Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September"— Præsentationens transcript:

1 Simon Sjørup Simonsen www.SimonSimonsen.com Kolding 25. September
Ældre mænds liv og sundhed, deres samfundsmæssige status og de hjælpsomme kvinder Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September

2 Viden til handling Hvis vil skal finde ud af hvordan vi kan give ældre mænd livsmodet tilbage, må vi prøve at forstå dem mest af alt som mænd.

3 Kriser VERNER, 90, pensioneret: …jeg havde bare det, at hvis jeg havde gået et par hundrede meter så begyndte det at gøre ondt i hjertet… CARSTEN , 70, pensioneret: Jeg har et tilbagevendende problem når jeg har været indlagt på hospitalet. Jeg bryder mig ikke om besøg. Det er noget vi aldrig har kunnet finde ud af sammen…

4 Kriser BENT, 70, pensioneret: Det med sygdom det er ikke noget jeg går så højt op i. Det må jeg indrømme. Og jeg spekulerer aldrig nogensinde på mit hjerte. Det gør jeg ikke. Det har jeg mere eller mindre besluttet at det vil jeg ikke. Der findes jo folk nok der jamrer sig over det ene og det andet uanset om der grund eller ej og det gider jeg ikke bruge min alderdom på. Jeg er rask. Sådan er det. BENT: Jeg tror bestemt at min kone var væsentligt mere bekymret end jeg var. BENT: [Henvendt til konen som sidder og lytter med] Jeg kunne jo kun miste livet, du kunne jo miste mig.

5 Kriser JENS, 68, pensioneret har arbejdet indenfor sundhedsvæsenet.
SIMON: Da du så begynder at finde ud af at du har nogle symptomer, det for tæller du så til din kone? JENS: Ja, ja. SIMON: – og til dine kolleger? JENS: Nej, nej … JENS: Det gør jeg slet ikke. Det var kun lige det sidste års tid. Og det er et tabuemne. Det er det. SIMON: Hvorfor synes du det er et tabuemne? JENS: … ja, som nogle siger: ”Så er det ikke her du skal være” – ”ut” JENS: Sådan er det bare.

6 Kønsroller, kriser og hjælp
En lang ”kvindelig” omsorgskultur.

7 Middellevetid Middellevetiden er det gennemsnitlige antal år, en person kan forventes at leve, hvis man tager udgangspunkt i de seneste tal for, hvornår folk dør.

8 Ældre mænds selvmord Hvis vi ser på registrerede selvmord blandt mænd og kvinder i Danmark i perioden ser det således ud:

9 Mænds psykiske sundhed
Der er dobbelt så mange kvinder der får diagnosen depression - Det ser ud til at der findes en ”mandlig depression”, som man ikke har været opmærksom på tidligere. Dobbelt så mange mænd som kvinder har alkohol- og stofmisbrug.

10 Kontakter til sygesikringen

11 Mænds samfundsmæssige status
Mænds verden fremstår stadig mere tvedelt og polariseret end kvinders. Ældre mænd har mistet status.

12 Arbejdsmarkedet er stadig kønsopdelt.
Kvinder: Sygeplejersker og jordemødre Kvinder og nogle mænd: lærerne, pædagogerne og socialrådgivere. Mænd: politet, murerfaget og brandvæsen. (Også tekniske arbejdsområder). Inden for brancher som bygge og anlæg udgør kvinderne under 10%. Brancher som landbrug, fiskeri, råstofudvinding, industri, transport, telekommunikation og post findes der under 1/3 kvinder. Færrest forskelle: handel, hotelvirksomhed, restaurationsvirksomhed, finansieringsvirksomhed og uddannelse.

13 Mænd og arbejde Lønarbejdet og arbejdet uden for hjemmet har været og er vigtige for mænd.

14 Mænd har ikke en ”indre kvinde” de ”bare” skal i kontakt med.
De hjælpsomme kvinder Ældre mænds status Livsmod: Autonomi og ære Mening – livsindhold Ligge sine æg i flere kurve


Download ppt "Simon Sjørup Simonsen Kolding 25. September"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google