Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Naturvidenskabeligt Grundforløb

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Naturvidenskabeligt Grundforløb"— Præsentationens transcript:

1 Naturvidenskabeligt Grundforløb
Er et samarbejde mellem de naturvidenskabelige fag fysik, kemi naturgeografi og biologi, der har meget til fælles: Søge erkendelse og viden om naturen Observerer, undersøger eller laver eksperimenter Forsøger at nærme sig den endegyldige sandhed om naturen Indsamler informationer og data Beskriver fænomenerne objektivt (ideal) Benytter matematiske modeller.

2 Før 1500-tallet Så på stjerner, indsamlede sten og planter
Observerede dyrs adfærd og anatomi på jagt Udviklede jagtredskaber Opstillede teorier om naturen og dens bestanddele – nogle rigtige og nogle forkerte Middelalderen var præget af et religiøst verdensbillede, hvor naturen blev anset for at være skabt af Gud.

3 Renæssancen Naturen var noget der kunne udforskes
Opfindelse af mange apparater fx: termometret, barometret, mikroskopet, teleskopet Galileo Galilei ( ) Galileis teleskop kunne forstørre 30 gange!

4 Galilei byggede et teleskop i 1609 og observerede bjerge på Månen
og Jupiters fire største måner.

5 Naturvidenskabelig metode
Det kontrollerede eksperiment Er lys en forudsætning for at planter kan vokse? Eksperiment: En bakke karse sættes i mørke, mens en anden bakke sættes i lys. Karsen der stod i mørke visner. Konklusion: Ja, lys er en forudsætning. Hvad med temperatur, vand og luft?

6 Naturvidenskabelig metode
Kvalitativt og kvantitativt Kvalitativt: Man får viden om en kvalitet eller egenskab. Hvilken lysmængde giver den største vækst? Dette spørgsmål kan kun besvares efter et kvantitativt eksperiment. Kvantitativt: Når man kan sætte tal på.

7 Hvordan beviser man en teori om, at
kontinenterne har vandret?

8 Hypotese, teori og naturlov
Hypotese: Foreløbig teori, et kvalificeret gæt. Teori: En hypotese, der er blevet bekræftet igen og igen ved gentagne eksperimenter. Eks.: Evolutionsteorien. Naturlov: En teori der er særlig holdbar og derfor anerkendes af alle. Eks.: Tyngdeloven anerkendes af alle

9 Naturvidenskabelig metode
Potteplanter står ofte i vindueskarmen hvor der er lyst Problemstilling: Har planter brug for lys for at vokse? Hypotese: Planter har brug for lys for at vokse Eksperiment: Placer planter af samme art og størrelse i hhv. lys og mørke i et antal dage. Temperatur, vandmængde mm. holdes konstant. Kun planterne i lys voksede. Forsøgs-planterne afhængige af lys. Fejlkilde: Temperatur ikke ens i lys og mørke… Konklusion: Hypotesen bekræftet og vi antager den gælder for alle planter. Observation Formulering af problemstilling Opstilling af hypotese Eksperimentel afprøvning Diskussion Konklusion

10 Eksperiment og forsøg Eksperimentelt arbejde: Arbejde selvstændigt med et originalt problem. Forsøg: Afprøvning af den naturvidenskabelige arbejdsmetode. Teorien bag forsøget er velkendt og velafprøvet. Forsøgene øger forståelsen af bøgernes teorier, men naturvidenskabelig forskning er mere spændende i virkeligheden! Man kan sige, at et kontrolleret eksperiment er lidt ’unaturligt’, da det kun handler om en velafgrænset del af naturen og de forskellige måleapparater reducerer det observerede til nogle tal.

11 Observationer og undersøgelser: Når man indsamler data uden at ændre det system man undersøger. Observationer der systematiseres kan bruges i videnskaben. Eksempler: Tællinger af fugle (viden om antal, adfærd, flyveruter…) Befolkningen (rygevaner, sukkersyge…) Man bruger ofte spørgeskemaer til undersøgelse af mennesker.

12 Eksperimentelt arbejde
Laboratorium: Kontrollerede eksperimenter Naturen: Felteksperimenter, feltforsøg (kan ikke kontrollere variationen i lys, temperatur, vind, nedbør mm.) Variationer i forhold der ikke måles eller kontrolleres kan påvirke resultaterne, som derved kan blive usikre. Men målinger i naturen kan også i højere grad afspejle forholdene i den virkelige natur.

13 Modeller Modeller spiller en central rolle når man skal forstå og
beskrive naturvidenskabelig teori.

14 Samfundsudvikling og bæredygtighed
Naturvidenskabelig tankegang og metode ligger til grund for mange aktuelle problemstillinger Naturvidenskab er vigtig fordi udviklingen i høj grad sker gennem naturvidenskabeligt Baserede teknologiske opfindelser. Hvem skal sikre at det sker bæredygtigt?


Download ppt "Naturvidenskabeligt Grundforløb"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google