Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Rioja - Smag vinene der gjorde Spanien kendt Vinskolen, torsdag den 24. januar V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2007.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Rioja - Smag vinene der gjorde Spanien kendt Vinskolen, torsdag den 24. januar V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2007."— Præsentationens transcript:

1 Rioja - Smag vinene der gjorde Spanien kendt Vinskolen, torsdag den 24. januar V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2007

2 •Spanien er et af de lande i den store vinverden, hvor der sker mest i øjeblikket. Efterhånden behøver man ikke længere at pine sig selv med gammeldags brunlige, oxiderede og halvkogte spanske vine, som har mistet en hver form for frugt gennem et alt for langt ophold på dårligt vedligeholdte egefade. Den moderne spanske vin er sort og saftig med tons af koncentreret frugt - kraftfuldhed er og bliver det spanske varemærke. •Kilde: Berlingske Tidende, 12. januar 2007. Søren Frank om spanske vine Vinskolen 2007

3

4 Vin i glasset •Sierra Cantabria, 2004. •100% tempranillo, 6 mdr. på fransk og amerikansk eg. Fade bruges maks. 3 år. •89 p hos Robert Parker, 28/8-2006 Vinskolen 2007

5 Tæt ved Biscayen Vinskolen 2007

6 Samme hus – ny vin •Sierra Cantabria, Especial, 2001 •18 måneder i nye og brugte amerikanske og franske barriques. •Denne vin er 85% Tempranillo og 15% Mazuelo. •Har dyrket vin siden 1870. Ejer 100 ha. 98% er tempranillo. •“Perhaps my favorite value winery in Rioja,” citat Robert Parker. •93 point hos Robert Parker, juni 2005. Han skriver: •Obviously a great vintage makes all the difference as evidenced by the 2001 Cuvee Especial. This unfiltered 30-year old vines was aged in 60% American and 40% French oak before being bottled unfiltered. A stunning value, it reveals gorgeous aromatics (graphite, cigar smoke, sweet cherries and black currants, and loamy, dusty, earthy notes), a layered, opulently textured personality, admirable purity, decent acidity, and copious freshness as well as fruit. This beauty can be drunk now or cellared for a decade or more. Vinskolen 2007

7 •Køligt klima fra Biscayen; stor variation i årgange •Rioja-området er et udpræget rødvinsområde. Gennemsnitligt 500 mtr. o. havet. Opdelt i tre underzoner: •Rioja Alta skaber fine og elegante vine med medium alkoholindhold. •Rioja Alavesa laver mere frugtbetonede vine. •Rioja Baja, langs grænsen mod Navarra, fremstiller vine med højt alkoholindhold. Baja er det varmeste område. Lidt om Rioja Vinskolen 2007

8 De store gamle bodegaer ligger i Rioja Alta. Haro er med ca. 12.000 indbyggere hovedbyen. Mange af disse bodegaer har kun få eller slet ingen egne vinmarker og køber druer i alle tre underzoner. Området dækker over 26.000 hektarer, og størsteparten er tilplantet med tempranillodruen. Rioja Alavesa er mere præget af små selvstændige vinavlere. De 13.000 hektar er også her fortrinsvis beplantet med Tempranillo. Rioja Baja er arealmæssigt det største område, men vinmarkerne udgør kun 22.000 hektarer. Området har mange vinkooperativer. Klimaet er varmere, og garnachadruen som klarer sig godt i varmen udgør en væsentlig del af druematerialet. Mere om Alta, Alavesa og Baja Vinskolen 2007

9 • Conde Valdemar, reserva, 2001 • 90 point i WineSpectator 30. juni 2006 • 139 på deres liste over valuewines (ja, det hedder det altså!) • 10 mdr. på rustfrie stål, dernæst 24 mdr. på barriques og ca. 1 år på flaske før frigivelse. • 85% tempranillo og 15% mazuelo. • Bodegas Valdemar ejer 400 ha over hele Rioja. Har lavet vin siden 1890! Konstant 12.000 egefade i brug. • Gammelt hus men med moderne stil! Conde Valdemar Vinskolen 2007

