Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Specialpædagogikkens paradigmer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Specialpædagogikkens paradigmer"— Præsentationens transcript:

1 Specialpædagogikkens paradigmer
Særlige børn med behov – handicappet er personen Børn med særlige behov – personen lever med et handicap Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

2 Børn med særlige behov-dilemmaer
Barnet er tilstede, men ikke pædagogisk tilgængeligt Arbejdet tager udgangspunkt i barnets individuelle behov men er ikke 1:1 træning Balancegangen mellem at følge det enkelte barn og samtidig fastholde strukturen Det særlige og det almene Det enkelte barn og gruppen af børn Forældres syn i forhold til de professionelles Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

3 Kursus omkring urolig og uopmærksom adfærd
Hvad er det Hvordan kan vi forklare det Hvad kan vi gøre ved det Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

4 ADHD – prognose/fremtid
* Undersøgelser viser at op til 5-6 % af en børneårgang har ADHD. Dvs. ca. en i hver klasse. 1% har ADHD i svær grad, dvs. i en grad som møder de fleste diagnostiske kriterier. Mennesker med ADHD har 2½ gange forhøjet risiko for at dø for egen hånd ADHD er handicappende, ikke mindst fordi det er et usynligt handicap. Ifølge Dalsgaard har 22.7 % haft mindst en indlæggelse i psykiatrien i voksen alderen. 47.1 % har haft mindst en domfældelse som voksen. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

5 Der opereres med tre undergrupper af ADHD
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd ADHD – Attention deficit hyperactivity disorder. Der opereres med tre undergrupper af ADHD En gruppe som har opmærksomhedsvanskeligheder (AD) En gruppe som har hyperaktivitet (HD) En kombineret gruppe (ADHD) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

6 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd ADHD spektret
Den primære vanskelighed ved ADHD er formentlig impuls/adfærds-hæmning Impulsivitet kan, alt efter omstændighederne, variere Mindre Mere Der findes ikke nogen klar og velafgrænset definition på hvornår man har for meget uro eller er for uopmærksom Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

7 Man kan have mere uro i nogle situationer end i andre, ligesåvel
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Den urolige adfærd er påvirkelig Man kan have mere uro i nogle situationer end i andre, ligesåvel som man kan være mere opmærksom i nogle situationer end andre. Urolig og uopmærksom adfærd er påvirkelige over for emotionalitet, humør, sårbarhed, temperament samt ydre miljømæssige faktorer. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

8 1.Opmærksomhedsforstyrrelse
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Diagnostiske kriterier for ADHD ud fra DSM-IV 1.Opmærksomhedsforstyrrelse Mindst 6 af følgende symptomer på uopmærksomhed er forekommet i mindst 6 måneder i en grad, som er utilpasset og i uoverensstemmelse med barnets udviklingsniveau. A) Er ofte uopmærksom over for detaljer, laver sjuskefejl i skolelivet arbejdslivet eller andre aktiviteter B) Har ofte svært ved at fastholde opmærksomheden ved opgaver eller leg C) Synes ofte ikke at høre efter ved direkte henvendt tale D) Følger ofte ikke instruktioner til ende og gør ikke skolearbejde, hjemlige pligter eller arbejdsopgaver færdige (skyldes ikke trods eller manglende forståelse af opgaven) E) Har ofte svært ved at organisere opgaver og aktiviteter F) Undgår ofte, bryder sig ikke om eller gør modstand mod at engagere sig i opgaver, som kræver vedvarende mental udholdendenhed (fx opgaver i skolen eller lektier) G) Mister eller forlægger ofte ting, der er nødvendige for opgaver eller aktiviteter (legetøj, bøger eller skriveredskaber) H) Distraheres ofte og let af udefrakommende/ydre stimuli I) Er ofte glemsom i daglige aktiviteter Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

9 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
2. Hyperaktivitet – impulsivitet Hyperaktivitet A) Har ofte svært ved at holde hænder og fødder i ro, snor og vrider sig rundt på stolen B) Forlader ofte sin plads i klasselokalet eller i andre situationer, hvor det forventes, at man bliver siddende på sin plads C) Kravler ofte op og løber omkring i situationer, hvor det er upassende (hos unge og voksne kan dette være begrænset til en subjektiv følelse af rastløshed) D) Har ofte svært ved at lege og engagere sig i fritidsaktiviteter på en stille og rolig måde E) Er ofte ”i gang hele tiden” eller virker som en, der er drevet af en for stor motor F) Er ofte meget snakkende Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

