditeten, og er ofte forskellig imellem kønnene. Måske den enkelte underviser kan uddybe hvorfor motion er godt, der er jo mange andre grunde også, men jeg synes jeg har skrevet nogle af de væsentligste. Ang. Sexlivet, kan man sagtens dykke lidt mere ned i forskellig lyst mand og kvinde imellem. Alt afhængig af hvor kvinden er i graviditeten.

8 Fysiske forandringer i graviditeten
maven vokser, men det gør brysterne også!! Overgangen fra forrige slide kan være at når man dyrker sex, kan det for nogle være besværligt/mærkeligt med den store mave, mange kvinder er også ekstra sensitive på brysterne, da disse forandringer sig i graviditeten. Mange kvinder har måske ikke lyst til at de bliver berørt.…og så denne slide.. Brysterne vokser…gør sig klar til at producere mælk…Der kommer flere mælkeceller, flere forgreninger af mælkegange, mere fedtvæv. Den største forandring sker i graviditeten. Man får altså ikke hængebryster af at amme, men af graviditet og alderdom

9 Baggrunden for amme journalen
Hvorfor får de amme journalen i graviditeten? For at vække tankerne omkring det at amme sit barn. Hvilke anbefalinger findes i DK. Stillingtagen og snak om amning indbyrdes, da man kommer fra forskellige familier, med forskellige erfaringer. Undersøgelser viser at de mænd, der tager stilling til om de vil amningen eller ej, hjælper deres koner til bedre, lettere og længere amme forløb.

10 Psykiske forandringer under graviditeten
Graviditetshormonerne raser ”måske”, øget sensitivitet, træthed, glæden sig til. Frygt. Der er sikkert nogle af deltagerne, der oplever disse forandringer. Spørg dem.. Måske er det partneren, der har lagt mærke til forandringer..

11 Mænd og graviditet. Mændene oplever ikke forandringen helt på samme måde. *Ingen baby vokser inde i dem *Ingen forandringer i deres krop *Psykiske forandringer, da kvinden forandrer sig. *Sexliv Det gule er en kort film om hvad mænd tænker om graviditet. Ingen forandringer i kroppen, men en inaktiv kvinde, som spiser meget, kan danne grobund for en mands solidaritet – derfor billedet med de 2 tykke maver. Sexlivet kan forandre sig…lysten. Læs evt. pjecen, når 2 bliver til 3. Den beskriver det meget godt, ellers søg på nettet. Mændene skal kurtisere mere igen, hvis de gerne vil opnå ”belønning”.

12 Tilknytning Tilknytningen graviditet Tilknytningen fødslen
Forandringer i krop Scanninger Fosterbevægelser Far? Mødet med barnet Hud mod hud kontakten Tilknytning er et stort emne. Det må være vigtigt at formidle at der sker en tilknytning i graviditeten, under fødsel, og i barselsperioden. I graviditeten mærker kvinden det rent fysisk, scanninger gør graviditeten mere virkelig, men er tit langt fra det virkelige barn. Graviditeten foregår MEGET oppe i hovedet, og er svær at gøre virkelig. De skal øve sig på at mærke efter i kroppen.(mindfulness/meditation/en lille stund for sig selv) Man kan komme ind på mange ting…find ud af hvad gruppen er til. En vigtig essens af tilknytningen hænger unægtelig sammen med hud mod hud kontakten, derfor kan den snakkes ind under alle tilknytningsstadier og både hos far og mor.

13 Opdragelse i bagagen? Hvad har vi med i bagagen i forhold til børneopdragelse? Mange har gode og velmenende råd Hvor henter vi vores viden? Børneopdragelse kræver enighed – hvordan når I denne enighed KOMMUNIKATION Overvej ”Hvordan vil jeg gerne være mor” ”hvordan vil jeg gerne være far” Kan mor og far-idealerne forenes? Det betyder noget hvilke familier vi kommer fra og hvor meget indflydelse ens familie får når man selv skal stifte familie. Fortæl familierne gode råd kan være gode, og nogle kan være rigtig dårlige. De skal opdrage efter deres egne værdier og ikke alle andres. Kommunikation er nøglen til kompromiser….man kan ligeså øve sig i graviditeten.. Gøre lidt op med myten om at, ”når jeg får børn…skal de ALDRIG…” Det kan sikkert skabe god diskussion… Man kan lave en mandegruppe og kvindegruppe til diskussion at ovenstående, eller om ”hvordan vil jeg gerne være mor…eller hvordan vil jeg IKKE være mor.

14 Barsel Far på barsel *far *barn Hvor meget tid har I afsat?
Barsel fra 2 vinkler *far *barn Diskussion om hvilke muligheder de forskellige par har. Er der nogle mænd, der ”må” få noget af barslen for kvinderne…Er der nogle der skal tidligt tilbage på arbejde. Hvad mener de forskellige par, barslen skal bruges til? Slut af med at vise filmklippene: Barsel fra 2 vinkler…

15 Barselsorlov Konkrete barselsregler
Lov om ret til orlov og dagpenge ved barsel giver forældre ret til barsel dagpenge for sammenlagt 52 uger. Du vil som forælder have mulighed for selv at tilrettelægge dele af orloven. Orloven skal dog være afholdt, inden barnet fylder 9 år. Orlovsperioden med barsel dagpenge ser som hovedregel sådan ud: •Moderen har ret til barsel dagpenge fra 4 uger før forventet fødsel (Graviditetsorlov). •Faderen har ret til barsel dagpenge 2 uger efter fødslen, som skal være afholdt indenfor de første 14 uger efter fødslen (fædreorlov). •Moderen har ret til dagpenge 14 uger efter fødslen (Barselorlov). •Forældre har herefter ret til dagpenge i 32 uger (forældreorlov). Hvis nogen skulle være i tvivl om barselsreglerne og dagpengereglerne. VIGTIGT: De sidste 32 uger er forældreorlov. Hvis manden har brug for tiden sammen med moderen og barnet, kan der bruges af disse uger.