10 De senere årgange •1999: 86 •2000: 86 •2001: 94 •2002: 76 •2003: 87 •2004: 92 – fremhæves i Guia Penin Vinskolen 2007

11 •De klassiske Rioja-vine er som regel vine, der gennem lang fadlagring får megen smag af træ – amerikansk eg! Virkede er gået af mode, moderne forbrugere vil ikke! •Omvendt er det med de nyere generationer af Rioja-vine. En lang maceration trækker mere farve og flere tanniner (garvesyre) ud af druerne. Fadlagringen afkortes til det mindst tilladte, og der bruges nye fade som giver vinene mere smag af træ. Disse vine er meget koncentrerede og frugtrige og svarer åbenbart til tidens trend. Som moderne spanske vine fra det øvrige Spanien •De fleste Rioja er drikkeklare ved frigivelse. Tradition vs. Moderne Vinskolen 2007

12 •Vinas de gain, Artadi, 2002. •Tempranillo. 1 års fadlagring. Ny Rioja stil. •Artadi blev grundlagt så sent som i 1985. Siden er Artadi blevet ren kult med følgende høje priser og ratings – dette dog basisvinen. Stilen er meget anderledes end den gamle småkogte, vanillehørmer fra Rioja. Stilen minder ofte om Bordeaux med en vis kølighed og meget ristede fade - her også med et strejf af mentol. Laudrup på banen…… Vinskolen 2007

13 •Propiedad H. Remondo, 2003 - Huset er grundlagt af Alfredo Palacio, sønnen overtog ansvaret i 2000. •Alvaro Palacio er den måske største unge vinmager i Spanien. Står fx bag L’Ermita fra Priorato, der sammen med Pingus er Spaniens dyreste vine. •Vinen produceres udelukkende på egne druer, der håndplukkes og sorteres. Familien ejer 100 ha og udbyttet et maks. 25hl/ha – markant lavere end sædvanligt i Rioja. •Der benyttes nye franske fade og vinen lagrer 12 måneder. •Vinen produceres af 40% Garnacha, 35% Tempranillo, 15% Mazuelo og 10% Graciano. •RP i juni 2005: (89-91): A finished barrel sample aged in 100% French barrels exhibeted sweet black cherry, tobacco, Provencal herb, cedar, ans spice box characteristics alon with an attractive texture, round, medium to full-bodied flavors, outstanding purity, and a lon finish. There is no hint of oak in this 2003. It should drink well for 10-12 years. •88 point i Guia Penin: Powerful concentrated palate with tannis of excellent ripeness. Alvaro Palacio Vinskolen 2007

14 DOC Rioja •Rioja var det første spanske vindistrikt der fik myndighedernes velsignelse med Denominación de Origen (DO). Man ønskede denne anerkendelse som en hjælp i det eksportarbejde, som man forsøgte at få gang i, men uden ret megen succes. Franske producenter købte Rioja på bulk, og det der blev solgt til England blev etiketteret »spansk Burgundy« og »spansk Claret«.Det ændrede sig først rigtigt, da englænderne i 1973 blev medlemmer af EU, og dermed forpligtede sig til at følge de regler for markedsføring som gjaldt i fællesskabet. Det var ved samme lejlighed, at Rioja for alvor blev introduceret i Danmark. Den 9. April 1991 blev Rioja, som det første og hidtil eneste spanske vindistrikt, hævet fra DO til DOC (Denominación de Origen Calificada). Det var en ny topkategori, der blev vedtaget i 1988. Vinskolen 2007

15 •Meget beskeden produktion med blot 20.000 ltr. Årligt •Ikke rated i 2000, men 1999 fik 88 og 2001 fik 91 hos Guia Penin. •“Storebror” til Conde de Valdemar •Huset er fra 1991. 80 ha enkeltmark i Rioja Alta •16 mdr. på nye fade – både US og Fransk Finca Valpiedra Vinskolen 2007

