Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Cøliaki Klinikchef Birgitte Weile Pædiatrisk Klinik Gentofte.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Cøliaki Klinikchef Birgitte Weile Pædiatrisk Klinik Gentofte."— Præsentationens transcript:

1 Cøliaki Klinikchef Birgitte Weile Pædiatrisk Klinik Gentofte

2 Disposition Om cøliaki kliniske problemstillinger diagnostik
patogenese behandling svar på kliniske problemstillinger …. Så meget vi kan nå

3 1. sygehistorie 5-årigt barn. Moderen har cøliaki (veldiagnosticeret med biopsi), og storebroderen har IDDM. – Barnet har lejlighedsvis mavesmerter – er i trivsel. Vejledning – Mors diagnose er sikker. Barnets symptomer er få og trivslen er god De vil gerne have er godt råd af den kommende speciallæge

4 2. sygehistorie 2-årigt barn. Langvarig diarre, men god trivsel. Sat på gluten- og mælkefri kost efter de bedste regler i kongeriget. Herefter symptomfri. - Måske forekommer slimet på lungerne også sjældnere! Vejledning – Barnet er og var ikke påvirket i sin vækst. Det kunne være, fordi barnet kun havde været infektionssyg og fået diarre-givende kost. – Barnet kunne kortvarigt have udviklet cøliaki Kan gutten have cøliaki – og hvordan kommer du det nærmere?

5 3. sygehistorie 8-årig pige med diagnosticeret cøliaki for 1½ år siden. Sidste sæt blodprøver var helt normale. De sidste tre måneder mavesmerter. Hun går mindst en gang ugentlig hjem fra skole. De har været hos vagtlægen, der dog skældte moderen ud for at komme med pigen. Diæten overholdes strikte. Hun har f.eks. sit helt eget spækbræt, madskab og får aldrig gluten Hvad gør du?

6 4. sygehistorie Når man har cøliaki, må man så spise Marabou flødechokolade ? Der står ”spor af gluten” på indholdsstoffer Når man har cøliaki, og der deles flødeboller ud i klassen, hvad gør man så? Må man spise spelt, når man har cøliaki?

7 Den ”nye” cøliakipatient er måske
Astmabarnet, der trives dårligt og (for) tit er infektionssyg Barnet med forsinket pubertet – forsinket knoglealder, ringe længdevækst i forhold til target-højde Anæmibarnet Det obstiperede barn Barn - eller ung - med rachitis Eller…..

8 Diagnostiske krav ESPGHAN-KRITERIERNE
Villus-atrofi, krypt-hypertrofi og inflammation i tyndtarmsbiopsi - efter indtagelse af gluten i tilstrækkelige mængder. - Serum-antistofferne er vejledende for biopsi. Fuld remission på en helt glutenfri diæt. En reaktion, der sker hurtigere hos børn end hos voksne. Gluten-provokation og fornyet tyndtarmsbiopsi gennemføres, hvis der er tvivl om diagnosen eller tvivl om reaktionen på den glutenfrie diæt. Børn diagnosticeret før to års-alderen diagnosticeres på basis af tre biopsier (patologisk -, normal - og provokationsbiopsier) Nu diskuteres det, om man kan nøjes med kun antistoffer – men biopsi forbliver indtil videre et diagnostisk krav

9 Microbiologi/ infektioner
Hvorfor cøliaki ? Genetik Køn Mucosa- immunitet Oral tolerance Alder ? Amning Microbiologi/ infektioner Kost Tarm

10 Cøliaki - er gastroenterologi
Langsom og sen reaktion Klassifikation og terminologi af fødevarereaktioner

11 Other manifestations of CD
Dermatitis herpetiformis IDDM Anemia, rickets Osteoporosis/-penia IgA-deficiency Auto-immune diseases Turner og Down’s syndromes Epilepsy Infertility ?

12 Cøliaki, cancer & kost Der er et dosis-response på gluten-intagelse og de i øvrigt sjældne cancere i mund, svælg, esophagus, tyndtarm og lymfom Efter 5 år på total gluten-fri diæt, var der ikke forskel i cancerforekomsterne mellem diætoverholdere og øvrige befolkning. – Få observationer fra børn – Færre med c. mammae blandt cøliakere. KGH Holmes: Changing features of coeliac disease, 1998

13 Facta Cøliaki var længe anset for sjælden i Danmark – og i f. ex. USA – baseret på symptomgivende sygdom Det kliniske billede ved cøliaki er helt ændret I dag anses ca. 1% for at have sygdommen Hovedparten uden de klassiske symptomer – mange måske næsten uden I dag er det et problem, at lære sygdommens ”nye” symptomer at kende I USA har man gjort det i form af en Celiac Disease Awareness Campaign i juli 2006 (NIH) Behandlingen af denne svære sygdom er – diæt

14 Start på den glutenfrie kost
Naturligt fri for gluten Hvori ”Gluten-fri” ligger Gluten-holdig forskellen ? Klininisk diætist – gentagne gange evt. Vitaminer, kalk, energi, fibre …. Vinde tabt vækst og vægt Velsmagenhed ??!!! Økonomi/social støtte

15 Gluten-fri ? Naturlig fri for gluten – ingen gluten i produktet
”GLUTEN-FRI” – næsten ALLE glutenproteiner er fjernet i mel anvendt til produktet. I melet er kun 0.3 g protein per 100 g stivelse ”Spor af gluten” - der er mulighed for minimale mængder af gluten i produktet. – Kun af betydning for de få med hvedeallergi – som ikke er cøliaki. Til gengæld kan gluten findes i fødevarer, hvor man slet ikke tænkte det muligt.…...

16 Gluten-free diet - adults
Avoid food containing wheat, rye, and barley Avoid in the beginning food containing oats Avoid in the beginning food containing milk and milk-products* Eat only rice, maize, buck-wheat, potato, soy-bean, tapoika - and flour or strach made of these cereals. Try food made on modified wheat starch (modificeret hvedestivelse g per 100 g stivelse)* Read the declarations of content - and do it regularly Take care of gluten in medicine, additives, emulgators, and stabilisators Wine, whisky, liqueur, most ciders, and alcohol are allowed - and the Danish ”pilsner” beer. Farrell JR et al. Celiac sprue. N Engl J Med 2002;346:180-88

17 Gratis brochure Fra internettet - eller via Sundhedsstyrelsen


Download ppt "Cøliaki Klinikchef Birgitte Weile Pædiatrisk Klinik Gentofte."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google