Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Literacy I Leg Early Years Transistion Programme Ole Henrik Hansen Tirsdag, d. 17. februar 2009 Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. www.dpu.dk/om/ohh.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Literacy I Leg Early Years Transistion Programme Ole Henrik Hansen Tirsdag, d. 17. februar 2009 Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. www.dpu.dk/om/ohh."— Præsentationens transcript:

1 Literacy I Leg Early Years Transistion Programme Ole Henrik Hansen Tirsdag, d. 17. februar 2009 Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

2 Anbefalet litteratur Kompendium:
Børns lærerige leg, Stig Broström (2002) The essentials of early literacy instruction, Roskos, Christie & Richgels An early childhood practitioner’s guide, Carmelita Lomeo-Smrtic

3 Hvordan kan Legen blive en (planlagt) læringsaktivitet?
Spørgsmålet er: Hvordan kan Legen blive en (planlagt) læringsaktivitet?

4 Hvordan erobres kundskaber
Børn erobrer deres omverden ved at tilegne sig viden og kundskaber. Og viden og kundskaber erobres gennem læring. Viden er ikke en afspejling af verden, men en måde at gøre verden forståelig på. Kortet er ikke landskabet – men det er godt når man skal navigere (Kompendietekst: Et læringsbegreb)

5 Børns læring i dagtilbud og og skole
Det der især kendetegner dagtilbudets arbejde er, at det er hverdagen, i og uden for institutionens rammer, man bruger som udgangspunkt for børns læring. Det der især kendetegner skolens arbejde er, at læreprocessen er mere synlig, fordi dagen er struktureret efter et fagligt indhold i en stram struktur Så Leg som læring er en udfordring – måske ikke mindst for skolen (Kompendietekst: Et læringsbegreb)

6 Undervisning Undervisning er en bevidst pædagogisk handling rettet mod et mål. At undervise betyder, at pædagogen/læreren har et mål med børns læring og skaber situationer, hvor børn lærer eller udnytter spontant opståede situationer som indlæringssituationer. At undervise vil sige at indtage en pædagogisk holdning med det formål at opnå aktiv læring og det sker både i institutionen og i skolen, hvorfor en fortsat skelnen mellem leg, undervisning og læring ikke er særligt frugtbar. (Kompendietekst: Et læringsbegreb)

7 Leg som læring og læring som leg
Når børn udforsker og forsøger at forstå sig selv og deres omverden, foregår det som regel gennem leg. Det er således næsten umuligt at adskille leg og læring. I legen udforsker børn deres omverden, bearbejder indtryk og erfaringer og kommunikerer med andre, og opdager samtidig deres evner (dispositioner) og interesser. Gennem legen udvikles børn socialt, følelsesmæssigt, motorisk og intellektuelt. (Kompendietekst: Et læringsbegreb)

8 Fantasi og kreativitet
Den kreative aktivitet som udspringer af hjernens kombinatoriske formåen, - kaldes indenfor psykologien – fantasi - Virkeligheden suspenderes Fantasi opstår ikke ud af ingenting Fantasi er opbygget af elementer fra virkeligheden Fantasi er skabt af brudstykker fra hukommelsen, kombineret med emotioner – kropslige sanseindtryk og sociale vilkår – dets narrative baggrund (Vygotsky, Fantasi och kreativitet i barndomen)

9 Leg er - 1 Leg er fantasi og kreativitet Leg er imitation
Leg forbereder overgangen til nye udviklingstrin (Vygotsky) (Kompendietekst: Broström – Børns lærerige leg)

10 Leg er - 2 Der kan således tilføjes læringsmomenter i legen der er overskridende og som tilfører barnet kompetencer Props Stilladsering/Scaffolding (Kompendietekst: Broström – Børns lærerige leg)

11 Rolleleg I rollelegen tilegner børnene forståelse for medmenneskelige relationer. Det er rollerne der er det væsentlige I rollelegen bruger børnene konstant sproget. Dels til forhandling, men også som form, fordrejer stemmen for at ligne rollemodellen, ex. moren. Rollelegen bidrager til udvikling af fantasi. Barnet skal kunne forestille sig rollen. Rollelegen forudsætter evnen til kommunikation. Barnet skal kunne formidle og kombinere sin egen sociale forståelse med de andres. (Kompendietekst: Broström – Børns lærerige leg)

12 Rammeleg Rammeleg er en organiseret rolleleg. Rammen er det væsentlige
Voksne og børn planlægger rammelegen sammen Et tema besluttes. Det kan være på baggrund af en oplevelse, en TV-udsendelse (Lille-Nørd) eller andet Alle deltagere leger ift. dette tema – legens ramme (Kompendietekst: Broström – Børns lærerige leg)

13 Props der peger barnet i en sproglig retning
Der kan være fordele ved at tilføje Literacy Props = rekvisitter: Læse- og skrivematerialer Papir og blyant i baglommen Kamera (helst digital) Computer (evt. bærbar så den kan komme med alle vegne) Etc.

14 Literacy venlige hjørner
Læsehjørne Skrivehjørne Lyttehjørne Lydhjørne Computerhjørne Etc.

15 Eksempler på literacy-fremmende (lege)-aktiviteter
Samtaler (om læringshistorier, med props indenfor børnenes rækkevidde) På fonemisk opdagelse – (at opdage at bogstaver også er lyde) At lege fortællinger Tegne-skrive historier Sætte mærker på alting Sign-in kort til hvert barn Rebus – med billeder og ord Etc.

16 Literacy i leg I rammelegen kan temaet laves så det i sig rummer sprogliggørelse ex. skriver lægen journaler, man læser i venteværelset, købmanden skriver en regning etc. – der kan tilføres props. Derved giver legen indsigt i skriftsprogets hverdagsfunktion Men I er eksperterne – hvordan kan Literacy indbygges i legen? Hvad er jeres erfaringer og ideer? (Kompendietekst: Broström – Børns lærerige leg)


Download ppt "Literacy I Leg Early Years Transistion Programme Ole Henrik Hansen Tirsdag, d. 17. februar 2009 Danmarks Pædagogiske Universitetsskole. www.dpu.dk/om/ohh."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google