10 At strukturere i tid – mangler indre tidsfornemmelse
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Typiske vanskeligheder ved ADHD At strukturere i tid – mangler indre tidsfornemmelse Perceptionsvanskeligheder – vanskeligheder ved at rette fokus og opretholde fokus Social interaktion – barnet vil gerne men ved ikke hvordan Selvindsigt – er ofte gode til at se andres vanskeligheder, men ikke egne Konkret tænkende – svært ved at danne abstrakte forestillinger Indlæringsvanskeligheder – læsning, skrivning, stavning Motoriske vanskeligheder – fin- såvel som grovmotorik Tænkning – mangler ofte selvinstruerende tale Impulshæmning – handler uden tanke for resultat eller konsekvens Planlægningsbesvær – handler uden strategi Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

11 For børn, som på et organisk/biologisk grundlag, har særlige behov
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Hvordan støttes børn med ADHD For børn, som på et organisk/biologisk grundlag, har særlige behov skal man principielt søge at kompensere for barnets vanskeligheder. Det betyder at man i miljøet og i samværet med barnet skal sørge for at der kompenseres for det barnet ikke kan, og ikke naturligt udvikler. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

12 Afmystificer – giv ord for vanskelighederne
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Pædagogisk støtte til barnet Skab forudsigelighed – planlæg og fortæl barnet om planerne. Skemaer og billedmateriale virker Indfør rutiner – mindsker usikkerhed og aflaster barnets manglende evne til at skabe overblik Brug led- og trindeling – opgaver skal brydes ned i håndterlige størrelser for det enkelte barn Sørg for successikring – man skal som afstemme opgavers sværhedsgrad med barnets forudsætninger Lav regler – regler for det sociale samvær skal være tydelige og tilgængelige for barnet Skab overblik – barnet har svært ved at strukturere og skabe betingelser for optimal udvikling. Den voksne er barnets ”overblik” Afmystificer – giv ord for vanskelighederne Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

13 Anne Vibeke Fleischer:
Eksekutive funktioner kan formuleres således: Initiativ til og regulering af sammensatte, organiserede, sekventielle handleforløb, der udføres under løbende vurdering og justering og under hensyntagen til omgivelsernes krav og forventninger, således at personens egne behov tilgodeses og som resulterer i opnåelse af et mål (proces /produkt), som ligger i den nærmeste eller i en fjernere fremtid. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

14 Eksekutive funktioner – 2. model
Selvanalyse Eksekutive funktioner Målrettet planlægning, strategier og organisation Perception – motorik – Vågenhed – Opmærksomhed – Hukommelse – Sprog – Abstraktion – Visuomotorisk konstruktion – Følelser – social kognition Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

15 1) Selvrettede handlinger, 2) organisering af adfærden i tid,
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Eksekutive funktioner/selvregulerende funktioner. ”Eksekutive funktioner er kort sagt de handlinger, vi udfører for os selv og retter mod os selv for at udøve selvkontrol, målrettet adfærd og sikre det bedst mulige fremtidige udbytte. Det omfatter : 1) Selvrettede handlinger, 2) organisering af adfærden i tid, 3) anvendelse af selvrettet tale, regler og planer, 4) udsættelse af behovstilfredsstillelse, 5) målrettet, fremtidsorienteret, formålsbestemt, indsatskrævende og tilsigtet handling.” Barkley 2001 Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

16 Eksekutive funktioner – 1. model
Adfærd Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

17 Børns udvikling kan beskrives indenfor følgende områder
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Børn med særlige behov Børn med særlige behov udvikler sig meget sjældent i et synkront og afbalanceret mønster Børns udvikling kan beskrives indenfor følgende områder Fysisk udvikling (grov og fin motorik) Social (interpsykisk udvikling/leg/spil/samvær/kontaktform) Emotionel (intrapsykisk udvikling/stemningsleje/temperament) Intellektuel (kognition/intelligens niveau/faglig niveau) Sproglig (impressiv/forståelse-ekspressiv/udtryksformer/niveau) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

