Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tilsyn under renoveringen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tilsyn under renoveringen"— Præsentationens transcript:

1 Tilsyn under renoveringen
ABR 89 og tilsynsansvar Vibeke Kragh VIA University College

2 Tilsynsansvar Modul 1 behandlede rådgiveransvaret, herunder at det for en rådgiver er et professionsansvar Nu: Se på tilsynsansvar under forudsætning af at rådgivningsaftalen er indgået efter ABR 89

3 Tilsynsansvar Tilsynsfejl: Der skal være en aftale om tilsyn
Kontrolfunktion cfr. planlægning Ved tilsynsfejl vil der altid være en anden ansvarlig - entreprenøren – ABR Hvilken betydning har det for entreprenørens ansvar at et tilsyn har svigtet? Kun indflydelse på E´s ansvar hvis tilsynet har godkendt E´s arbejde eller E har anledning til at tro at det er godkendt af tilsynet og endelig hvor tilsynet burde have været opmærksom på manglerne og burde have grebet ind.

4 Tilsynsansvar Regulering herunder ansvarsbegrænsning kan aftales
Indirekte tab – ansvar (6.2.4.) gælder såvel mangels- som forsinkelsesansvar cfr. AB 92’s tilsvarende regel der kun dækker mangelsansvar finansieringsomkostninger = indirekte rentetab = indirekte BH’s erstatningsansvar overfor entreprenør ikke indirekte fremtidigt driftstab = indirekte tab Hvis ABR ikke er vedtaget + dække indirekte tab så længe det er adækvat (forsikringsdækning? oftest ja, men med højere selvrisiko)

5 Tilsynsansvar Hvis flere ansvarlige (flere teknikere/ entreprenør og tekniker) Udg.pkt: hæfter solidarisk U: ABR teknikeren hæfter alene Pro rata KfE : tilsynsarbejde omfatter stikprøvevis kontrol af E´s arbejde – havde R foretaget det ville E´s fejl være blevet opdaget. E konkurs da manglen opdages. R ansvarlig, jfr hæfter kun prorata og subsidiært i forhold til E Tilsynsansvaret er begrænset til 2,5 mio. kr. mmindre andet aftales ( ) Forsikringsdækning - dækker erstatningsansvar - se individuelle vilkår MEN dækker ikke egne omkostninger – ex omkostninger ved omprojektering , ikke garantiansvar, ikke uden for eget erhverv (- arkitektens ansvar for ingeniør/juridisk rådgivning). Aftalt begrænsning til forsikringsdækningen? Begrænse ansvaret til forsikringens max eller hvis muligt til den aktuelle dækning på forsikringen (pas på formuleringen) .

6 Tilsyn BedreBolig Vejledningen side 17:
Et sådant energifagligt tilsyn omfatter blandt andet: • Konkrete, eventuelt uvarslede, inspektioner på byggepladsen, hvor der stikprøvevis tages kontakt til en håndværker på pladsen med henblik på en gennemgang af det aktuelle arbejde som pågår. • Interview af håndværkeren med henblik på at afdække i hvilket omfang der er sket en hensigtsmæssig og fyldestgørende tilrettelæggelse af arbejdet, samt efter behov at rådgive om arbejdets tilrettelæggelse. • Gennemgang af det igangværende håndværksarbejde med henblik på at konstatere korrekt håndværksmæssig udførelse og efterbehov rådgive om arbejdets udførelse. Se vejledningen side 17 for yderligere. Skabelon for tilsynet er under udarbejdelse .

7 Kontaktinformation: Vibeke Kragh Tlf


Download ppt "Tilsyn under renoveringen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google