Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

IRAK.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "IRAK."— Præsentationens transcript:

1 IRAK

2 Befolkning Land: Irak. Indbyggertal: ca. 24.001.816.
Befolkning: 75-80 % arabere, 15-20 % kurdere, 5 % turkmenere, assyrere og andre. Areal: km2, 10 gange så stor som Danmark. Hovedstad: Bagdad med ca. 5.3 millioner indbyggere. Styreform: Republik. Sprog: Arabisk, kurdisk, tyrkisk, turkmensk, syrisk og armensk. Religion: 97 % muslimer % shia, % sunni, 3 % kristne. Gennemsnits levealder: kvinder 68 år - Mænd 66 år. Møntfoged: Dinar (IQD) – 1000 Fils.

3 Geografi Irak er et land i asien. Det har grænser op til Tyrkiet i nord, Syrien i nordvest, Jordan i vest, Saudi-Arabien og Kuwait i syd, Iran i øst. Store dele af Irak består af ørken, men området mellem de to store floder Eufrat og Tigris er frugtbar. Den nordlige del af landet er hovedsageligt bjergrigt, med det højeste punkt Haji Ibrahim på meter. Irak har en kort kystlinje med den Persiske Bugt. Tæt ved kysten og langs med Shatt al-Arab var der tidligere marskland.

4 Irak krigen 2003/2007 Den 20. marts 2003 angreb amerikanske tropper Irak. Begrundelsen for angrebet og den efterfølgende besættelse var, at Iraks leder Saddam Hussein tilsyneladende truede verdensfreden med et stadigt voksende våbenarsenal og atomvåben. Den amerikanske præsident George Bush talte om paddehatteskyer ind over USA og hævdede, at Hussein havde forbindelser til Osama bin Laden og terrornetværket al-Qaeda. Den britiske premierminister Tony Blair mente, at Hussein kunne angribe Vesten med kemiske og biologiske våben med blot 45 minutters varsel. I FN var der ikke flertal for en krig mod Irak, og den blev således gennemført uden FN-mandat men med støtte fra Storbritannien, Australien og Danmark.

5 Danske tropper i Irak Soldater der er blevet sendt til IRAK.
307 mand 1. maj 2003 150 mand 21. marts 2003 Døde soldater 12. august død 1. oktober død + 2 hårdt kvæstet 2. november død 23. marts død 6. juni død 23. september død 5. oktober død 14. maj død I alt er der 8 danske soldater der har mistet livet i Irak, i alt blev der sendt 520 mand der ned, og der vendt kun 512 hjem igen. Den 20. juli 2007 var det den sidste gang de danske soldater kørte en sidste officiel patruljerute. I 4 år var der danske tropper i Irak.

6 Politik Officielt navn: al-jumhuriyah, al-iraqiyah – republikken Irak.
Statsleder: præsident Jalal Talabani ( siden 2004) Regeringsleder: ministerpræsdent nouri al-maliki (siden 2006) Politiske partier ( med mandater ved seneste valg): Den forenede irakiske alliance (128), koalitionen for Kurdistan (53), den nationale enhedsfront (44), den irakiske nationale liste (25), Fronten til national dialog (11), Kurdistans islamiske union (5) Medlemskab af internationale og regionale organisationer: Den Arabiske liga, FN, IAEA, IMF, OIC, OPEC, observatørstatus i WTO Forsvarsstyrke: hæren mand, flåden 800, flyvevåbnet 500 ( 2006) Den 30 Januar 2005 var der parlamentsvalg i Irak. Der var ikke nogen der ture stille op, fordi at sikkerhedssituationen i Irak var for farlig. Sunnimuslimeske valgte at protester mod valget. Det var kun de partier USA havde godkendt der fik lov til at stille op til valget. Resultatet var at kun 2 % af sunnierne stemte mens de valgsteder der lå i de shia-muslimer områder og i Kurdistan lå på omkring 80 % i følge de officielle oplysninger. Den samlede valgdeltagelse lå på omkring 58 %, 2 uger efter stemme optællingen kunne man meddele Irak det officielle resultat midt i februar.