18 Børn med særlige behov Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

19 Børn med særlige behov Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

20 Intelligens – et kulturelt begreb
Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

21 Intelligens – noget vi måler
Hvad er det vi måler når vi måler ? Sproglige evner Matematisk-logiske evner Forarbejdningshastighed Opmærksomhed Perception Kortids/arbejds – hukommelse Generel færdighed ”Intelligens er det vi måler med en intelligenstest” Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

22 Mental retardering – definition ICD - 10
”En tilstand af forsinket eller mangelfuld udvikling af evner og funktionsniveau, som viser sig i løbet af barndommen, og som bidrager til det samlede intelligensniveau, dvs. de kognitive, sproglige, motoriske og sociale evner og færdigheder. Mental retardering kan ses sammen med andre psykiske eller fysiske tilstande. Retarderingen kan i sig selv påvirke adfærden…” F 70 – ICD 10 s. 153 Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

23 Mental retardering – mere eller mindre
F70 – Mental retardering af lettere grad – IK mellem 50-69 F71 – Mental retardering af middelsvær grad – IK mellem 35 – 49 F72 – Mental retardering af sværere grad – IK mellem 20 – 34 F73 – Mental retardering af sværeste grad – IK under 20 Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

24 Intelligens – en tankekonstruktion
Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

25 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

26 ADHD - et komplekst fænomen
Hvad kommer det af….? Hvor langt tilbage har man kendt til det….? Hvor mange ”rammer” det….? Hvem bliver ”ramt”….? Hvor er ”De” henne….? Kender I nogen….? Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

27 Gilberg beskriver DAMP ud fra følgende karakteristika
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd DAMP – Deficit in Attention, Motorskills and Perception Gilberg beskriver DAMP ud fra følgende karakteristika Aktivitetskontrol Mangelfuld opmærksomhed Letafledelighed/koncentration ”Myrer i kroppen” Automatiseringsproblemer Mangelfuld impulskontrol Planlægningsvanskeligheder Mangelfuld tidsopfattelse DAMP er en symptombeskrivelse, ikke en årsagsforklaring Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

28 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Hyperkinetiske forstyrrelser – ICD-10
”En gruppe lidelser karakteriseret ved tidlig opståen (< 5.år), mangel på vedholdenhed i aktiviteter som kræver udfoldelse af kognitive funktioner og tendens til at skifte fra den ene aktivitet til den anden uden at gøre noget færdigt, tillige med desorganiseret, excessiv og ustyrlig aktivitet. Hyperkinetiske børn mangler omtanke og er impulsive, tilbøjelige til at komme galt af sted eller i disciplinære vanskeligheder på grund af tankeløs brud på normer og regler snarere end ved forsætlig trods.” Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

29 Fleksibel opmærksomhed Spontan Agtpågivende Hurtig Kulturelle minusord
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Hvad er karakteristisk for børn med ADHD Kulturelle plusord Energisk Fleksibel opmærksomhed Spontan Agtpågivende Hurtig Kulturelle minusord Urolig Ukoncentreret Planløs Letafledelig Hyperaktiv Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

30 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Urolighedsspiralen
Børnemagt Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

31 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
Behandling af børn Med ADHD Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

32 Samarbejde med forældre
Forældre har det privilegium at træffe forkerte beslutninger på deres børns vegne - og kan tillade sig at blive ved med at gøre det. Professionelle børnearbejdere har ikke samme privilegier som forældre – vi skal tværtimod handle professionelt, dvs. være i stand til at forbedre vores indsats, når dette er påkrævet Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

33 Samarbejde med forældre
Vi ser andre sider af barnet end forældrene – men vi ser ikke hele barnet Ofte ønsker vi, at forældrene skal se det vi ser Ofte ønsker forældrene, at vi skal se det de ser Hvordan kan vi mødes i dette tilsyneladende samstemmende ønske? Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

34 Samarbejde med forældre
De professionelles synsvinkel på barnets situation Forældrenes synsvinkel på barnets situation Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

35 Samarbejde med forældre
Det pro- fessionelle medangreb Positionsskift giver mulighed for nye og andre perspektiver Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

36 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Opmærksomhed 1
”Opmærksomhed er et komplekst begreb, men drejer sig om den menneskelige organismes rettethed eller fokusering på stimuli – indefrakommende eller udefrakommende og involverer en lang række faktorer såvel biologiske og kognitive, som emotionelle og sociale” (Gillberg 2000) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

