Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

The spatial division of talent in city regions: Location dynamics of business services in Copenhagen Af Høgni Kalsø Hansen & Lars Winther.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "The spatial division of talent in city regions: Location dynamics of business services in Copenhagen Af Høgni Kalsø Hansen & Lars Winther."— Præsentationens transcript:

1 The spatial division of talent in city regions: Location dynamics of business services in Copenhagen Af Høgni Kalsø Hansen & Lars Winther

2 Artiklens formål Problem: By-regioner bliver reduceret til en- dimensionelle kedler af kreativitet og innovation Høgni & Winther: Byer er komplekse landskaber med flere økonomiske geografier såvel politiske- og sociale geografier

3 København Inddeles i en central bydel 5 korridorer – Helsingør, Roskilde, Frederikssund, Køge og Hillerød Desuden en Ydre bydel

4 Udvikling i KBHs økonomi 1: Stigende polycentrisk by struktur, som er tydelig i mange by agglomerationer rundt omkring i Europa 2: Der er sket en transformation af økonomien og den industrielle struktur imod en service- og vidensøkonomi. ”Important location of the knowledge economy are talent and human capital” (Talent og menneskelig kapital er vigtige dele af vidensøkonomien)

5 Perioden 1982-2002 Centrale bydel tabte arbejdskraft mens de andre korridorer og ydre områder fik mere arbejdskraft. Centrale bydel stod for 53 % af regionens beskæftigelse Køge har oplevet en markant stigning i manufaktureringsvirksomheder og konstruktionsarbejde. Hillerød og Helsingør oplevede et stort fald. Roskilde og Frederikssund har oplevet en stigning i finans- og forsikringssektoren, mens de andre korridorer har mistet beskæftigelse i denne sektor. Fra 1994-2002 stigning på mere end 200 % i computer og data processing branchen i den centrale del, Helsingør og Frederikssund. Ydre områderne, samt Køge og specielt Roskilde & Hillerød havde lave stigningsprocenter.

6 Talent Def: ”talents are people who work in creative occupations and thereby are innovative in their everyday work” (Florida) I dette studie er talent defineret som folk med en højere formel uddannelse (bachelor degree or above)

7 Tabel 4 Viser fordelingen af talenter i områderne. Centrale del og Hillerød ligger højest med ca. 11 % af den samlede beskæftigelse. Men den centrale bydel har den største stigning i perioden 1982-2002. Dette giver Hillerød en central rolle i vidensøkonomien i København. Køge har klart færrest talenter, sammenlignet med de 4 andre korridorer.

8 Undersøgelsen viste: I perioden fra 1994-2002 har computer og data processing overhalet andre business aktiviteter ved at være den sektor som havde den største andel af talenter. Køge og ydre områder har laveste andel af talenter her. Centrale bydel steg bekæftigelselsesandelen fra 38 til 52 % i selvsamme periode. Roskilde faldt fra 28 til 16 %. mens beskæftigelsesvolumen i hele byregionen er næsten uændret i perioden 1994-2002, ændringer i niveauet af talent afspejler bemærkelsesværdige mønstre (se tabel 5). Tendens: Talent flytter til de mere nordlige dele af byen, mens ”syden” tømmes for talenter. Computer og dataprocessing firmaerne er koncentreret i nord, mens syden bliver mindre og mindre vigtig i økonomiske aktiviteter som er linket til talenter.

9 Konklusion Øget ulighed mht. fordelingen af talent i KBH Det er ikke nok at industrien er til stede, det kræves også tilstedeværelse af talent Udviklingen af byen/regionen er polycentrisk og sker ikke kun i den indre by, men i sub-bydelen og endda i ydre områder af regionen. Byen og by regionen er ikke kun delt af industri eller aktivieter, mens også af talenter. Køge og Roskilde taber vigtighed, på trods af at de er de regioner der udviklingen burde trække med op. Men disse 2 regioner er de 2 regioner som er dårligst stillet til vidensøkonomien => kompliceret situation Behov for at gen-tænke (re-think) og undersøge konsekvenserne af den ulige tilstedeværelse af talent indenfor samme industrier. Behov for at undersøge placeringsdynamikken af virksomheder og brancher, og erkende at bør være på virksomhedens netværk, herunder translokale og globale forbindelser Behov for at undersøge hvordan talenter lokaliserer sig KONKLUSION: byer kan ikke udelukkende opfattes som kedler af kreativitet Pointe: Nogle områder af København har udviklet sig til at være mindre vidensintensive end i nabo regionerne.


Download ppt "The spatial division of talent in city regions: Location dynamics of business services in Copenhagen Af Høgni Kalsø Hansen & Lars Winther."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google