7 Historie 1914 Britisk erobring 1917 Britiske styrker erobrer Baghdad
1920 Nationernes forbud giver Irak i mandat til Storbritannien. Anti-britiske opstande. 1921 Faysal bliver konge. 1932 Irak bliver selvstændige og underskriver en traktat med England. 1933 konge Chazi kommer på tronen. 1937 Saddam Hussein bliver født i Tikrit. 1939 Kong Chazi dør og efterfølges af kong Faysal || (4 år gammel) 1941 Rashid Ali Gailani gennemfører et kup, men væltes, da britiske styrker vender tilbage. 1945 Irak slutter sig til Den Arabiske Liga. 1948 Irak deltager i kampen mod Israel. 1953 Faysal || begynder at regere. 1955 Irak underskriver Baghdad-pagten. 1958 Det irakiske styre vældes ved et, militærkup ledet af general Qassim. Kong Faysal || Bliver dræbt sammen med andre Ledende folk. 1963 Baath-partiet gennemføre sit første kup ledet af oberst Arif. General Qassim bliver henrettet. 1968 Baath-partiets andet kup bringer præsident Bakr til magten. 1979 Saddam Hussein overtager magten efter Bark. 1980 Iran-Irak Krigen bryder ud. 1988 Saddam Hussein bruger giftgas mod kurderne i Halabja. 1988 Krigen mellem Iran og Irak slutter aug. Irak invaderer Kuwait. 6. aug. FN planlægger Irak de første sanktioner. jan. Golfkrigen bryder ud. Luftangreb på Irak. 27. feb. Den amerikansk-ledede alliance driver irakerne ud af kuwait 3.mar. Irak indgår en våbenhvileaftale. 6. apr. Irak accepterer FN-resolution om, at våbeninspektører skal sikre, at de forbudte våben bliver destrueret. 10. apr. Der oprettes ’’sikret område’’ for kurderne i det nordlige Irak. apr. USA og Storbritannien oprette flyveforbudszone i det sydlige apr. FN’s olie for mad-program indledes. Irak må sælge olie, men skal købe mad og medicin for pengene. dec. Våbeninspektørerne trækker sig ud af Irak. Operation Desert Fox indledes med, at USA og Storbritannien bomber udvalgte mål i Irak. feb. Flere luftangreb på Irak, efter det irakiske luftforsvar truer britiske og amerikanske jagermaskiner. jan. Præsident Bush siger, at Irak er en del af ’’ondskabens akse’’ 27. nov. FN’s våbeninspektører vender tilbage til Irak. 19. dec. USA hævder, at Irak trodse FN’s resolution vedr. afrustning. mar. Amerikanske og britiske styrker fortager en invasion af Irak. 21. mar. Folketinget stemmer for Danmarks deltagelse i krigen. 13. dec. Saddam Hussein bliver taget til fange. jun. Midlertidigt regering oprettes under statsminister Ayad Allawi. jan. Første frie valg afholdes. 6. apr. Den midlertidige regering vælger kurderen Jalal Talabani som præsident. 2006 Saddam Hussein bliver henrettet.

8 Landbrug Der er gode muligheder for landbrug i Irak. Det er masser af jord der er dyrkbar og der er gode muligheder for vand, men det er kun halvdelen af den dyrkbare jord der bruges, og mere end halvdelen af fødevarerne importeres. De vigtigste afgrøder er Mod syd: hvede, byg, ris, grøntsager, hirse, sesam, sukker og dadler. 80% af verdenshandlen af dadler kommer fra Irak. Flodsletterne kunstvandes og er frodige. Her dyrkes Vintersæd, tobak og frugt i den nordlige del af landet. Lokalt driver de flodfiskeri.

9 Olie i Irak Irak er mellemøstens største olieleverandør. Størstedelen af olien kommer fra store oliefelter i det nordlige Irak, ved byerne Mosul og Kirkut. Men der er også felter ved Bagdad og den Persiske Bugt.

10 Religion Islam er den Største tro i Irak. De tror på koranen.
De tror at Alah er den rigtige GUD. Hvis kvinderne er utro bliver de stenet til døden. Nogen bliver også brændt eller skudt. Muslimske piger bliver tvunget til at blive gift i en meget tidlig alder års alderen. De må ikke spise svinekød, fordi de tror det er et urent dyr. Mange af de muslimske børn, bliver omskåret. Nogle muslimer må ikke røre ved hunde eller katte. De må ikke drikke alkohol. (kvinderne må ikke, mændene må godt) De bestemmer selv om de vil ryge. Muslimske kvinder viser ikke deres krop frem, for ikke at friste fremmede mænd. Nogle af mændene tror det er rigtig at slå, tæve deres koner. Muslimske kvinder laver alt der hjemme. Mændene går på arbejde, og er overhoved i hjemmet. Hvis der ingen far er, så er det den ældste søn, der er overhovedet i hjemmet. De faster, det hedder ramadan. Hvis de muslimske piger bliver kærester med en der ikke er fra sammen tro som hende, kan hun blive straffet, også kaldes æresdrab.

11 Litteratur liste: Billeder er hentet fra Historie er hentet fra Irak før og nu (Bog) Befolkning, Geografi, Irak krigen 2003/2007, Danske tropper Landbrug, Olie i Irak er hentet fra Politik er hentet fra Irak (Bog) Religion er hentet fra Heidi PowerPoint er lavet og skrevet af Louise Tak fordi i, ville kigge med, rundt om Irak. Et land der har været i krig gennem mange år, men er på vej frem ad.


Download ppt "IRAK."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google