37 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Opmærksomhed 2
”Opmærksomheden påvirkes af en mængde delvist korrelerede faktorer, som koncentrationsevne, afledbarhed, evne til at automatisere, korttidshukommelse, udholdenhed, aktivitetsgrad, simultankapacitet og årvågenhed. Disse evner og egenskaber påvirkes hver for sig af sindsstemning, uro/ro, sult/tørst samt kropsligt velbefindende/sygdom” (Gilberg 2000) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

38 Kursus omkring urolige og uopmærksomme børn
Undersøgelse og udredning Anamnese Funktionsneurologisk undersøgelse Neuropsykologisk undersøgelse - WISC-III Observationer Interviews Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

39 Rummelighedens dimensioner 2
Socialt protektivt pædagogisk miljø - inklusion Sårbarhed Mestring Risikoprocesser - eksklusion Bente Jensen ”Kan daginstitutioner gøre en forskel” Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

40 Rummelighedens dimensioner 1
Den ydre dimension Fysiske rammer/bygninger/lokalmiljø Redskaber Indretninger Kvadratmeter inde og ude Fleksibilitet – et rum med flere funktioner Budget til aktiviteter Antal hænder – normering Personalets uddannelse Den indre dimension Personalets uddannelse Personalets holdninger Ledelsens holdninger Overbevisninger/ideologi Tolerancetærskler Personlig rummelighed Egen emotionel bagage Egne indre ressourcer Holdninger - handlinger Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

41 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
Impulsivitet G) Buser ofte ud med svar, før spørgsmålet er formuleret til ende H) Har ofte svært ved at vente på tur I) Afbryder ofte andre eller overskrider andres grænser (fx trænger sig på i andres samtale, leg eller spil) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

42 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
B. Nogle af de symptomer på hyperaktivitet-impulsivitet og uopmærksomhed, som har medført funktionsnedsættelse, har været til stede før 7 års alderen. C. Funktionsnedsættelse forekommer i to eller flere sammenhænge. D. Der skal være klart bevis for klinisk signifikant funktionsnedsættelse socialt, uddannelsesmæssigt eller beskæftigelsesmæssigt. Symptomerne må ikke kunne forklares bedre ud fra en anden psykisk forstyrrelse. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

43 Primitive forsvarsmekanismer
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Sociale og følelsesmæssige vanskeligheder Lavt selvværd Tristhed Aggressivitet Manglende selvtillid Nederlagsprægede Angste/ængstelige Sårbare Udtryksløse Primitive forsvarsmekanismer Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

44 Eleverne på Charlottegården.
elever, som har – eller har risiko for at få – sociale og følelsesmæssige problemer. Eleverne har funktionsvanskeligheder i forhold til alder og intelligens inden for følgende områder: Koncentration perception kognition hukommelse sprog Motorik Disse vanskeligheder betegnes i de fleste tilfælde som organisk betingede. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

45 Pædagogisk grundmodel
Autonomi/selvforvaltning Overbygning Støtte – på vej mod ansvar for egen læring Hovedbygning Styring – de voksne har hele ansvaret Fundament Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

46 Optimale læringsmiljøer
Flow er en Tilstand Kendetegnet Ved at man gribes af en opgave eller problemstilling og glemmer tid og sted og hvor balancen mellem angst/udfordringer og kedsomhed/færdigheder er optimal Angst Kedsomhed Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

47 Miljø faktorer der understøtter flow
Konkrete mål og håndterbare regler Mulighed for at tilpasse udfordringer til færdigheder Tydelig information om, hvor godt man klarer sig, eller tydelig feedback Mulighed for fjernelse af distraherende faktorer, så det bliver muligt at koncentrere sig Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

48 Personlige egenskaber der understøtter flow
Evne til at opstille håndterbare mål for sig selv – også når der ikke umiddelbart ser ud til at være noget at lave Evne til at matche egne færdigheder med udfordringerne Evne til at ”læse feedback” – også når den ikke fremstår helt tydelig Evne til at koncentrere sig og ikke lade sig distrahere Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

