Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Komma Sådan sætter du komma.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Komma Sådan sætter du komma."— Præsentationens transcript:

1 Komma Sådan sætter du komma

2 Startkomma Startkomma er det gamle komma, dvs. at der altid skal komma mellem en bisætning og en hovedsætning. Ikke-reglen: kan der sætte ikke mellem udsagnsled og grundled (kryds og bolle) er det en bisætning. Hovedsætning: Hun løb (ikke) en tur Bisætning: ,at hun (ikke) løb en tur HUSK: at der altid skal KOMMA mellem hoved- og bisætninger!!!!!!!!

3 Ledsætninger Som sagt skal der altid komma før eller efter en ledsætning, hvilket udover ordet at også kan starte med: -som -der -da -fordi -når OBS: når der og som ikke kan erstattes med hinanden, skal der ikke komma foran!!!!!

4 IKKE komma foran at hvis:
Der skal IKKE og vi mener IKKE komma foran at, hvis det er efterfulgt af infinitiv/navnemåde. Dvs. at der ikke skal komma foran: at løbe, at ride, at spise osv. Dog skal der som sagt ALTID komma foran at i alle andre tilfælde: at hun, at den, at man osv.

5 Men-reglen ALTID KOMMA FORAN MEN!!!!!

6 Hvornår skal der komma foran og?
Der skal kun komma foran og når det er to helsætninger. Dvs. at der både skal være en hoved-/helsætning (kryds og bolle) foran og efter og. Hvilken af disse to sætninger skal der komma foran? Han gik og hun spiste. Han gik og spiste sin mad.

7 Hv-ord Når du støder på et hv-ord skal der også ALTID komma foran. (hvad, hvem, hvor, hvornår osv.) Eksempel: Jeg har fri fra skole kl , hvornår er du der?

8 Komma ved opremsning Der skal komma ved opremsning! Dvs. hvor der kunne have stået og, men, eller eller. Eksempel: Skal vi spise lakrids, chokolade, vingummi eller chips?


Download ppt "Komma Sådan sætter du komma."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google