Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afAlma Mørk Redigeret for ca. et år siden
1
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiner - til glæde og gavn Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
2
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiner er essentielle for vores organisme fungerer som byggematerialer overalt i vores krop behovet afhænger af mange faktorer Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
3
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiner er aminosyrer bygget sammen i lange kæder en proteinkæde kan bestå af 2 til 20 forskellige aminosyrer kan bestå af op til flere hundrede- tusinde aminosyrer Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
4
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiner Består af: C 50 – 55 % O 20 – 23 % N 13 – 18 % H 6 – 7 % S ca. 1 % P ca. 1 % Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
5
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Aminosyrer Består af: en aminogruppe: – NH2 eller - NH3+ en carboxylsyregruppe: - COO‾ eller COOH samt et H-atom og en variabel gruppe R Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
6
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Aminosyrer Der findes 20 meget almindeligt forekommende aminosyrer Der er 9 essentielle aminosyrer, der skal tilføres via kosten De 9 er: leucin, isoleucin, valin, phenylalanin, histidin, tryptofan, methionin, lysin, threonin De øvrige aminosyrer kan kroppen selv danne Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
7
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Aminosyrer Aminosyrer mg / kg legemsvægt / dag Histidin 10 Isoleucin Leucin 14 Lysin 12 Methionin + Cystein 13 Phenylalanin + Tyrosin Threonin 7 Tryptophan 4 Valin Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
8
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiner Aminosyrekæderne foldes i mere eller mindre kompakte kæder afhængig af fysiske og kemiske forhold Foldebladstruktur spiralform (helix) Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
9
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiner Proteinstrukturen stabiliseres af bindingerne mellem de enkelte peptidkæder og de enkelte molekyler Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
10
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiner Rækkefølgen af aminosyrer i proteinkæden bestemmer proteinets rummelige struktur og forskel i de biologiske funktioner Indgår i forbrændingssystemet og udgør ca. 10 – 20 % afhængig af omstændigheder og proteinindtag Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
11
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiner Proteiner opdeles bl.a. efter: deres opløselighed i vand deres funktioner i kroppen den rummelige anordning af aminosyrekæderne deres animalske eller vegetabilske forekomst den kemiske sammensætning Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
12
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinfordøjelsen Ca. 97% af den mængde protein vi indtager fordøjes og absorberes Dette svarer til 50 – 100 g protein hver dag I mavesækken angribes proteinerne af saltsyre, der dannes i mavesækkens vægge Saltsyre aktiverer bl.a. enzymet pepsin, der katalyserer nedbrydningen af proteinerne Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
13
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinabsorption I tyndtarmen nedbrydes proteinerne fuldstændig til aminosyrer som nu er klar til absorption Aminosyrerne absorberes gennem cellevæggen vha. aktiv transport påvirket af N/K-pumpen Jo bedre form en person er i, jo bedre transport pga. flere N/K-pumper Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
14
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinabsorption Stor mængde kostfibre er skyld i mindre absorption, fordi der sker en øget produktion af bakterier i tyktarmen hvorved kostfibre stjæler kvælstof fra proteinerne Alderen har betydning for optagelsen af aminosyrer, da ældre danner mindre mængde saltsyre og derfor nedbryder færre peptidbindinger i især mavesækken Lectin og trypsin-hæmmere i rå bælgplanter virker også som en hindring for optagelsen Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
15
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Aminosyreomsætning byggesten i proteinsyntesen substrat til glukosenydannelse forbrænding del af en lang række lavmolekylære stoffer (adrenalin, galdesyre, nitrogenoxid (NO) m.fl.) Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
16
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiners funktion Proteintype Eksempel Funktion / forekomst Strukturprotein Kreatin Hud og negle Kollagen Sener Elastin Elastisk bindevæv Glykoprotein Overfladeprotein på cellemembranen Kontaktile proteiner Myosin Muskler Aktin Hormoner Insulin Regulerer blodsukkerkoncentrationen Prolaktin Regulerer mælkeproduktionen Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
17
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiners funktion Proteintype Eksempel Funktion / forekomst Enzymer Amylase Stivelsesnedbrydende fordøjelses-enzym Trypsin Proteinspaltende fordøjelsesenzym Enolase Styrer delproces i glycolysen DNA polymerase DNA replikation Transportprotein Hæmoglobin O2-transport i blodet Myoglobin B-100 lipoprotein Fedtstoftransport i blodet Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
18
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteiners funktion Proteintype Eksempel Funktion / forekomst Beskyttelsesprotein / immunproteiner Antistof Neutraliserer fremmede proteiner Komplement Gennemhuller cellemembranen hos fremmede celler f.eks. bakterier Fibrinogen Koagulation af blodet Næringsproteiner Kasein I mælk Ovalbumin I æggehvide Gluten I hvede Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
19
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinsyntese Proteiner dannes ud fra frie aminosyrer i cellernes ribosomer Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