49 Undervisning og socialpædagogik Forskellige indgange til samme opgave
* Undervisningens kerne er kendetegnet via et sagsforhold Indhold Lærer Elev Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

50 Undervisning og socialpædagogik
Uden kontakt ingen kommunikation. Uden kommunikation ingen læring. Indhold Voksen Barn/Elev Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

51 Socialpædagogik og undervisning
Socialpædagogik er kendetegnet ved et relationelt udgangspunkt Indhold Voksen Barn/ung Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

52 Undervisning og socialpædagogik En komplementær model – faggrænser opretholdes
Lærere Fælles plan Fælles mål Pædagoger Elev-barn Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

53 Undervisning og socialpædagogik En konvergent model – nedbrydning af faggrænser
Fælles planlægning Fælles pædagogik Pædagoger Lærere Elev/Barn Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

54 Børn med særlige behov Pædagogisk dag for lærere og pædagoger 18-11-06
Børnegruppen var tidligere kendetegnet ved retardering eller generelle indlærings-vanskeligheder I dag er børnegruppen kendetegnet ved sammensatte vanskeligheder som eksempelvis ADHD, Aspergers syndrom, Tourette syndrom og social-emotionelle vanskeligheder. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

55 Intelligens – noget vi måler
Hvad er det vi måler når vi måler ? Sproglige evner Matematisk-logiske evner Forarbejdningshastighed Opmærksomhed Perception Kortids/arbejds – hukommelse Generel færdighed ”Intelligens er det vi måler med en intelligenstest” Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

56 WISC – III Model WISC-III OSI Talspændvidde Regning Total Ik Generel færdighed VFI Information Ligheder Ordforståelse Omtanke Verbal IK Handle IK Verbal Forståelse Perceptuel Organisation Opmærksom- Hedsstyring Forarbejdnings Hastighed POI Billedudfyldning Billedserier Terningmønstre Puslespil FHI Symboler Kodning Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

57 Undervisning og socialpædagogik Forskellige positioner men samme opgave
Aktiviteter kan være ens, men begrundelserne for aktiviteterne vil være forskellige. Det er således ikke aktiviteten i sig selv der afgør om det er socialpædagogik eller undervisning, men hvad vi begrunder aktiviteten i. Det er altså konteksten, altså i hvilken sammenhæng man skal se aktiviteten, der er afgørende for aktivitetens legitimitet Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

58 ADHD - et komplekst fænomen
Hvad kommer det af….? Hvor langt tilbage har man kendt til det….? Hvor mange ”rammer” det….? Hvem bliver ”ramt”….? Hvor er ”De” henne….? Kender I nogen….? Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

59 Der opereres med tre undergrupper af ADHD
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd ADHD – Attention deficit hyperactivity disorder. Der opereres med tre undergrupper af ADHD En gruppe som har opmærksomhedsvanskeligheder (AD) En gruppe som har hyperaktivitet (HD) En kombineret gruppe (ADHD) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

60 Fleksibel opmærksomhed Spontan Agtpågivende Hurtig Kulturelle minusord
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Hvad er karakteristisk for børn med ADHD Kulturelle plusord Energisk Fleksibel opmærksomhed Spontan Agtpågivende Hurtig Kulturelle minusord Urolig Ukoncentreret Planløs Letafledelig Hyperaktiv Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

61 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Urolighedsspiralen
Børnemagt Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

62 For børn, som på et organisk/biologisk grundlag, har særlige behov
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Hvordan støttes børn med ADHD For børn, som på et organisk/biologisk grundlag, har særlige behov skal man principielt søge at kompensere for barnets vanskeligheder. Det betyder at man i miljøet og i samværet med barnet skal sørge for at der kompenseres for det barnet ikke kan, og ikke naturligt udvikler. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

63 Anne Vibeke Fleischer:
Eksekutive funktioner kan formuleres således: Initiativ til og regulering af sammensatte, organiserede, sekventielle handleforløb, der udføres under løbende vurdering og justering og under hensyntagen til omgivelsernes krav og forventninger, således at personens egne behov tilgodeses og som resulterer i opnåelse af et mål (proces /produkt), som ligger i den nærmeste eller i en fjernere fremtid. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

