Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kostpolitik Revideret 24. september 2013

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kostpolitik Revideret 24. september 2013"— Præsentationens transcript:

1 Kostpolitik Revideret 24. september 2013

2 Kostpolitikken i Sabro – Børnene Univers er lavet i samarbejde med bestyrelse, personale, børn og forældre. Kostpolitikken tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens retningsliner for sund kost og Aarhus Kommunes kostpolitik; Q:\Sundhedsprofil\Kostpolitik\Aarhus-Kommune-Kostpolitik-2004.pdf FORMÅL: Formålet med en synlig kostpolitik er at fremme børnenes trivsel, herunder deres sundhed og udviklingsmuligheder. At sikre glade, nysgerrige og mætte børn, der har energi til at være oplagte og tolerante hele dagen. Vision: Vi vil gennem en synlig kostpolitik gøre opmærksomme på vigtigheden af en fælles forståelse/rød tråd i 0-18 års området At Børn gennem sunde kostvaner får energi og en god koncentrationsevne og på længere sigt danner grundlaget for et raskt og sundt voksenliv

3 Kostpolitikken har 3. indirekte fokus områder:
Sabro BørneUnivers har igennem skoleårene haft i alt 4 indsatsområder (faglighed i et læringsperspektiv, sundhedsprofil, kommunikation og økonomi). I forbindelse med arbejdet med sundhed har skolen valgt at arbejde med 3 tilgange: kost, fysisk og mental sundhed. Vores tilgang til kost er yderlig splittet op i 3 mere indirekte fokusområder: Overlevering af viden mellem dagtilbud, skole og klub i Sabro BørneneUnivers 2. Sunde kostvaner gennem læring 3. Professionalisering af både de pædagogiske såvel som fysiske rammer om og for en sund kost - i Sabro BørneneUnivers

4 Overlevering mellem dagtilbud, skole og klub i Sabro Børnene Univers
MÅL: Vi har i Sabro BørneneUnivers en klar holdning til at kosten har en stor betydning for et barns indlæring og vil gennem oplysning og diskussioner med børn, forældre og samarbejdspartnere sikre at få denne holdning kommunikeret ud. Sund kost/Sundhed bliver et fokuspunkt for forældre i trivselsgrupper På Sabro Børnene Univers arbejder vi bevidst på en fælles forståelse af sund / usund mad blandt børn, lærere, pædagoger og forældre. Hvordan: Vi vil gennem oplysning, temadage og overlevering i Sabro BørneneUnivers, have fokus på de gode diskussioner og gode eksempler på sund kost. Ressource personer (gerne forældre) fortæller om vigtigheden af sund kost. De sunde kostvaner bliver et af fokuspunkterne i Førskoleprojektets målsætning Der sendes folder og andet materiale ud omkring den sunde madpakke. Der laves en Sund kost kuffert med materiale, ideer mv.. Der oprettes en idebank for forældre til videns deling om sund kost (sunde alternativer til traditionel fødselsdag mv.)

5 Sunde kostvaner gennem læring:
Forældrene har som udgangspunkt ansvar for deres børns ernæring og læring. Sabro Børneunivers vil gennem læring om Sunde kost vaner give børnene handlekompetencer. Sabro BørneneUnivers vil fremme Børnenes lyst til at tage eget ansvar for egne mad - og levevaner. Sabro BørneneUnivers går foran i at få lavet aftaler og oplyse omkring, hvad børnene må have med i skole både til eget brug og til uddeling (der kan vælges et stykke kage eller en pose slik til uddeling ved fødselsdag). Vi afvikler i samarbejde med klasseråd gode vaner der er i ”børn-højde” der ikke er beskæmmet af voksenvaner: julefrokost med små snaps og nytårsappertif etc.. Hvordan: Sund kost gennem implementering i undervisningen. Der gennemføres pædagogfaglige aktiviteter der tager udgangspunkt i den sunde kost. Samarbejde og koordinering af fælles indsatser mellem sundhedsplejen, tandplejen, FU, FO, Dagtilbud, og skole sker gennem fælles årshjul. Børnene er medaktører i aktiviteter og læringsforløb.

6 Hvilken ramme om sund kost tilbydes i Sabro Børnene Univers:
Mål: Sabro BørneneUnivers fysiske, tidsmæssige og sociale rammer giver tid og rum til at børnene får spist deres mad, og at de oplever måltiderne som et naturligt og værdifuldt samlingspunkt. Sabro Børnene Univers vil sikre et sundt kvalitetsniveau samt et varieret og spændene udbud af det mad der serveres/ kan købes i Sabro BørneneUnivers. Den sunde kost opfylder barnets dagsbehov for protein kulhydrater og fedt samt vitaminer og mineraler. I Sabro BørneneUnivers tilstræber vi at børnene får en sund og varieret kost, der sikre jævn en forbrænding dagen igennem (et stabilt blodsukker) for på denne måde at skærpe koncentration og indlæringsevne. Hvordan: Tilbuddet af den sunde kost i Sabro BørneneUnivers er spændende og varierede. Der serveres vand til måltider lavet i Sabro BørneneUnivers. Der tilbydes sunde alternativer til den gode madpakke i skolens kantine, vand, mælk og juice Der sættes tid af således at måltidet kan spises i en hyggelig og positiv atmosfære. 

