Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Danisco A/S Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere over 15 år gennemført.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Danisco A/S Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere over 15 år gennemført."— Præsentationens transcript:

1 Danisco A/S Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere over 15 år gennemført af ACNielsen. Nordisk MarketMonitor: (2545) i 1997, (2803) i 1999, (2441) i 2002, (2700) i 1. kvartal i 2004 og (2713) i 1. kvartal 2006. Copyright: ACNielsen har copyright på alle analyse tal, som ikke omfatter Danisco Sugars egen spørgeramme. Derfor er analyse tal vedrørende sukker baseret på hele befolkningen, mens der er udvalgt en delmålgruppe – som modsvarer 84% af befolkningen - for tal som dækker interessen for sundhed og motion. Delmålgruppen omfatter ikke dem, som mener, at sukker er usundt og bør undgås eller dem, som har svaret "ved ikke".

2 Danisco A/S  Holdning til sukker 1997-2006 3-12 Holdning til sukker 2006 – inddelt efter Body Mass Indeks (BMI)  Forbrugsfrekvens af sukkersødede produkter 2006 13-21 og årsager til at købe produkter med sødemidler - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI)  Vægtudvikling 1997-2006 22-29 interesse for egen sundhed – inddelt efter Body Mass Indeks (BMI)  Motionsvaner 2006 – inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) 30-32 Indhold side

3 Danisco A/S Holdning til sukker 1997-2006

4 Danisco A/S 4 % Enig i udsagnet Holdning til sukker 1997-2006 Stadig færre (77% i 2006) er enige i, at sukker giver energi. Andelen, der mener, at sukker er tomme kalorier, er øget fra 42% i 1997 til 60% i 2006. Kilde: ACNielsen. Baseret på interview med danskere over 15 år. Nordisk MarketMonitor: 2545 i 1997, 2803 i 1999, 2441 i 2002, 2700 i 1 kvartal 2004 og 2713 i 1 kvartal 2006.

5 Danisco A/S 5 % Enig i udsagnet Holdning til sukker 1997-2006 Der har været en svag stigning for hver måling blandt dem, som er enige i, at sukker giver huller i tænderne fra (81%) i 1997 til (87%) i 2006. Mens halvdelen af befolkningen i 2006, er enige i, at børn ikke bør få sukker Kilde: ACNielsen. Baseret på interview med danskere over 15 år. Nordisk MarketMonitor: 2545 i 1997, 2803 i 1999, 2441 i 2002, 2700 i 1 kvartal 2004 og 2713 i 1 kvartal 2006.

6 Danisco A/S 6 % Hvidt sukker er kemisk bleget Enig i udsagnet Holdning til sukker 1997-2006 Sukker er vanedannende Spiser sukker med dårlig samvittighed Det er okay at spise alle de søde sager, man har lyst til 40 % af befolkningen tror, at sukker er kemisk bleget. Fra 1997 til 2006 er der en stigning blandt dem, som mener at sukker er vanedannende, og som spiser sukker med dårlig samvittighed. Samtidigt mener færre end i 1997, at det er okay, at spise alle de søde sager, som man har lyst til. Kilde: ACNielsen. Baseret på interview med danskere over 15 år. Nordisk MarketMonitor: 2545 i 1997, 2803 i 1999, 2441 i 2002, 2700 i 1 kvartal 2004 og 2713 i 1 kvartal 2006.

7 Danisco A/S 7 % Sukker feder Enig i udsagnet Holdning til sukker 1997-2006 Fedt feder mere end sukker Sukker forbrændes før fedt Størstedelen af befolkningen ved - og en stigende andel i 2004 og 2006 - at sukker kan bidrage til overvægt, og over halvdelen ved også, at kulhydrater/sukker forbrændes før fedt. Men der er færre som ved, 60 % i 2006 mod 79 % i 1997, at fedt feder mere end sukker. Kilde: ACNielsen. Baseret på interview med danskere over 15 år. Nordisk MarketMonitor: 2545 i 1997, 2803 i 1999, 2441 i 2002, 2700 i 1 kvartal 2004 og 2713 i 1 kvartal 2006.