64 Samarbejde med forældre
Forældre har det privilegium at træffe forkerte beslutninger på deres børns vegne - og kan tillade sig at blive ved med at gøre det. Professionelle børnearbejdere har ikke samme privilegier som forældre – vi skal tværtimod handle professionelt, dvs. være i stand til at forbedre vores indsats, når dette er påkrævet Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

65 Samarbejde med forældre
Vi ser andre sider af barnet end forældrene – men vi ser ikke hele barnet Ofte ønsker vi, at forældrene skal se det vi ser Ofte ønsker forældrene, at vi skal se det de ser Hvordan kan vi mødes i dette tilsyneladende samstemmende ønske? Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

66 Samarbejde med forældre
De professionelles synsvinkel på barnets situation Forældrenes synsvinkel på barnets situation Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

67 Samarbejde med forældre
Det pro- fessionelle medangreb Positionsskift giver mulighed for nye og andre perspektiver Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

68 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Opmærksomhed 1
”Opmærksomhed er et komplekst begreb, men drejer sig om den menneskelige organismes rettethed eller fokusering på stimuli – indefrakommende eller udefrakommende og involverer en lang række faktorer såvel biologiske og kognitive, som emotionelle og sociale” (Gillberg 2000) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

69 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Opmærksomhed 2
”Opmærksomheden påvirkes af en mængde delvist korrelerede faktorer, som koncentrationsevne, afledbarhed, evne til at automatisere, korttidshukommelse, udholdenhed, aktivitetsgrad, simultankapacitet og årvågenhed. Disse evner og egenskaber påvirkes hver for sig af sindsstemning, uro/ro, sult/tørst samt kropsligt velbefindende/sygdom” (Gilberg 2000) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

70 Kursus omkring urolige og uopmærksomme børn
Undersøgelse og udredning Anamnese Funktionsneurologisk undersøgelse Neuropsykologisk undersøgelse - WISC-III Observationer Interviews Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

71 1.Opmærksomhedsforstyrrelse
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Diagnostiske kriterier for ADHD ud fra DSM-IV 1.Opmærksomhedsforstyrrelse Mindst 6 af følgende symptomer på uopmærksomhed er forekommet i mindst 6 måneder i en grad, som er utilpasset og i uoverensstemmelse med barnets udviklingsniveau. A) Er ofte uopmærksom over for detaljer, laver sjuskefejl i skolelivet arbejdslivet eller andre aktiviteter B) Har ofte svært ved at fastholde opmærksomheden ved opgaver eller leg C) Synes ofte ikke at høre efter ved direkte henvendt tale D) Følger ofte ikke instruktioner til ende og gør ikke skolearbejde, hjemlige pligter eller arbejdsopgaver færdige (skyldes ikke trods eller manglende forståelse af opgaven) E) Har ofte svært ved at organisere opgaver og aktiviteter F) Undgår ofte, bryder sig ikke om eller gør modstand mod at engagere sig i opgaver, som kræver vedvarende mental udholdendenhed (fx opgaver i skolen eller lektier) G) Mister eller forlægger ofte ting, der er nødvendige for opgaver eller aktiviteter (legetøj, bøger eller skriveredskaber) H) Distraheres ofte og let af udefrakommende/ydre stimuli I) Er ofte glemsom i daglige aktiviteter Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

72 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
Aspergers syndrom ADHD Social-emotionelle vanskeligheder Går gerne for sig selv Søger kontakt, men der opstår nemt konflikt Søger kontakt ud fra egne præmisser Har få kontakter Mange kontakter men overfladiske Mangler evne til at fastholde kontakt Fåmælt, stille eller ensporet i sin tale Talende og afbrydende, har svært ved at høre efter Manglende ansvarsfølelse og respekt for sociale normer Langsom Hurtig, men usystematisk Hurtig når det passer Viser få følelser Bliver let frustreret og vred Lav frustrationstolerance og aggressionstærskel Ringe initiativ og fantasi i leg Har fantasi og interesse i leg Mangler konstruktive legekompetencer Ensidige interesser, evt dybtgående Springende interesser, overfladiske Egoistisk forfølgelse af egne intersser Koncentrere sig nemt om særintersser Støtte og belønnes til fastholdelse af opm. Kan arbejde vedholdende ved belønning Motiveres ved opfyldelse af egne særinteresser og opbygning af systemer Motiveres af ønske om social normalitet. Mgl. Motivation for fagligt arbejde Motiveres ved udsigt til opfyldelse af egne behov Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

