Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vestjysk Landboforening Henrik Bach, Ny Vraa Bioenergi I/S

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vestjysk Landboforening Henrik Bach, Ny Vraa Bioenergi I/S"— Præsentationens transcript:

1 Vestjysk Landboforening Henrik Bach, Ny Vraa Bioenergi I/S
Produktion af energipil Vestjysk Landboforening d. 24 september 2008 Henrik Bach, Ny Vraa Bioenergi I/S - Disse 6 punkter er de jeg nu vil gennemgå. Det er et komprimeret sammenkog af nogle de erfaringer vi har gjort os i de snart 15 år vi har dyrket energipil. - Bryd endelig ind hvis I har nogle spørgsmål.

2 Ny Vraa Bioenergi I/S. Totalløsninger til private og off. institutioner. Rådgivning i forb. med etablering. Salg og produktion af stiklinge. Tilplantning, pleje, høst og afsætning. Udvikling af maskiner.

3 Jordbundsforhold. God vandholdene evne, arealer med højt grundvandsspejl eller arealer der kan kunstvandes. Moser og andre våde arealer kan også beplantes. Normal gødningstilstand. Pil kræver lys og varme. Fra gammel tid mente man at pil kun kunne vokse på lavere liggende arealer – vel fordi man altid så dem der. Pil kræver lys og varme – svensk undersøgelse med at DK ligger over 900 graddage – der er grænsen for piledyrkning. Arealer hvor andre afgrøder lykkedes. Hellere en højere sandjord der kan vandes end en lav jord.

4

5

6 Høst på lavbundede arealer.
Samme gødningsstand. Evt. reolpløjning Sten fjernes af hensyn til plante- og høstmaskine. Hellere harve en gang ekstra og udsætte plantningen en uge af hensyn til ukrudtsbekæmpelsen.

7 Forberedelse af arealet.
Jorden skal være forberedt som til enhver anden afgrøde. Pløjning i kombination med Roundup. Såbedsharvning. Store sten skal fjernes.

8 Tilplantning – Egedal Energy Planter
Der plantes stiklinge pr. ha. Tidligere var det god latin at anvende fra stiklinge pr. ha., men de svenske kloner har vist sig i kraft af deres øgede tilvækst at kunne nøjes med de stk. Planteafstand: 75 imellem og 1,5 m. til næste. Ca. ½ m. i rækken. Tilpasset for maskinhøst. Kapacitet: 5 ha. Om dagen. Stiklingene er ca. 20 cm. i længden. Plantematerialet opbevares på –4 C inden udplantning for at sikre optimal spiring. Tidspunktet for plantning er marts, april og maj. Vi har plantet ind i juni, men vi anbefaler at tilplantningen sker tidligt i foråret af hensyn til en optimal etablering. Svenske kloner og dermed højere udbytter.

9 Egedal Energy Planter

10 Gødskning og vedligeholdelse
I etableringsåret kg. N – tidligt forår (norm: 120 kg). Lavt N-min niveau i.f.t. traditionelt dyrkede arealer. Renholdelse – mekanisk med strigle og rækkefræser. Renholdelse – med kemi. Der må tilføres 75 kg. N på brak. Slam må spredes, indtægt er ikke medtaget i kalkulen. Der er forskellige holdninger til dette. Fisilade, Agil, Matrigon, Roundup og Galant. Kendt fra læhegn. Kvæggylle = meget Kali. Svinegylle = meget Fosfor.

11 Gødskning og vedligeholdelse forts.
Opskriften på succes er renholdelse.

12 Gødskning og vedligeholdelse forts.

13 Tilvækst, 1 års 2007/08

14 Tilvækst, 2008/09. Gl. rod vs. ny rod

15 Tilvækst, direkte plantning.
Billedet taler for sig selv.

16 Høst – direkte flisning.
Syrefældning Evt. problematik med blade. Både i spånplader og hvis bladene fjernes så fjernes vigtig gødning.

17 Høst – direkte flisning.

18 Høst - helskud. Syrefældning
Flisning ved læsning eller på værk. Erfaring må vise vejen. 5% spild ved læsning i mark.

19 Logistik og ”arealkrav”.
Rentabiliteten er stigende med arealet Lagermulighed i marken eller…. Til og frakørselsforhold i ”alle” slags vejr. Er der nogen der overvejer at ville have noget plantet til, så er vi nød til at gøre opmærksom på at disse punkter skal iagttages ved udvælgelsen af arealet.

20 Miljøgevinster. Mindre eller ingen nedsivning fra rodzonen (EU vandrammedirektiv) Attraktiv i områder hvor grundvandet skal beskyttes Mindre forbrug af pesticider og gødning Jagtpleje Vi kan ikke love guld og grønne skove, men i hvert fald grønne skove….

21 Jagt

22 Jagt, forts.

23 Jagt, forts.:

24 Økonomi. Det forudsættes at der kan opnås en indtjening på 42 kr. pr GJ. Energiindhold i et tons tørstof = 18,4 GJ Der kan høstes ca. 36 tons tørstof hvert tredje år på en lerjord = 12 tons tørstof pr. år. Det giver en årlig indtægt på kr. pr. ha. Omkostningerne til etablering, ukrudtsbekæmpelse og næringsstoffer: kr. pr. ha. Maskin- og arbejdsomkostninger (maskinstationstakster): kr. pr. ha. Dækningsbidrag, ekskl. tilskud: kr. pr. ha.

25 Mere information. Tlf.:


Download ppt "Vestjysk Landboforening Henrik Bach, Ny Vraa Bioenergi I/S"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google