Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Lars Torpe Demokratiske forventninger og politisk deltagelse Oplæg til Nordisk Ministerråds konference om Demokratiets fremtid i informationssamfundet.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Lars Torpe Demokratiske forventninger og politisk deltagelse Oplæg til Nordisk Ministerråds konference om Demokratiets fremtid i informationssamfundet."— Præsentationens transcript:

1 Lars Torpe Demokratiske forventninger og politisk deltagelse Oplæg til Nordisk Ministerråds konference om Demokratiets fremtid i informationssamfundet Reykjavik 26.-27. august 2004

2 Lars Torpe Demokratiske udfordringer •At håndtere de gennemsigtighedsproblemer, som en langt mere kompleks styring skaber. •At håndtere den fragmentering, der er sket af politikdannelsen. •At skabe nye forbindelseslinjer mellem myndigheder og borgere som delvis erstatning for de ”gamle” kanaler. •At udnytte potentialer i form af større selvbevidsthed og øget kompetence blandt borgerne. Anvendelse af IKT: 1)større åbenhed og mere gennemsigtighed, 2)større dialog.

3 Lars Torpe ”Skuffede forventninger”: •Den store mængde information skaber ”informationsuoverskuelighed”. Mere information fører ikke nødvendigvis til større indsigt. •Kommunikationen på nettet er fragmenteret og forstærker det ovennævnte fragmenteringsproblem. •Netdeltagelsen er flygtig og lever ikke op til de kriterier, der må sættes for ”god dialog”. •Den politiske netkommunikation føjer ikke noget nyt til den demokratiske proces. Der skabes ingen ”digital merværdi”.

4 Lars Torpe Udbud og efterspørgsel efter demokratiske nettjenester Udbud 1: Åbenhed og information. Pct-andele. f. 2002e. 2003 Dagsordener - byråd8599 Dagsordener8194 Referater – byråd9899 Referater – udvalg9495 Bilagsmateriale427 Fyldestgørende oplysninger om råd, udvalg, nævn40 Oplysninger om klageadgang (hjemmehjælp)25 Budget og kommuneplan3170 Postlister1316 Oversigt over den politisk administrative struktur33(78) N271 Kilder: Torpe, Lars & Jeppe Nielsen. Åbenhed og dialog. En vurdering af kommunernes hjemmesider 2002. Nordisk Administrativt Tidsskrift nr. 3 pp. 191-206. Torpe, Lars & Jens Ulrich (2004). Åbenhed og borgerdeltagelse via IKT pp. 149-178 i Dirckinck-Holmfeldt et.al. (red). Det Digitale Nordjylland – IKT og omstilling til netværkssamfundet? Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. Mulvad, Nils & Mikkel Toftlund (2004). Rapport om elektronisk åbenhed hos danske kommuner – amter og statslige institutioner. Dansk Institut for Computerstyret Journalistisk (DICAR).

5 Lars Torpe Udbud 2: Dialog. Pct.andele e. 2002f. 2003 Mulighed for at e-maile politikere6794 Debatforum eller link til et debatforum2140 chatforum25 N271226 Kilde: Torpe, Lars & Jens Ulrich (2004). Åbenhed og borgerdeltagelse via IKT pp. 149-178 i Dirckinck-Holmfeldt et.al. (red). Det Digitale Nordjylland – IKT og omstilling til netværkssamfundet? Aalborg: Aalborg Universitetsforlag.

6 Lars Torpe Efterspørgsel: Udviklingen i netadgang samt i det politiske brug af nettet i Danmark. Pct. af alle. 19982000200120032004 Adgang til Internettet 16-74 år 7379 Finde information om offentlige myndigheder* 38 Henter information på kommunens hjemmeside (Hals Kommune)* 916 Finder information om politik og samfundsforhold** 818 Læser nyheder på nettet** 1429 Forsøgt at påvirke via nettet*** 716 Skrevet under på noget*** 29 deltaget i debatter om politik og samfundsforhold*** 444 * månedligt **ugentligt *** indenfor det seneste år Kilder: Goul Andersen, Jørgen (2003): Over-Danmark og Under-Danmark. Ulighed, velfærdsstat og politisk medborgerskab. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. Danmarks Statistik Survey i Hals Kommune 2004

7 Lars Torpe Forsøg med IT og demokrati i Hals Kommune Høring på nettet om ny kommunestruktur 1) Det demokratiske ”set-up”: - en husstandsomdelt pjece - et borgermøde - annoncering/avisomtale - en særlig side på nettet med informationer og links - mulighed for at spørge en ekspert - en særlig opfordring til ca. 40 personer - debat på Hals.dk

8 Lars Torpe 2) Resultater fra høringen om ny kommunestruktur: •I alt 390 indlæg på 1 ½ måned fordelt på 52 personer. •Høringen blev fulgt af 11 procent af de borgere, der har internetadgang. •Af dem siger 62%, at høringen har øget deres kendskab til hvilke muligheder, Hals Kommune har i en fremtidig kommunestruktur, og 34 procent siger, at høringen har bidraget til ændre deres holdning til Hals’s placering i den fremtidige kommunestruktur. Generel konklusion: Det digitale debat/dialogforum gør en forskel: •I kke de samme debatemner i den lokale avis og på Hals.dk. •I kke de samme deltagere i debatten i den lokale avis og Hals.dk. Almindelige kriterier for sober debat opfyldt.

9 Lars Torpe Forskellen mellem Hals.dk og de fleste andre kommunale digitale debatfora 1.Det ”demokratiske set-up” 2.Kommunalpolitikernes engagement Formålet med IKT som demokratiinstrument er ikke at øge den politiske deltagelse, men at udvide offentligheden med henblik på a) større kvalitet i offentlig beslutningstagen, b) udvikle/konsolidere en demokratisk kultur i befolkningen.

10 Lars Torpe Krav til det demokratiske ”set-up” •Hvem er målgruppen? •Grundig tilrettelæggelse og evt. udpegning af nøglepersoner. •Grundig annoncering i forhold til målgruppen. •Klar angivelse af formål med høringen, herunder hvilke beslutninger, den skal lede frem til. •Klar angivelse af tidsperioden for høringen. •Engagerede politiske repræsentanter. •Forvaltningen bidrager med informationer. •Debatten ledes af en moderator, som efterfølgende udarbejder en rapport, der tilstilles kommunalbestyrelsen. •De borgere, der ikke er på nettet, gives samme mulighed for information og for at indsende debatindlæg som borgere på nettet.


Download ppt "Lars Torpe Demokratiske forventninger og politisk deltagelse Oplæg til Nordisk Ministerråds konference om Demokratiets fremtid i informationssamfundet."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google