Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Portalintegrationsprojektet Claus Andreasen PL, portalintegrationsprojektet.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Portalintegrationsprojektet Claus Andreasen PL, portalintegrationsprojektet."— Præsentationens transcript:

1 Portalintegrationsprojektet Claus Andreasen PL, portalintegrationsprojektet

2 Agenda 13:00Velkommen 13:10 (25 min) Status og nyt fra Brugerstyringssekretariatet a)Status v/Ellen B Syberg b)Minimering af lokale omkostninger v/Thomas Clausen 13:35 (30 min) Recap på SSO setup’et og SAML2 v/Søren Peter Nielsen a)Introduktion til hvordan samspillet er i et SSO setup b)Opsætningen af Ping hos ITST og hvad den kan bruges til 14:05 (15 min) PAUSE 14:20 (50 min) Præsentation af Kogebogen om SAML og tilslutning til FOBS v/Thomas Gundel 15:10 (20 min) Test i et distribueret miljø v/Claus Andreasen a)Det samlede billede b)Udfordringer vi kan forvente 15:30 (30 min) Diskussion og praktiske erfaringer fra Rødovre a)Præsentation af Rødovres udfordringer v/Lars Roark b)Diskussion over dagens temaer

3 Det samlede billede •Et distribueret testmiljø (adskilt af åbent netværk) •Alle servere skal findes i en testversion!

4 Det samlede billede: Borger.dk •Fællesoffentlig brugerstyring og SSO indgår (for langt de fleste)

5 Det samlede billede: VIRK •VIRK har egen bruger-/rettighedsstyring, men det er også en særskilt service fra selve portalen! •FOBS indgår ikke

6 Det samlede billede •Et distribueret testmiljø (adskilt af åbent netværk) •Alle servere skal findes i en testversion! Myndigheder skal ikke opstille instanser af logintjenester eller portaler ”derhjemme”, men skal indgå i et distribueret miljø. Vær opmærksom på at det giver særlige udfordringer at teste i et distribueret miljø (mere herom senere)

7 Det samlede billede •Et distribueret testmiljø (adskilt af åbent netværk) •Alle servere skal findes i en testversion! Såvel brugerstyring som portaler arbejder på at klargøre testmiljøer, der er åbne for serviceprovider/ myndigheder. Du skal som myndighed have et testmiljø, der kan kommunikere med servere udenfor dit eget netværk (åbning i firewall)

8 Det samlede billede: Test i flere trin •Et almindeligt brugsscenarium ville være

9 Det samlede billede: Test i flere trin •Et almindeligt brugsscenarium ville være

10 Det samlede billede: Test i flere trin •Et almindeligt brugsscenarium ville være

11 Det samlede billede: Test i flere trin •Vi gennemfører ikke i første omgang en fuld test med udgangspunkt i et almindeligt brugsscenarium for service’en •Vi tester med udgangspunkt i flere ”lag” i det distribuerede miljø

12 Det samlede billede: Test i flere trin •Vi gennemfører ikke i første omgang en fuld test med udgangspunkt i et almindeligt brugsscenarium for service’en •Vi tester med udgangspunkt i flere ”lag” i det distribuerede miljø Vi skal også forholde os til procedurerne (ikke bare det tekniske). Det betyder at aftaler og tilslutning også er en del af vores interesseområde. Det betyder blandt andet at Borger- myndighederne kommer til at lave testaftaler med såvel FOBS som med Borger.dk, således at myndighedens samlede tilslutning - og herunder test - kommer til at ligne ”den virkelige verden” som den bliver i driftssituationen.

13 Forventede udfordringer! •Generel udfordring: Test kræver ressourcer. Book disse i tide –Der skal bruges hardware (evt. virtuelle servere) –Der skal bruges personale •Test kan konflikte med andre forløb i jeres projekt! Særligt fordi I nu skal teste sammen med andre (udover interne test) –Sørg for at testmiljøet er til rådighed for jeres deltagelse i PIP og ikke er optaget til andre test (under evt. fortsat udvikling/tilpasning). Om nødvendigt: hav et dedikeret testmiljø –Tænk i hvilke nøglepersoner, der skal være til rådighed og om det kan konflikte med andre aktiviteter, hvor de også indgår?

14 Forventede udfordringer! •Test skal foregå over netværk. Det konflikter typisk mod (sikkerheds-) regler og sædvane –Testmiljøer er ofte afskærmet fra internettet. Det må ikke være tilfældet her! Sørg for at det bestilte testmiljø kan tilgås udefra og at testmaksiner/PC’er også har adgang til internettet –Dette er erfaringsmæssigt noget du skal aftale med din driftsafdeling/driftsleverandør i god tid, hvis det ikke skal risikere at give problemer –Dele af kommunikationen sker over en https forbindelse (krypteret på transportniveau), hvilket kan give udfordringer både med firewall opsætning og herudover også i forhold til tracing/fejlfinding –Afprøvning der involverer to eller flere parter bør forudgående være underkastet ”hul igennem test”. Meget kan gå galt og har man ikke fundet banale faldgrupper risikerer man at spilde (hinandens) tid i et aftalt testvindue

15 Forventede udfordringer! •Testbrugere giver særlige udfordringer pga. SSO i distribueret miljø –Der er behov for at kunne logge på en login-tjeneste med Digital Signatur. Der er sørget for fælles testbrugere med certifikater/Digital Signatur, der kan anvendes i test –Det er problematisk hvis flere tester med samme testbrugere. Derfor kommer der udover ovennævnte en række yderligere testcertifikater dedikeret til hver myndighed (jf. materiale fra Brugerstyringssekretariatet) –Hver myndighed må sikre sig at evt. opslag i bagvedliggende systemer kan ske med testdata oprettet i disse. Få hurtigst muligt tænkt ind i projektet at dette skal ske (alternativt lav dummy-short cuts hvor der sker opslag for eks. et bestemt CPR uanset hvem der er logget ind)


Download ppt "Portalintegrationsprojektet Claus Andreasen PL, portalintegrationsprojektet."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google