Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Bygninger med signalværdi

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Bygninger med signalværdi"— Præsentationens transcript:

1 Bygninger med signalværdi
Vartegn og identitet Bygninger med signalværdi

2 TEMA: Vartegn og Identitet
Arkitektur handler ikke kun om, hvad en bygning rent praktisk skal bruges til. Arkitekter og bygherrer tager også højde for, hvilke signaler bygningen skal sende: Hvad skal bygningen fortælle om bygherren – fx det firma eller den statsleder, der lader bygningen opføre?

3 Analyse Vælg en bygning i Århus eller en anden by, du synes signalerer magt og rigdom. Giv en analyse af bygningens udtryk. Dvs. formalanalyse, betydningsanalyse og/eller socialanalyse (se afsnit om Metode (Arksiteplus).

4 Turning Torso ”Turning Torso” Den største skyskraber i Skandinavien
Europas anden højeste beboelsesejendom. Formal analyse: Skyskraberen 52 etager og 190 meter. Den kan ses i klart vejr fra den danske side af Øresund. Navnet Torso betyder kropsstykke, (uden hoved, ben osv) Bygningen er lineær dvs. at der igen ting går ud fra den. Den er enkel simpel og original på samme tid. Bygningens specielle form gør den anderledes og mere kunstagtig at se på.

5 Azrieli Towers: Tel Aviv, Israel.
Består af 3 tårne: firkantet, rundt og trekantet, det runde er højest med 187m og gør det til det højeste i Tel Aviv og andet største i Israel. Omkredser et supermarked ejet af David Azrieli, $ projekt, færdigbygget juni 2007. Grundplan: m2 –var før en losseplads og en parkeringskælder. Rumforløb: Facade: Stilistisk rent, glasfacader på alle tre tårne Rytme: Dekoration: Ingen, designet skal fungere som dekoration. Designet af Yaski-Sivan.

6 Formalanalyse: Omgivelser: Tel Avivs byliv,
herunder et indkøbscenter, ligger op til en stor vej. Funktion: Firkantet tårn: Afrika Israels firmahotel, kontorrum og hotelværelser Trekantet tårn: Optaget af det meste af tårnet er Bezeq Communication som er Israels største teleselskab. Rundt tårn: Øverste etage har et observationsdæk og en dyr restaurant, 48. Etage er rum for David Azrielis personlige kontor.

7 Århus Rådhus De fleste danske rådhuse er fra 1970’erne og følger et helt fast mønster: en skulptur foran bygningen, parkeringspladser, parklamper, en mønstret flisebelægning og små hvide skilte, der viser vej. Hvornår er Århus Rådhus bygget? Følger rådhuset det faste mønster?

8 Pablo Henrik Llambias’ bog Rådhus.
Rådhuset synes at udtrykke sin identitet ved at sige: ”Jeg er ikke en voldsomt og demonstrativt udøvende magt, men jeg er sidste led i fødekæden, og derfor får jeg alligevel altid det afgørende ord. Eller: Jeg er den demokratiske magt, og min magt er så givet, at jeg end ikke behøver at skilte med den. Jeg er os alle sammen, og vi alle sammen vinder alligevel altid til sidst”. Passer dette udtryk på rådhuset i Århus?

9 Signalværdi Vil man signalere en international vinkel?
Virksomheder bruger i dag arkitekturen til at fortælle, hvem de er, og hvad de står for. Bygningerne skal have en signalværdi og understøtte det image og den fortælling, virksomhederne vil have deres navn forbundet med. Vil man signalere en international vinkel? Skal udtrykket være stærkt og magtfuldt? Moderne og visionært? Fremstår virksomheden åben eller lukket? Er der lagt vægt på et godt arbejdsmiljø?

10 Københavns opera på Holmen
Bygherre: Mærsk McKinney-Møller – Arkitekt: Henning Larsen

11 Arkitekturens signalværdi
Arkitekturen er blevet brugt til at indgyde respekt og vise bygherrens magt, fx. slotte, hvor den pågældende fyrste har villet vise sin magt, og kirkebyggeri, som har skullet vise kirkens magt Arkitektur kan også signalere ligeværdighed og demokrati, og den kan bruges til at fortælle om tilhørsforhold til en bestemt ideologi, etiske værdier, nationalitet eller internationalitet osv. Som arkitekt har man øje for de signaler, en bygning sender. Man bestemmer, hvilket image bygningen skal give bygherren, og hvilken stemning man ønsker, de besøgende skal opleve på stedet

12 Arkitekturopgave - Signalværdi
Lav en bygning med en bestemt signalværdi. Du skal arbejde med arkitekturens form, skala, rytme, valg af materialer m.m. Der skal være skitser og et mere færdigt resultat samt skriftlige overvejelser over, hvordan disse elementer signalerer den ideologi el. image, du ønsker. Sammenstil med et eksisterende bygning. .   .

13 Arkitekturopgave - Billedserie
Hvilke bygninger har en særlig fremtrædende plads i Århus? Lav en liste med stikord. Vælg nogle af bygningerne, og fotografer dem fra forskellige vinkler, helhed og detalje. Lav en billedserie. Kort skriftlig begrundelse med overvejelser over bygningernes form, skala, materialer m.m. Ofte forbinder man byer med særlige bygninger, der bliver vartegn for byens selvforståelse. Beskriv nogle af vartegnene for de større byer i verden. Hvilken eller hvilke bygninger er vartegn for København og Århus, New York, Sydney, Paris? Du kan hente inspiration fra artiklen ”Byen som brand” i temaet Byen.


Download ppt "Bygninger med signalværdi"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google