20
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinsyntese Aminosyrerne kobles sammen i den rækkefølge, der er bestemt af rækkefølgen i mRNA-molekylet Hasigeheden af dannelse af de forskellige proteiner er bestemt af bl.a. næringsstoffer, hormoner og lokale vækstfaktorer Ca. 20 % af kroppens totale energiomsætning anvendes til dannelse af peptid-bindinger Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
21
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinsyntesen I cellens lysosomer findes enzymer, der nedbryder peptid-bindinger igen Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
22
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinsyntesen Lysosomer er meget lidt kræsne i deres valg af proteiner, der skal nedbrydes Formålet er at skabe frie aminosyrer til rådighed i aminosyre-poolen Aminosyre-poolen forsynes med nye aminosyrer fra kosten og fra nedbrydning af vævsproteiner Poolen er for en normal voksen på ca. 100 g protein Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
23
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
24
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Protein turnover Der nedbrydes dagligt mere kropsprotein end der indtages gennem kosten Kroppens samlede aminosyreomsætning er mere end dobbelt så stor (200 – 300g/dag) som proteinindtagelsen (ca.70g) Turnover er større i små børn og mindre i ældre Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
25
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Protein turnover Protein syntese (g / kg / dag) For tidligt fødte 6,3 Nyfødte 5,1 Teens 3,9 Voksne 2,8 Ældre 2,0 Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
26
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Protein turnover Nogle væv er mere aktive i turnover end andre Lever og tarme står for tilsammen 50 % af kroppens turnover Muskelvævet som er den komponent der indeholder mest kropsproteinmasse (50 %) står for omkring 25 % af dens samlede protein turnover Udveklingen af frie aminosyrer og kropsprotein er flydende og konstant Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
27
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Protein turnover En voksen krop på 70kg indeholder ca. 12 kg protein: 43 % findes i muskler 15 % i huden 16 % i blodet resten i lever, hjerne og nyrer Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
28
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Protein turnover Mængden af frie aminosyrer i muskelvævet er ikke relateret til koncentration af kropsprotein Proteinomsætningen adskiller sig fra de andre næringsstoffer ved at en høj indtagelse ikke medfører øget proteinopbygning Der er balance i turnover når forholdet mellem opbygning og nedbrydning er lige stor Indtages der flere aminosyrer end der er behov for vil overskuddet indgå i forbrændingen Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
29
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Protein turnover Ubalance og en lille turnover, dvs. proteintab, opstår når: proteinnedbrydning stimuleres proteinsyntesen hæmmes ved sygdom og sult Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
30
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Protein turnover Ubalance og en stor turnover opstår når f.eks.: Ved fysisk træning hvor der opbygges proteindepoter i form af større muskelmasse ved vækst ved graviditet og amning Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
31
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinbehov Det anbefales 0,75g protein/kg/dag for voksne Dette svarer til 10 – 20 E% - anbefalet 15 E% Fysisk aktivitet fører til øget protein oxidation i musklerne Dette giver en øget protein turnover Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
32
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinbehov Ved høj fysisk aktivitet er der øget behov hvilket skyldes: øget muskelmasse som et resultat af træning øget nedbrydning af muskelvæv og protein turnover ved hård fysisk træning, speciel udholdenhedstræning øget gluconeogenese fra muskelprotein hvis energibehovet ikke kan tilgodeses Det anslås at det daglige proteinbehov ligger omkring 1,4 – 1,8g/kg/dag for atleter med hård fysisk træning Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
33
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteinbehov Ved ønske om vægttab kan det anbefales at øge proteinindtaget og nedsætte mængden af fedt. Der er opnået gode resultater med en kost der indeholder: 15 – 30 E% protein 20 E% fedt 50 – 65 E% Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
34
Gode kilder til de essentielle aminosyrer
mg aminosyre / g protein Blom-kål Bønner Rug-brød Hvede-mel 40% ost Sød-mælk Skinke Voksne mg / g protein Histidin 110 120 150 130 180 240 100 Isoleucin 220 350 370 310 81 Leucin 330 410 430 590 610 470 119 Lysin 300 380 200 140 510 570 560 Methionin 114 116 185 191 203 209 302 106 Phenylalanin 340 400 680 440 Threonin 210 260 160 270 56 Tryptophan 71 69 70 65 88 86 68 31 Valin 360 280 Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
35
Kilder med høj proteinkvalitet
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
36
Kilder med højt proteinindhold
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
37
Kilder med lav proteinkvalitet
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
38
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Proteintilskud Blev oprindeligt fremstillet til småt spisende ældre / syge Kan være et supplement hvis man ikke spiser varieret og nok Bør indeholde de essentielle aminosyrer Kan ikke erstatte fornuftig kost Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
39
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Gode links Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
40
Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Tak for i aften - og god træning Mette Riis, fitness.dk torsdag d. 3. april 2008
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.