7 Hvad vil vi se I Sabro BørneneUnivers vil vi gerne lære børnene:
at bliver mere kritiske i forhold til hvad man spiser at blive beviste og opmærksomme på hvad der er sundt og hvad der er usundt at kunne se sammenhængen mellem det vi spiser og det vi yder at lærer børnene at lave og spise sundt og spændene mad at tilegne sig gode og beviste madvaner at kunne skelne mellem at være sulten og så trøstespise at lære hvor vigtigt det er og hvad det vil sige at købe gode og sunde råvare at den gode madpakke kan være spændende og giver god energi at børnene er opmærksomme på og lytter efter deres krops behov for sunde mellemmåltider udover morgenmad, frokost og aftensmad.

8 Aktiviteter Der er rigtig mange forskellige aktiviteter der kan bruges til at brede budskabet om den sunde kost ud her er nogle af de tiltag Voksen og børn laver ud fra forskellige temaer / kulturer sundt mad sammen Børn deltage på køkkenhold med tilberedning af sund mad på skolen og lejerskoler Sunde og sjove fødselsdage via idebank på intra Lave sund kost forløb med fokus på kropsbevidsthed Fuldkorn i frikvarteret (et samarbejde med Schulstad om den sunde madpakke) Etc.

9 Ressource personer: Tandplejen er kontaktpersoner vedrørende kost, fysisk og mental sundhed og har forløb der fremgår af årshjul for sundhedspolitikken Sundhedsplejen er kontaktpersoner vedrørende kost, fysisk og mental sundhed og har forløb der fremgår af årshjul for sundhedspolitikken Sundhedsudvalg er kontaktpersoner vedrørende kost, fysisk og mental sundhed. Forældre der har en særlig viden om den sunde kost eller fokus på vigtigheden omkring videndes deling af samme ( har fokus på overgange den gode historie ) Ledelsen i Sabro BørneUnivers er kontaktpersoner vedrørende kost, fysisk og mental sundhed og opstiller gerne til oplæg ved forældremøder

10 Personale ansvar: Emnet sund kost tages løbende op til debat, for få fælles forståelse og holdning. På lejrskoler / fællesarrangementer skal den sunde og varierede mad prioriteres højt. Personalet i de forskellige grupper skal sikrer at spise stunder forløbe så roligt og hyggeligt som muligt. Personalet omkring Førskolen / overlevering til klubben har en særlig forpligtigelse til at fortælle om og videreføre de sunde kostvaner Personalet går forrest og viser et godt eksempel. Lærere og pædagoger er opmærksom på madpakkernes indhold og børnenes trivsel i øvrigt.

11 Forældre ansvar: Den sunde kost skal være et fast punkt på forældremøder (fx drøfte ideer og alternativer til kageordning i forbindelse med fejring af fødselsdage – evt. samle fødselsdage og lave god mad). Fokus på den sunde kost i trivselsgrupper, hos trivselsambassadører og/eller kontaktforældregruppe i forhold til at dagsordensfastsætte temaet kost mellem forældre Fokus på den sunde madpakke Fokus på egen indflydelse ved overgange (fx fortælling af den gode historie omkring sunde alternativer, den gode madpakke mv..) Læringen og kulturen om sunde kostvaner i hjemmet

12 Børnenes ansvar : Kost spørgsmål kan tages op hos pædagoger – lærere – sundhedsplejersken og tandplejen. Børnene kan kommer med forslag på sjove og sunde opskrifter. Børnene er opmærksom på, hvad de spiser. Børnene hjælper/laver deres madpakke sammen med deres forældre Børnene indgår aktivt i madlavningen. Børnene får gennem børnegrupper og elevråd lejlighed til at udtrykke overfor ”voksne” hvilke overvejelser de gør sig om kost.

13 Sikring af politikken kostpolitikken fastholdes og udvikles
Kostpolitikken skal i Sabro BørneUniversers forældrefolder og lægges på hjemmeside. kostpolitikken skal tages op på afdelingsopdelte personalemøde(r). Konsituering af et fælles Kost/sundhedsudvalg bestående af 3 lærere, 3 pædagog og 1 sundhedsplejerske. kostpolitikken skal jævnligt evalueres (2 gange årligt: en gang i forbindelse med fælles evaluering i Fælles Dagtilbudsbestyrelses-/Skolebestyrelses- og forældrerådsmøde og på ét interne personalemøde hvor vægten ligges på de pædagogiske og didaktiske tiltag vi forlængelse af fællesmøde kan gøre i DT, SFO og Undervisnings regi ledet af interne ressourcepersoner. Sabro BørneneUnivers har en tovholder på kostpolitikken.


Download ppt "Kostpolitik Revideret 24. september 2013"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google