8 Danisco A/S Hovedpunkter  Flere har dårlig samvittighed, når de spiser sukker.  Flere mener, at sukker er vanedannende, selvom flere videns- skabelige rapporter b.la. Motions- og Ernæringsrådets rapport "Sukkers sundhedsmæssige betydning" konkluderer, at det kan man ikke påvise udfra eksisterende undersøgelser. Rapporten findes på: www.meraadet.dk/gfx/uploads/rapporter_pdf/Sukkerrapport_www.pdf  Relativt højt vidensniveau i befolkningen mht. at sukker bidrager til overvægt, og at kulhydrater/sukker forbrændes før fedt, men stadig færre ved, at fedt indeholder dobbelt så mange kalorier som sukker pr. gram, og derfor bidrager mere til overvægt end sukker.

9 Danisco A/S Holdning til sukker 2006 - fordelt efter Body Mass Indeks (BMI)

10 Danisco A/S 10 % Enig i udsagnet Holdning til sukker 2006 - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) Omkring 60 % i alle vægtgrupper ved, at fedt indeholder mere energi end sukker, og at sukker forbrændes før fedt. Tendens er, at jo mere man vejer, desto mere enig er man i, at sukker kan bidrage til overvægt. Kilde: ACNielsen. Baseret på interview med danskere over 15 år. Nordisk MarketMonitor: 2545 i 1997, 2803 i 1999, 2441 i 2002, 2700 i 1 kvartal 2004 og 2713 i 1 kvartal 2006.

11 Danisco A/S 11 % Enig i udsagnet Omkring 30% i alle vægtgrupper mener, at sukker er vanedannende. Betydelig flere kritisk svær fede spiser sukker med dårlig samvittighed, og 57 % af dem mener, at sukker generelt er skadende for helbredet. Kilde: ACNielsen. Baseret på interview med danskere over 15 år. Nordisk MarketMonitor: 2545 i 1997, 2803 i 1999, 2441 i 2002, 2700 i 1 kvartal 2004 og 2713 i 1 kvartal 2006. Holdning til sukker 2006 - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI)

12 Danisco A/S Hovedpunkter  Det er især de kritisk svær fede, som spiser sukker med dårlig samvittighed, men der er også en stor andel i de andre vægtgrupper, som får dårlig samvittighed.  Jo mere man vejer, desto højere er andelen, som er enig i, at sukker generelt er skadeligt for helbredet. Og at sukker bidrager til overvægt.  Der er lige stor uvidenhed i alle vægtgrupper om, at fedt indeholder dobbelt så mange kalorier som sukker, og derfor bidrager mere til fedme end sukker.

13 Danisco A/S Forbrugsfrekvens af sukkersødede produkter 2006

14 Danisco A/S 14 Forbrugsfrekvens af sukkersødede produkter 2006 SodavandSlikposer Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarerende til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, MarketMonitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview Plade chokolade Ispinde/vaffelisKager, wienerbrød og tærter (husstandens) Slik er tilsyneladende danskernes foretrukne sukkersødede produkt. 33 % angiver, at de spiser slikposer mindst én gang om ugen. Tilsvarende tal for er sodavand (24%), plade chokolade (15%), is (5%) og kager (14 %).

15 Danisco A/S Forbrugsfrekvens af sukkersødede produkter 2006 - fordelt efter Body Mass Indeks (BMI)

16 Danisco A/S 16 Forbrugsfrekvens for sukkersødet sodavand - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) NormalvægtigUndervægtig/spinkel Moderat overvægtKritisk svær fedme Omkring 25 % i alle vægtgrupper drikker sodavand mindst én gang om ugen. De undervægtige drikker oftest sodavand, ifølge undersøgelsen, men man skal være opmærksom på, at der er en tendens til, at især overvægtige underrapporterer deres indtag af sukker- og fedtholdige produkter. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarende til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, MarketMonitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview

17 Danisco A/S 17 Forbrugsfrekvens for slikposer - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) NormalvægtigUndervægtig/spinkel Moderat overvægtKritisk svær fedme Forbrugsfrekvensen af slikposer falder tilsyneladende med, at vægten stiger. Man skal dog være opmærksom på, at der er en tendens til, at især overvægtige underrapporterer deres indtag af sukker- og fedtholdige produkter. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarer til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview

