Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fokus på ældre flygtninge og Adm. direktør i Ældre Sagen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fokus på ældre flygtninge og Adm. direktør i Ældre Sagen"— Præsentationens transcript:

1 Fokus på ældre flygtninge og Adm. direktør i Ældre Sagen
indvandreres vilkår i Danmark Hvilken rolle har frivillige organisationer? ved Bjarne Hastrup Adm. direktør i Ældre Sagen Den 10. November 2008, Odense

2 Ældre over 50 år med anden etnisk oprindelse end dansk
Alle ældre indvandrere Heraf fra ikke– Vestlige lande 47.333 73.946 Yunus og Fatma er bare en ud af mange historier. Alle har sin egen unikke historie. Der bor i dag ca indvandrere over 50 år heraf er fra ikke vestlige lande og tallet vil stige fremover. Tallene viser, hvor mange ældre der er nu og hvor mange der vil være fremover. Så jo før vi gør indsat, som kan støtte ældre flygtninge og indvandrere i hverdagen, jo større mulighed er der for at de kan planlægge en tryg alderdom. I Ældre Sagen og Dansk Flygtningehjælps projekt, har vi lagt vægt på at seniorer og ældre over 50+ er velkomne fordi: Fra land til land og inden for det enkelte land, er det forskelligt hvornår man opfatter sig som ældre. Mange oplever sig ældre tidligere det der er normen her i Danmark. Jo mere man ved om at blive gammel i Danmark, jo bedre kan man imødekomme de udfordringer det giver.

3 Ældre over 60 år med anden etnisk oprindelse end dansk
Alle ældre indvandrere Heraf fra Ikke vestlige lande År 2008 År 2015 År 2030 52.210 73.688 20.482 30.529 74.398 Jeg har også taget tallene med fra 60 +, fordi rigtig mange tilbud til ældre i det offentlige regi forudsætter at man er over 60 år eller førtidspensionist. Ifølge fremskrivningen, ser vi at gruppen over 60 år vil stige med 3½ gang i 2030 – så det er vigtigt at man allerede nu ser på dette område og får det med ind i planlægningen, allerede nu.

4 Ældre over 80 år med anden etnisk oprindelse end dansk
Alle ældre indvandrere Heraf fra ikke– Vestlige lande 7048 1758 8830 2822 19.161 7071 Her er en oversigten Det den gruppe der overvejende er har brug for ex. plejeboliger. Gruppen er i dag ikke så stor, men også den vil som andre vokse i de kommende år. Det er vigtigt at man i kommunerne er forberedt på denne opgave, ved allerede nu at tage fat på uddannelse af personale til at arbejde i et flerkulturelt hus, hvor den enkelte beboeres identitet bevares. Ex. hensyn til kost, religion mv.

5 Det som frivillige organisationer er gode til:
Interessevaretagelse Rådgivning og vejledning Skabe relationer mellem mennesker Hvilken rolle kan frivillige organisationer spille i arbejdet med ældre flygtninge og indvandrere? Det som vi er gode til er: Interessevaretagelsen, rådgivning og vejledning og skabe relationer mellem mennesker

6 Interessevaretagelse
Fortaler rollen for de svageste: Økonomi Mange indvandrere er på brøkpension Deres forbrugsmuligheder er ¾ af hvad en ældre med dansk baggrund har Fortalerrollen: Undersøgelser som er udarbejdet op gennem 90erne og til nu viser at de årsager, som ældre flygtninge og indvandrere selv oplever, som deres barrierer for at kunne deltage i tilbuddene til ældre er: økonomien manglende viden om muligheder. sproget Økonomien: Brøkpensioner hos mange indvandrere Fuld pension til flygtninge Ser vi på vores Yunus, så har han en folkepension som er: 29/40 dele fordi han ikke har boet i landet længe nok til at få fuldpension. Fatma har en førtidspension som udgør 31/40 af det fulde beløb og til næste år, når hun bliver folkepensionist vil hun modtage 34/40 folkepension. Selvom de kan få personlige tillæg, boligydelse mv. Vil de stadig ikke have det samme til rådighed som en pensionist der har boet her i de 40 år efter det fyldte 15 år, som der skal til for at få fuld pension. Som frivillige organisation er det vigtigt at gøre opmærksom på de muligheder eller mangel på samme, som de økonomisk svagest stillede ældre lever under. Det er vigtigt at de er sikret eksistensgrundlag, så de er i stand til at kunne klare udgifter til at opretholde en rimelig hverdag. (Notat fra forsikring og pension jan. 2008)

