Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Beskyt din computer og dine data!

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Beskyt din computer og dine data!"— Præsentationens transcript:

1 Beskyt din computer og dine data!
Data er en samling af information. Data kan bestå af tal ord eller billeder.

2 Virus En virus er et program, der kopierer sig selv. Den spredes ved at fremstille kopier af sig selv på en computer eller ved at indsætte computerkoder i filerne til et program eller styresystemet (Windows). Virus skader ikke altid filer eller computer, men påvirker som regel computerens ydeevne og stabilitet. For at en virus kan inficere en computer eller spredes, skal du selv gøre noget aktivt, som f.eks. at åbne en vedhæftet, inficeret fil i en .

3 Virus - ORM En orm er computerkode, der spredes, uden at brugeren gør noget. De fleste orme spredes via vedhæftede filer i s og inficerer computeren, når den vedhæftede fil åbnes. Ormen scanner den nu inficerede computer og søger efter filer, f.eks. adressekartoteker eller midlertidige websider, der indeholder -adresser. Ormen bruger derefter adresserne til at sende inficerede s og efterligner adresserne på personer på linjen "Fra" i senere s, så de inficerede s ser ud til at komme fra en, du kender. Ormen spredes derefter automatisk via sikkerheds- mæssige svagheder i s, netværker eller styresystemer og kan ende med at lægge disse systemer helt ned, før årsagen bliver fundet.

4 Virus – TROJANSK HEST En trojansk hest er et skadeligt softwareprogram, der er skjult i et andet program. Det trænger ind i en computer skjult i et almindeligt og gyldigt program, f.eks. en pauseskærm. Derefter lægger det koder ind i styresystemet (Windows), som giver en hacker adgang til den inficerede computer. Trojanske heste spredes normalt ikke automatisk. I stedet spredes de af virus, orme eller software, der hentes over internettet.

5 Er alle virus skadelige?
Ja, men resultatet af et virusangreb kan variere fra dårligere ydeevne til tab af oplysninger og programmer. Nogle virus, der overføres via , er programmeret til, af sig selv, at videresende fortrolige oplysninger i meddelelser, når de spredes. Selvom en inficeret computer måske ikke ødelægges, og en virus ikke er direkte skadelig for oplysningerne, kan kopierings-processen i sig selv betyde, at computer og internetforbindelse påvirkes så voldsomt at det går ud over ydeevne og stabilitet: Computeren kører laaaangsomt!

6 Har jeg fået virus? Der er ingen symptomer, som entydigt peger på et virusangreb, men nogle af de mere almindelige følge-virkninger er, at computeren kører langsommere, og at der vises pop op-vinduer (selvom du har aktiveret blokering af pop op-vinduer eller ikke har forbindelse til internettet). Du er nødt til at bruge et antivirusprogram, hvis du vil stoppe virus - eller kontrollere, om der er kommet virus på din computer og fjerne dem, hvis det er tilfældet.

7 Firewall En firewall er en brandmur, der kontrollerer de data, der kommer fra internettet, og som enten afviser dem eller lader dem slippe igennem til computeren, afhængig af firewall-indstillingerne. På den måde kan en firewall sammen med et antivirusprogram forhindre, at hackere og skadelig software får adgang til din computer. Windows Firewall er indbygget i Windows og er automatisk slået til!

8 Forbrugerrådet har testet 18 antivirusprogrammer sammen med Windows Firewall på en Windows 7 computer: Hvis dit program ikke er nævnt, er det ikke ensbetydende med, at det er et dårligt program - kun at det ikke er prøvet i denne test!

9 Resultatet af antivirus program-testen:

10 Har jeg et aktivt antivirusprogram?
De fleste nyindkøbte computere har antivirusprogrammer installeret. Disse programmer - typisk Bullgard, Norton eller McAffe - har normalt en gratis periode på dage, herefter må man op med kreditkortet, hvis man fortsat vil være beskyttet. Hvis man vil beholde kreditkortet i lommen og i stedet installere et gratis antivirusprogram, skal man altid huske at afinstallere det ”gamle” program før man henter et nyt.

11 HJÆLP VIRUSALARM

12 Hvilket antivirusprogram har jeg - er det aktivt og opdateret?
Det er ærgerligt og kan blive pokkers dyrt, hvis man ikke har et aktivt antivirusprogram, så find ud af, om du er sikret!

13 Aktivt antivirusprogram?
Klik på start Vælg kontrolpanel

14 I Windows 7 klikker man på Løsningscenter i Vista hedder det Sikkerhedscenter Bemærk de 3 nederste Windows ikoner!

15 Windows 7 Klik her

16 Windows 7 Klik evt. her for at se mere

17 Windows Vista

18 Windows Vista

19 Husk også altid at opdatere styresystem (Windows) og diverse programmer - det er vigtigt!
Det var ligegodt kattens, men følgende er altså IKKE antivirusprogrammer:

20 Java er egentlig et programmeringssprog:
Java er en virtuel maskine, der skaber et kunstigt og tilsyneladende eksisterende miljø. Et miljø, der ligner noget virkeligt, men som er skabt vha. computerteknik. Den er beregnet til at køre/afspille programmer skrevet i programmeringssproget Java. F.eks. skal du have Java installeret på din computer for at kunne bruge NemID.

21 Adobe Reader-softwaren er den gratis, globale standard for visning og udskrivning af PDF-dokumenter.
Adobe Flash, eller bare Flash, er et program, der bruges til at vise grafiske elementer og i enkle computerspil.


Download ppt "Beskyt din computer og dine data!"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google