16 •Tempranillo: Spaniens ”nationaldrue.” Hoveddruen i Rioja med ca. 50% samt vigtigst i fx Ribera del Duero og Toro. Den er bedst, når det er køligt under høsten. Så har den en renhed og intensitet som de bedste Cabernet’er. Den har et lavt syreindhold og domineres af røde bær. I varme år får den en tæthed og en stærkt krydret næse og smag, der mildnes ved den rette fadlagring. •Garnacha: Er det spanske svar på grenache. Næstvigtigste drue. Garnacha’en har herredømmet i det varme Baja, hvor den giver voluminøs kraft og saft. Ikke god alene. •Mazuelo: Kun kendt fra Rioja. Bruges kun i små mængder, giver masser af garvesyre og karakter. Sammenlignes med Petit Verdot’s rolle i Bordeaux. •Graciano: Ved at forsvinde. Vanskelig at dyrke. Det er en drue, der giver vin med en usædvanlig kraftfuld og ren frugt. Den er mørk, nærmest sort, og bevarer sin friskhed i mange år. •Cabernet Sauvignon: Ikke officiel tilladt. Kun test. Dog Marques de Riscal siden 1870!! 4 vigtige druer Vinskolen 2007

17 •Vino Joven: Ung vin som kommer på markedet allerede få måneder efter høsten. Uden fad. •Crianza: Lagres mindst to år hos producenten - heraf mindst et år på fad. •Reserva: Lagres mindst tre år, heraf mindst et år på fad. •Gran Reserva: Lagres mindst to år på fade, og derefter tre år på flaske før frigivelse. Rioja’s klassifikation Vinskolen 2007

18 •Muga Seleccion Especial Reserva 2001. •Muga 1,3 mio. ltr. årligt – nok største kvalitetsproducent i Rioja •70% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Mazuelo og Graciano. Lagrer 6 måneder i træbeholdere. 30 måneder i egetræstønder og minimum 12 måneder på flaske. Vinen har en intens krydret bouquet af vanille, chokolade og tobak som følger af fadlagringen, frisk frugt er dog stadig dominerende. •Wine Advocate #166 (Aug 2006) Robert Parker 94 points •The outstanding 2001 Muga Reserva Seleccion Especial (70% Tempranillo, 20%, Grenache, and 10% Mazuelo and Graciano) was aged 24 months in small French and American oak after having spent 6 months in large foudres. A complex bouquet of cedar, spice box, black cherries, currants, licorice, and vanilla is followed by a full-bodied, opulent, rich red boasting loads of fruit, surprising elegance for a wine of this depth and richness, and impeccable balance. It should drink well for 10-12 years. Muga Vinskolen 2007

19 •Rioja er trods sin lange historie uden klassifikation. Et miks af Robert Parker og Guia Penin kunne give følgende Top 10: •Artadi – Laudrup •Muga – Laudrup •Roda Cirsion – Philipson Wine •Romeo Contador – uden dansk importør! •Sierra Cantabria – Sigurd Müller Vin •Finca Allende – Laudrup •Marques de Murrieta - Coop •Vila Viniteca – uden dansk importør! •Fernando Remirez – Theis-Vine •Remelluri – uden dansk importør! Hvem er bedst? Vinskolen 2007

20 •90% Tempranillo, 5% Graciano, 5% Garnacha. Druerne stammer fra vinstokke der er ca. 75 år gamle. •94 point i Guia Penin. •RP har endnu ikke smagt, men 2001 fik 97 og 2002 fik 90 point. •Artadi er om nogen synonym med det, man i Spanien kalder den nye avantgarde Rioja. Artadi blev grundlagt så sent som i 1985, da Juan-Carlos Lopez overtalte en fem vinbønder til at sammen i stedet for at sælge til de store huse. Siden er Artadi blevet ren kult med følgende høje priser. •”Storebror” til Vinas de Gain. ”Lillebror” har i øvrigt fået 93 p hos RP i netop 2003. Vinskolen 2007 Pagos Viejos

21 •Bedste vin •Pris i forhold til kvalitet Tak for i aften! Vinskolen 2007


Download ppt "Rioja - Smag vinene der gjorde Spanien kendt Vinskolen, torsdag den 24. januar V/ Claus Bøgelund Nielsen Vinskolen 2007."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google