Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Strategisk planlægger Mette Nedergaard Gladsaxe Kommune

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Strategisk planlægger Mette Nedergaard Gladsaxe Kommune"— Præsentationens transcript:

1 Strategisk planlægger Mette Nedergaard Gladsaxe Kommune

2 Energisimulator - Introduktion

3 Energisimulator handler om at planlægge fremtidens energisystem.
For at skabe størst mulig udvikling og vækst er det nødvendigt at samarbejde på tværs af aktørgrupper og interesser. Deltagerne har hver sin rolle, og samarbejder om netop at opnå størst mulig vækst – målt på 4 parametre ” borgertilfredshed” – ”forsyningssikkerhed” – ”klima” og ”økonomisk vækst”. Alle 4 områder starter ved nul. Den gruppe, der til slut har opnået størst vækst målt på alle 4 parametre tilsammen er vinder. På jeres bord ligger der nu en spilleplade. 6 deltagerplader – en til hver. 6 rollekort – 1 til hver. 16 udviklingskort fordelt på 4 udviklingsområder. 18 eventkort. 4 ”vækstmeterbrikker” og 50 ”ressourcer”.

4 DELTAGERPLADE Hver deltager får en deltagerplade, her lægges ens rollekort. De forskellige interesser, som den enkelte rolle skal varetage fremgår af pladen Pladen giver overblik over valg af udviklingstiltag. Hver deltager får en deltagerplade. Alle deltagere modtager desuden et rollekort, som viser den rolle, man har under spillet. De forskellige rollers interesser fremgår af deltagerpladen. Rollerne er: Teknik- og Miljøforvaltningen, Erhvervslivet, Energiselskaber, Transportselskaber, Borgere, Vidensinstitutioner. Når I har valgt rolle, så læg jeres rollekort på feltet på deltagerpladen. Deltagerpladen giver også et overblik over de forskellige udviklingsindsatser, som man kan vælge.

5 Den der vælger Teknik- og Miljøforvaltningen får en meget aktiv rolle i spillet. Det er nemlig den rolle, der træffer de endelige beslutninger i forhandlingerne om valg af udviklingsområder. Det er derfor op til kommunen at vælge, hvor meget den vil inddrage og/eller lade sig påvirke af de andre rollers holdninger. Hver rolle tildeles et antal ressourcer fra starten. Antallet af startressourcer fremgår af rollekortet. Ressourcerne anvendes til at sætte udviklingstiltag i gang. Derudover tildeles undervejs i spillet ressourcer ved valg af udviklingstiltag til den eller de aktører, som tiltaget kommer til gavn. Dette fremgår af udviklingskortene.

6 Målet er at få skabt så høj en vækst som muligt på alle 4 parametre
Målet er at få skabt så høj en vækst som muligt på alle 4 parametre. Væksten synliggøres på pladens vækstmeter, hvor der placeres spillebrikker, som markerer, hvor man befinder sig på vækstmetret.

7 Vækstmeter Borgertilfredshed Forsyningssikkerhed Økonomisk vækst Klima
Høj vækst Middel vækst Målet er at få skabt så høj en vækst som muligt på alle 4 parametre. Væksten synliggøres på pladens vækstmeter, hvor der placeres spillebrikker, som markerer, hvor man befinder sig på vækstmetret. Lav vækst Nul vækst

8 Der er 4 forskellige udviklingsområder, som man skal vælge imellem – nemlig Transport, Energiforbrug, VE-kilder og Konvertering og distribution. Indenfor hvert udviklingsområde er der fire forskellige udviklingskort, hver med sit udviklingstiltag. Hver enkelt udvikling har sin pris, som fremgår af kortet. Rollerne samarbejder om at betale for udviklingen. Og hver udvikling giver ressourcer til bage til de roller, som har gavn af den pågældende udvikling. Desuden gives vækstmeterpoint afhængig af vækstpotentialet. Læg rollekortene på den store spilleplade – på de markerede 4 udviklingsområder.

9 Eventkort er udefra kommende påvirkninger, som får konsekvenser for væksten. De kan både være positive og negative. Læg eventkortene med bagsiden op på den store spilleplade.

10 Spillets gang Vælg rolle og modtag startressourcer
Vælg udviklingsområde. Teknik- og Miljøforvaltningen er forhandlingsleder. Efter forhandling vælges udvikling indenfor det valgte udviklingsområde. Betaling sker, og de roller, der opnår gavn af udviklingen, modtager de ressourcer, som fremgår af udviklingskortet. Brikkerne rykkes på vækstmetret som beskrevet på udviklingskortet. Øverste eventkort trækkes fra bunken. Konsekvensen gennemføres. Er konsekvensen pointtab på vækstmetret, så rykkes brikken tilbage. Den kan dog aldrig rykkes længere tilbage end til nul. Spillet gentages fra trin 2.


Download ppt "Strategisk planlægger Mette Nedergaard Gladsaxe Kommune"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google