16 Gravid og overvægtig Kan være et tidspunkt med stor motivation for forandringer Sund levevis under graviditeten – mindre vægtøgning - mindre risiko for graviditets- og fødselskomplikationer God form giver lettere graviditet samt nemmere fødsel Ikke for sent at starte i graviditeten Forskellige deltagerforudsætninger – tag det med hjem I kan bruge

17 Gravide med BMI over 27 har øget risiko for:
Graviditetsbetinget sukkersyge - en ubalance i sukkerstofskiftet, som påvirker både mor og barn - behandles primært med diæt ellers insulin - barnet indlægges efter fødsel på børneafd. - screenes ved OGTT og urinstix Forhøjet blodtryk - evt. medicinsk behandling - øget risiko for svangerskabsforgiftning

18 - et multi-organ-syndrom
Svangerskabsforgiftning - et multi-organ-syndrom Karakteriseret ved forhøjet BT + proteiner i urinen + evt. væskeophobning + utilpashed Det vides ikke, hvorfor man får det og behandlingen er at føde

19 Du kan gøre noget selv! Introduktion til ”Små skridt til vægttab”
Jo mindre vægtøgning under graviditeten jo mindre risiko for komplikationer BMI 25-29, kg BMI> kg Introduktion til ”Små skridt til vægttab”

20 Komiteen for sundhedsoplysning Sundhedsstyrelsen
Små skridt til vægttab Komiteen for sundhedsoplysning Sundhedsstyrelsen

21 10 vigtige principper når du vil opnå varige ændringer i dine vaner og dermed varigt vægttab
Vægttab handler om balance Det behøver ikke at være perfekt for at være godt Alt er tilladt Alt giver dig noget godt Acceptér din lyst Brug nye ord Vær tålmodig Døm ikke dig selv Vær nysgerrig Bliv ved

22 Erkend vanerne

23 Kostråd Spis lidt mindre af
Slik, kage, is og chokolade Salte fede snacks fx chips Fed fastfood fx burgere og pommes frites Raffinerede fiberfattige kornprodukter dvs. lyst brød, alm. pasta og hvide ris Fede mælkeprodukter fx fløde, sødmælk og 45+ ost Mælkeprodukter med tilsat sukker eks. nogle yoghurter Fedt kød og kødpålæg Panerede madvarer Smør, margarine og blandingsprodukter Olie Fed sovs og fede dressinger Sukker, sukkerholdig sodavand og saftevand Tørret frugt og nødder Juice Caffe latte og andre mælkeholdige drikke Øl, vin og drinks

24 Kostråd Spis lidt mere af
Grøntsager især de grove som fx bælgfrugter og rodfrugter Frisk frugt Kartofler (kogte og bagte) Fuldkornsprodukter fx rugbrød, fuldkornspasta, brune ris, havregryn Fisk og skaldyr Magert kød især det lyse dvs. kylling og kalkun Magre mælkeprodukter uden tilsat sukker Drikkevarer uden kalorier fx postevand, sort kaffe og te

25 Små skridt med stor effekt Her er 12 eksempler på, hvad små ændringer i den daglige mad omtrent svarer til i vægttab over 12 måneder

26 Ideer til at regulere mængderne
Planlæg madindkøb og måltider i forvejen Køb ikke ind på tom mave Køb mindre portioner – pas på tilbud Brug mindre tallerken Anret maden på tallerken og lad gryderne stå på komfuret Læg bestikket ned mellem hver mundfuld Tyg maden grundigt Spis langsomt og hold pauser

27 Spis mindre om aftenen og mere om morgenen
Gå direkte fra bordet, når du er færdig med at spise Sæt levninger hurtigt væk Drik vand Pas på buffetmad og tag-selv-borde Lad være med at gå forbi pølsevognen, bageren eller andre fristende steder. Find en anden rute Hav noget sundt indenfor rækkevidde

28 Spis når du er sulten Stop når du ikke er sulten mere Vent til du er blevet sulten igen

29 Vær fysisk aktiv

30 Principper for sunde familievaner
Lær dit barn om mad, krop og bevægelse på en sjov og afslappet måde uden pres Indret dit barns omgivelser så sund mad og tilstrækkelig bevægelse kommer helt automatisk Vær en god rollemodel ved selv at spise sundt og være fysisk aktiv (det virker ikke hvis du siger ét til dit barn og selv gør noget andet)

31 ”Små skridt til vægttab der holder” kan downloades gratis på
www. sundhedsoplysning.dk eller købes på apoteket

32 Spørgsmål og opsamling af dagen. Hvad skal vi næste gang
Spørgsmål og opsamling af dagen. Hvad skal vi næste gang? Den tidlige fødsel, smertelindring og indgreb.

33 Tak for i dag og på gensyn


Download ppt "Forældre- og fødselsforberedelse"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google