7 Interessevaretagelse
Anbefalinger til boligen: Bo i nærheden af familien Sprogfællesskaber Hensyn til religion Hensyn til spisevaner Et andet eksempel er boligen, som ligger mange ældre på sinde. Hvilket Younus og Fatma også tænker på, hvis en af dem bliver alene. Vi skal som frivillige organisation være med til at understøtte ældre flygtninge og indvandreres ønske og behov fordi: Bolig i nærheden af familien fordi, den er vigtigt for dem, især hvis deres sprogkundskaber er begrænsede. Plejeboliger eller ældreboliger i sprogfællesskaber, fordi det er vigtigt at have nogen at kommunikere med i hverdagen Religion er vigtig for mange ældre og alle religioner skal kunne imødekommes fx på plejehjem Du er hvad du spiser, var der noget der hed engang – det er også vigtigt for ældre flygtninge indvandrere, at de får mulighed for at bevare deres kostvaner. For at forstå de skrevne og uskrevne regler samt informationer der gives på fx et plejehjem og i hjemmeplejen, er det vigtigt at der er tosproget personale, eller mulighed for tolkebistand. Personale som kan kommunikere med beboerne

8 Rådgivning og vejledning
Sundhedsoplysning om: Forskellige sygdomme Forebyggelse Ex. via motion, kost, samvær med andre Vi ved at der bland forskellige sygdomme er en overrepræsentation af indvandrere i forhold til danskere. Derfor er rådgivning og vejledning meget vigtig. For at give nogle eksempler, vil jeg lige vise en dias med forskellige sygdomme. Ex. Diabetes som Yunus , gigt som Fatma lider af, med også psykiske lidelser er der en overrepræsentation. Der er i dag mange gode eksempler på oplysningsmateriale fra forskellige sygdomsforeninger, som vi som frivillige organisationer kan trække på. Derfor er det vigtigt at der gives en god information, og meget gerne på eget sprog. Som gode ex. kan jeg nævne Diabetesforeningen, som i samarbejde med Sundhedsstyrelsen har lavet en DVD på flere sprog. og Københavns Kommune der man uddannet sundhedsformidlere på eget sprog. Dette har vist sig at være en rigtig god ide og som de frivillige kan trække på, når der skal informeres om blandt andet, noget vi kan håbe på andre kommuner vil tage op.

9 100 % Sygdomstype 19% 9 % 18–27% 10 % 20–29% 23–40% 10% 12–17% 2%
25–43% Forhøjet Blodtryk Slidgigt Diabetes Forbigående psykiske lidelser Allergi (undersøgelsen er foretaget af Center for Folkesundhed, Midt Jylland – juni 2008 på 50 – 66 årige. Undersøgelsen har taget udgangspunkt i etnisk danskere kontra ældre med anden etnisk baggrund end dansk fra følgende lande: Ex. Jugoslavien. Irak, Iran, Libanon/Palæstina, Pakistan, Somalia og Tyrkiet.) Tallene viser en tendens til forhøjet risiko for disse sygdomme blandt 50 – 66årige af anden etnisk baggrund end dansk. Endnu en grund til at udarbejde informationsmateriale og/eller metoder til ældre minoritetsgrupper.

10 Rådgivning og vejledning om:
Muligheder, rettigheder og pligter ex. i forbindelse med ansøgninger om pension, andre tilskud mv. Hjemmepleje og dagcenter muligheder Forebyggende hjemmebesøg Andre aktivitetsmuligheder Information om rettigheder, muligheder og pligter I vores projektperiode, har vi fået mange henvendelser omkring forskellige forhold, som de ældre ikke kan finde rundt i. Derfor er det vigtigt at vi har mulighed for at kunne tilbyde en vejledning, som er fyldestgørende. Det kan være i forbindelse med pensionsansøgninger og andre offentlige ydelser. Offentlige ydelser: eks. varmehjælp, boligydelse, medicintilskud og personlige tillæg og hvordan man kan komme på et aktivitetscenter eller daghjem mv. Også viden om muligheder for hjemmehjælp og dagcentertilbud er vigtigt at informere om. I projektet har vi fået henvendelser, som tydeligt viser at det er svært at finde rundt i ”systemet” . Her kan de frivillige organisationer gøre en forskel via vejledning eller bisidder. - Forebyggende hjemmebesøg 75+. Men mange med anden etnisk baggrund takker nej til besøget? Hvorfor? Mangel på tolk. Skriftlig materiale på dansk, som kan være meget svære at forstå. Hvis man skal forebygge, kunne det være en god ide at overveje tidligere besøg hos særligt udsatte ældre. Og give borgeren mulighed for at tilegne sig via tolkebistand.

11 Skabe relationer mellem mennesker
Etablere forskellige frivillig aktiviteter og skabe netværk på tværs af etnicitet i lokalområdet. Jeg ved at der er sat rigtig mange gode initiativer i gang både nogle som alene foregår i den frivillige organisation og andre, som sker på tværs af organisationer og offentlige institutioner. Jeg vil ikke komme ind på dette område, da jeg at I gennem dagen vil få mange oplysninger og gode råd til, hvordan man hjemme i jeres lokalområder kan gå i gang med at etablere aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere. Jeg håber vi må få en god dag sammen


Download ppt "Fokus på ældre flygtninge og Adm. direktør i Ældre Sagen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google