Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske"— Præsentationens transcript:

1 Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske
Med forunderlige egenskaber

2 Vand betegnes H2O i kemien, og adskiller sig på en lang række områder fra andre væsker vi kender.
Ladningerne af molekylerne er ikke ligeligt fordelt, der er flest positive ladninger ved brint-atomerne, og flest negative ladninger ved ilt-atomet, vand er det man kalder ”polært”. Kan måske sammenlignes lidt med en magnet. Denne ulighed giver vandet specielle egenskaber.

3 Heldigvis har skaberen lavet vand anderledes, se kurven til venstre.
Alle stoffer udvidder sig ved op-varmning, og trækker sig sammen ved afkøling. Når jernbaneskinner udvidder sig i solen kan det gå som her på billedet. Heldigvis har skaberen lavet vand anderledes, se kurven til venstre. Ellers ville isen i søer og have synke til bunds, og aldrig tø op igen. Altså ville disse bundfryse, og alt liv uddø.

4 Rent vand har per definition en pH-værdi på 7, og regnes for neutral.
Hvad der ligger under 7 kaldes for syrer, og hvad der ligger over for baser. Men skinnet bedrager, vand er nemlig samtidig både en base og en syre afhængig af situationen. Man kan opfatte H2O som H+ + OH- altså lige de elementer der beskriver henholdsvis en syre og en base. Alt kan opløses eller ioniseres i vand, tænk bare på din bil (rust). Uden denne effekt fik vi ikke de salte og mineraler vores krop har brug for. De udvaskes af bl.a. jord og planter, optages i andre planter og fødekæden.

5 Hvis isen smelter, stopper ”pumpen” og der bliver måske en ny istid.
Esajas 45:18 siger: … Han som grundfæstede den, som ikke skabte den forgæves, men dannede den til at bebos… Han har også sørget for hav-strømmene som klodens ”radiatorsystem” der udligner klodens varme. Hvis isen smelter, stopper ”pumpen” og der bliver måske en ny istid. (Jorden)

6 Prædikerne 1:7 7 Alle regnfloderne løber i havet, men havet bliver ikke fuldt. Det sted hvor regnfloderne løber hen, vender de tilbage til for [atter] at løbe. Ja det kredsløb har været omtalt i Bibelen siden ca. år 1000 f.v.t.

7 1 I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden.
1 Mosebog 1:1-2 siger: 1 I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden. 2 Jorden var dengang formløs og øde og der var mørke over dybet; og Guds virksomme kraft var i bevægelse frem og tilbage over vandene. (Jorden var altså dækket af vand) Og hvor er det så i dag? Ca. 70% af Jordens overflade er dækket af vand. Hovedparten af vandet findes i oceanerne (97%), ca. 2% findes i fast form (is), mens mindre end 1% findes som grundvand under Jordens overflade. Resten findes som overfladevand i floder, vandløb og søer, og som vanddamp i atmosfæren.

8 Vand i planter: En forudsæt-ning for plan-tevækst er tilstedeværel-sen af vand. Plantevæv in-deholder typisk godt 90% vand, resten er kulstof og en lang række grundstoffer. Vandtransporten rundt i cellerne foregår i et transportsystem, der består af ledningsvæv, som opdeles i ved-kar og si-kar. I ved-kar transporteres vand rundt i planten. Ved-kar er opbygget af transportceller (døde celler), hvor kun cellevæggen er tilbage. Si-kar består af levende celler og i disse transporteres vand med de sukkerstoffer, der dannes i fotosyntesen, væk fra bladene og rundt i systemet, så som skudspidser, blomster og rødder.

9 Vand i os: Vi består mest af vand & stoffer vi kan grave op af jorden:
1. Mosebog 2:7 siger: 7 Så dannede Jehova Gud mennesket af støv fra jorden og blæste livsånde ind i hans næsebor, og mennesket blev en levende sjæl. Prædikerne 3:20siger: 20 Alle går samme sted hen. Alle er af støv, og alle vender tilbage til støvet. Menneskets krop består af 60% vand, plus for 25 kr. kemikalier der kan købes ved enhver materialist.

10 Så jeg håber du giver mig ret i at vand er:
En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske Med forunderlige egenskaber Og så har vi endda kun lige kradset lidt i overflade, der er så meget mere at sige om vand og dets egenskaber, f.eks. hvordan atmosfærens vandamp beskytter os (som et drivhustag), hvordan vand opfører sig som is eller som damp. Vidste du at vanddamp over 1200 grader rødgløder? Næste gang du slukker tørsten med et glas kold øl eller vand, så tænk på vandets gave.


Download ppt "Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google