18 Danisco A/S 18 Anvendelsesfrekvens for pladechokolade inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) NormalvægtigUndervægtig/spinkel Moderat overvægtigKritisk svær fedme Forbrugsfrekvensen af pladechokolade falder tilsyneladende med, at vægten stiger. Man skal dog være opmærksom på, at der er en tendens til, at især overvægtige underrapporterer deres indtag af sukker- og fedtholdige produkter. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarende til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, MarketMonitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview

19 Danisco A/S 19 Spiser eller drikker ofte lightprodukter med sødemidler - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) % Hverdag indtil 1-2 gange om ugen Jo mere man vejer, desto oftere spiser eller drikker man produkter sødet med sødemidler. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarer til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview

20 Danisco A/S 20 Årsager til køb af sodavand/saft med sødemidler -inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) % De hyppigste årsager til at købe sodavand/saft med sødemidler er et lavere kalorieindhold og at undgå at tage på, især blandt dem, som er kritisk svær fede, mens de undervægtige er mere fokuserede på at undgå huller i tænderne. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarende til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview

21 Danisco A/S Hovedpunkter  Slik og sodavand er de sukkersødede produkter, som forbruges hyppigst i alle vægtgrupper.  De undervægtige/spinkle spiser oftere slik og drikker oftere sodavand end de andre vægtgrupper. Man skal imidlertid være opmærksom på, at der er en tendens til, at især overvægtige underrapporterer deres indtag af sukker- og fedtholdige produkter.  Særligt overvægtige spiser eller drikker produkter med sødemidler, men også en stor andel af normalvægtige og spinkle vælger lightprodukter, først og fremmest for at spare på kalorierne.

22 Danisco A/S Udvikling i vægtfordeling 1997-2006 og interesse for egen sundhed

23 Danisco A/S 23 % Udvikling i vægtfordeling 1997-2004 - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) Kilde: ACNielsen. Baseret på interview med danskere over 15 år. Minerva: 2545 i 1997, 2803 i 1999, 2441 i 2002. Nordisk MarketMonitor : 2700 i 1 kvartal 2004 og 2713 i 1 kvartal 2006. Der ses en stigning i andelen af moderat overvægtige fra 1997-2006, samt et svagt fald i andelen af normalvægtige i samme periode, mens udviklingen for kritisk svær fedme stort set er stabil fra 1997-2006. BMI værdierne er udregnet på basis af selvrapporteret højde og vægt blandt de adspurgte. Derfor er tallene usikre.

24 Danisco A/S 24 % Interesse for hvad der er sundt og usundt - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) Det er især de undervægtige, som enten slet ikke eller i stor udstrækning interesserer sig for hvad der er sundt og usundt. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarer til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview

25 Danisco A/S 25 Nævn de fem forhold (af 23 mulige) du synes er vigtigst for din sundhed? Uanset om de adspurgte siger, at de interesserer sig for, hvad der er sundt og usundt eller ej, synes flest blandt begge grupper, at en begrænsning af fedtindtaget, mere frugt og grønt og begrænsning af rygning er blandt de vigtigste forhold for deres sundhed. Der er dog mindre tilslutning til samtlige udsagn hos dem, som siger, at de ikke interesserer sig for, hvad der er sundt og usundt. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarer til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interviews %

26 Danisco A/S 26 % Nævn de fem forhold (af 23 mulige), som du synes er vigtigst for deres sundhed Kilde: ACNielsen, Market Monitor. Baseret på 2441 interview i 2002, 2700 i 2004 og 2713 i 2006. Størstedelen af befolkningen synes stadig i 2006, at det er vigtigst for deres sundhed, at de spiser meget frugt og grønt, sparer på fedtstofferne i madlavningen og på brødet, er fysisk aktive og undlader at ryge. Væsentlig flere synes, at det er vigtigt at begrænse sukkerindtaget, men færre synes, at det er vigtigt at spise mange kulhydrater i form af kartofler, ris og pasta.