73 1) Selvrettede handlinger, 2) organisering af adfærden i tid,
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Eksekutive funktioner/selvregulerende funktioner. ”Eksekutive funktioner er kort sagt de handlinger, vi udfører for os selv og retter mod os selv for at udøve selvkontrol, målrettet adfærd og sikre det bedst mulige fremtidige udbytte. Det omfatter : 1) Selvrettede handlinger, 2) organisering af adfærden i tid, 3) anvendelse af selvrettet tale, regler og planer, 4) udsættelse af behovstilfredsstillelse, 5) målrettet, fremtidsorienteret, formålsbestemt, indsatskrævende og tilsigtet handling.” Barkley 2001 Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

74 Rummelighedens dimensioner 2
Socialt protektivt pædagogisk miljø - inklusion Sårbarhed Mestring Risikoprocesser - eksklusion Bente Jensen ”Kan daginstitutioner gøre en forskel” Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

75 Rummelighedens dimensioner 1
Den ydre dimension Fysiske rammer/bygninger/lokalmiljø Redskaber Indretninger Kvadratmeter inde og ude Fleksibilitet – et rum med flere funktioner Budget til aktiviteter Antal hænder – normering Personalets uddannelse Den indre dimension Personalets uddannelse Personalets holdninger Ledelsens holdninger Overbevisninger/ideologi Tolerancetærskler Personlig rummelighed Egen emotionel bagage Egne indre ressourcer Holdninger - handlinger Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

76 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
2. Hyperaktivitet – impulsivitet Hyperaktivitet A) Har ofte svært ved at holde hænder og fødder i ro, snor og vrider sig rundt på stolen B) Forlader ofte sin plads i klasselokalet eller i andre situationer, hvor det forventes, at man bliver siddende på sin plads C) Kravler ofte op og løber omkring i situationer, hvor det er upassende (hos unge og voksne kan dette være begrænset til en subjektiv følelse af rastløshed) D) Har ofte svært ved at lege og engagere sig i fritidsaktiviteter på en stille og rolig måde E) Er ofte ”i gang hele tiden” eller virker som en, der er drevet af en for stor motor F) Er ofte meget snakkende Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

77 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
Impulsivitet G) Buser ofte ud med svar, før spørgsmålet er formuleret til ende H) Har ofte svært ved at vente på tur I) Afbryder ofte andre eller overskrider andres grænser (fx trænger sig på i andres samtale, leg eller spil) Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

78 Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd
B. Nogle af de symptomer på hyperaktivitet-impulsivitet og uopmærksomhed, som har medført funktionsnedsættelse, har været til stede før 7 års alderen. C. Funktionsnedsættelse forekommer i to eller flere sammenhænge. D. Der skal være klart bevis for klinisk signifikant funktionsnedsættelse socialt, uddannelsesmæssigt eller beskæftigelsesmæssigt. Symptomerne må ikke kunne forklares bedre ud fra en anden psykisk forstyrrelse. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

79 Primitive forsvarsmekanismer
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Sociale og følelsesmæssige vanskeligheder Lavt selvværd Tristhed Aggressivitet Manglende selvtillid Nederlagsprægede Angste/ængstelige Sårbare Udtryksløse Primitive forsvarsmekanismer Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

80 Miljø faktorer der understøtter flow
Konkrete mål og håndterbare regler Mulighed for at tilpasse udfordringer til færdigheder Tydelig information om, hvor godt man klarer sig, eller tydelig feedback Mulighed for fjernelse af distraherende faktorer, så det bliver muligt at koncentrere sig Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

81 Personlige egenskaber der understøtter flow
Evne til at opstille håndterbare mål for sig selv – også når der ikke umiddelbart ser ud til at være noget at lave Evne til at matche egne færdigheder med udfordringerne Evne til at ”læse feedback” – også når den ikke fremstår helt tydelig Evne til at koncentrere sig og ikke lade sig distrahere Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

82 Undervisning og socialpædagogik Forskellige indgange til samme opgave
* Undervisningens kerne er kendetegnet via et sagsforhold Indhold Lærer Elev Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

83 Undervisning og socialpædagogik
Uden kontakt ingen kommunikation. Uden kommunikation ingen læring. Indhold Voksen Barn/Elev Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