27 Danisco A/S 27 % Nævn de fem forhold (af 23 mulige) du synes er vigtigst for din sundhed - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI) Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarer til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview Størsteparten i alle vægtgrupper synes, at det er vigtigst for deres sundhed, at de spiser mere frugt og grønsager, begrænse fedtindtaget og undlade at ryge. De overvægtige fokuserer mindst på, at fysisk aktivitet er vigtigt for deres sundhed og mest på at begrænse fedtindholdet.

28 Danisco A/S 28 % Udover de fem vigtigste forhold for sundheden finder stort set alle vægtgrupper, at det vigtigt for deres sundhed, at undgå fastfood, at spise flere kulhydrater og begrænse indtagelsen af sukker – her er tendensen især udpræget blandt de overvægtige. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarer til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview Nævn de fem forhold (af 23 mulige) du synes er vigtigst for din sundhed - inddelt efter Body Mass Indeks (BMI)

29 Danisco A/S Hovedpunkter  Der er en stigning i antallet af moderat overvægtige siden 2002, samt et svagt fald i andelen af normalvægtige fra 2002 til 2006, mens udviklingen for kritisk svær fedme er stabil fra 1999-2006. BMI værdierne er udregnet på basis af selvrapporteret højde og vægt blandt de adspurgte. Derfor er tallene usikre.  Omkring 50 % af befolkningen interesserer sig for, hvad der er sundt og usundt.  De fleste – også dem som siger, at de ikke interesserer sig for, hvad der er sundt og usundt, synes at det er vigtigst for sundheden, reducere fedtindtaget og være fysisk aktiv. De overvægtige mener ikke i samme udstrækning, som resten af vægtgrupperne, at fysisk aktivitet er vigtigt for sundheden.  Flere end i 2002 mener, at det er vigtigt for deres sundhed at begrænse sukkerindtaget, men færre end 2002 mener, at det er vigtigt for deres sundhed, at spise flere kulhydrater fra f.eks. ris, pasta, kartofler og brød, muligvis har trenddiæter som "Atkins", "Low Carb" og "GI" større gennemslagskraft end de officielle kostråd.

30 Danisco A/S Motionsvaner 2006 - fordelt efter Body Mass Indeks (BMI)

31 Danisco A/S 31 Hvilken type motion dyrker du? Hverdag indtil en gang om ugen % Ud af 30 mulige motionsformer er cykling den mest populære. 30 % af befolkningen cykler mindst én gang om ugen, mens over 50% af befolkningen aldrig deltager i de andre motionsformer. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarer til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview

32 Danisco A/S 32 Motionsvaner – fordelt efter Body Mass Indeks (BMI) Hverdag indtil en gang om ugen % Cykelture er den motionsform, som har størst tilslutning i alle vægtgrupper. Der er en tendens til, at andelen af aktive overvægtige falder, når motionsformen bliver mere fysisk krævende. Fordelingen er baseret på 2.242 interviews svarer til 84 % af befolkningen Kilde: ACNielsen, Market Monitor 1. kvartal 2006. Baseret på 2713 interview

33 Danisco A/S Hovedpunkter  Stadig flere, at sukker kan bidrage til fedme, men færre ved, at fedt indeholder dobbelt så mange kalorier som sukker pr. gram, og derfor feder mere end sukker.  Stadig flere får dårlig samvittighed, når de spiser sukker. Det gælder især blandt de kritisk fede.  Flere tror, at man kan blive afhængig af sukker, til trods for at flere videnskabelige rapporter - både nordiske og internationale - har konkluderet, at det kan ikke konkluderes udfra de eksisterende videnskabelige studier.  Vægten har betydning for holdningen til, hvad der er vigtigst for egen sundhed. Overvægtige fokuserer især på at spare på fedtet, mens de ikke i samme udstrækning som resten af vægtgrupperne synes, at fysisk aktivitet er vigtigst for deres sundhed.  Flere end tidligere synes, at det er vigtigt for deres sundhed, at begrænse sukkerindtaget, mens færre bevist spise flere kulhydrater. Muligvis har trenddiæterne haft større gennemslagskraft end de officielle kostråd.


Download ppt "Danisco A/S Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere over 15 år gennemført."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google