84 Socialpædagogik og undervisning
Socialpædagogik er kendetegnet ved et relationelt udgangspunkt Indhold Voksen Barn/ung Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

85 Undervisning og socialpædagogik En komplementær model – faggrænser opretholdes
Lærere Fælles plan Fælles mål Pædagoger Elev-barn Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

86 Undervisning og socialpædagogik En konvergent model – nedbrydning af faggrænser
Fælles planlægning Fælles pædagogik Pædagoger Lærere Elev/Barn Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

87 Børn med særlige behov Pædagogisk dag for lærere og pædagoger 18-11-06
Børnegruppen var tidligere kendetegnet ved retardering eller generelle indlærings-vanskeligheder I dag er børnegruppen kendetegnet ved sammensatte vanskeligheder som eksempelvis ADHD, Aspergers syndrom, Tourette syndrom og social-emotionelle vanskeligheder. Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

88 Undervisning og socialpædagogik Forskellige positioner men samme opgave
Aktiviteter kan være ens, men begrundelserne for aktiviteterne vil være forskellige. Det er således ikke aktiviteten i sig selv der afgør om det er socialpædagogik eller undervisning, men hvad vi begrunder aktiviteten i. Det er altså konteksten, altså i hvilken sammenhæng man skal se aktiviteten, der er afgørende for aktivitetens legitimitet Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

89 1.Opmærksomhedsforstyrrelse
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Diagnostiske kriterier for ADHD ud fra DSM-IV 1.Opmærksomhedsforstyrrelse Mindst 6 af følgende symptomer på uopmærksomhed er forekommet i mindst 6 måneder i en grad, som er utilpasset og i uoverensstemmelse med barnets udviklingsniveau. A) Er ofte uopmærksom over for detaljer, laver sjuskefejl i skolelivet arbejdslivet eller andre aktiviteter B) Har ofte svært ved at fastholde opmærksomheden ved opgaver eller leg C) Synes ofte ikke at høre efter ved direkte henvendt tale D) Følger ofte ikke instruktioner til ende og gør ikke skolearbejde, hjemlige pligter eller arbejdsopgaver færdige (skyldes ikke trods eller manglende forståelse af opgaven) E) Har ofte svært ved at organisere opgaver og aktiviteter F) Undgår ofte, bryder sig ikke om eller gør modstand mod at engagere sig i opgaver, som kræver vedvarende mental udholdendenhed (fx opgaver i skolen eller lektier) G) Mister eller forlægger ofte ting, der er nødvendige for opgaver eller aktiviteter (legetøj, bøger eller skriveredskaber) H) Distraheres ofte og let af udefrakommende/ydre stimuli I) Er ofte glemsom i daglige aktiviteter Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

90 Fleksibel opmærksomhed Spontan Agtpågivende Hurtig Kulturelle minusord
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Hvad er karakteristisk for børn med ADHD Kulturelle plusord Energisk Fleksibel opmærksomhed Spontan Agtpågivende Hurtig Kulturelle minusord Urolig Ukoncentreret Planløs Letafledelig Hyperaktiv Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

91 Primitive forsvarsmekanismer
Kursus omkring børn med urolig og uopmærksom adfærd Sociale og følelsesmæssige vanskeligheder Lavt selvværd Tristhed Aggressivitet Manglende selvtillid Nederlagsprægede Angste/ængstelige Sårbare Udtryksløse Primitive forsvarsmekanismer Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

92 Miljø faktorer der understøtter flow
Konkrete mål og håndterbare regler Mulighed for at tilpasse udfordringer til færdigheder Tydelig information om, hvor godt man klarer sig, eller tydelig feedback Mulighed for fjernelse af distraherende faktorer, så det bliver muligt at koncentrere sig Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.

93 Personlige egenskaber der understøtter flow
Evne til at opstille håndterbare mål for sig selv – også når der ikke umiddelbart ser ud til at være noget at lave Evne til at matche egne færdigheder med udfordringerne Evne til at ”læse feedback” – også når den ikke fremstår helt tydelig Evne til at koncentrere sig og ikke lade sig distrahere Copyright, Martin Wohlers, Cand.Pæd.Psyk.


Download ppt "Specialpædagogikkens paradigmer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google