Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Velkommen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Velkommen."— Præsentationens transcript:

1 Velkommen

2 Værktøj til udredning på børnehandicapområdet
ICS superbrugerseminar November 2013

3 Velkomst og formål med workshoppen
Indhold Velkomst og formål med workshoppen Introduktion til udredningen, sammenhængen til ICS og erfaringer fra praksis Værktøjerne i praksis Afrunding

4 Velkomst Oplægsholderne Marie Louise Knigge, konsulent i Socialstyrelsen Mette Lindgaard, partner i Deloitte Trine Erdmann, socialformidler i Middelfart Kommune

5 Baggrund for udviklingen af værktøjet til udredning
Udvikling af nyt værktøj til systematisk udredning af børn og unges funktionsevne fordi: Tidligere ingen fælles og systematiske værktøj eller metoder til udredning og socialfaglig vurdering af børn med funktionsnedsættelse Øget opmærksomhed på at kvalificere match mellem barn og rette indsats Ønske om fokus på funktionsevne og ressourcer hos barnet frem for diagnoser og begrænsninger Efterspørgsel efter dokumenteret viden om indsatsen virker - og bedre grundlag for prioritering og styring af området.

6 Udviklet i samarbejde med en række kommuner og nu offentliggjort
Værktøjerne til udredning og handleplan udviklet og afprøvet i samarbejde med otte kommuner: Herning Middelfart Hjørring København Kerteminde Gladsaxe Roskilde Esbjerg Er tilgængelige på Socialstyrelsens hjemmeside - sammen med en metodehåndbog, implementeringsguide og en række dialog- og hjælperedskaber.

7 Formål med workshoppen
I løbet af den næste times tid vil I: Blive introduceret til udredningsværktøjet, der kan bruges til udredning af funktionsevne hos børn og unge med handicap og til børnefaglig undersøgelse Høre om erfaringer med at anvende værktøjet i praksis Snuse til anvendelsen af værktøjet gennem en case. Kendskab på forhånd Hvor mange har kendskab til udredningsværktøjet eller hørt om det før? Deltagerne angiver her ved håndsoprækning, om de har kendskab til udredningsværktøjet i forvejen, så oplægget kan tilpasses til deltagernes forhåndskendskab.

8 Værktøjerne og sagsbehandlingsprocessen
Udredning, handleplan og opfølgning dækker sammen mange led i sagsbehandlingsprocessen Værktøjerne muliggør sammenhæng gennem processen. Sagsåbning Sags- oplysning Sags- vurdering Afgørelse og bestilling Levering Opfølgning og resultatmåling Udredning/undersøgelse Opfølgning Handleplan

9 Flere nye værktøjer til børnehandicapområdet
Også et tilhørende handleplans- og opfølgningsværktøj: Bygger direkte videre på viden fra udredningen Bygget op efter ICS handleplansskema med handicapfagligt fokus i undertemaer og angivelse af funktions- og forventningsscore Sætter fokus på opstilling af konkrete mål for indsatsen, herunder inddragelse af familien og barnet/den unge, samarbejde og koordinering med leverandør samt opfølgning på mål, behov og indsats.

10 Erfaringer fra praksis – Anvendelsen i Middelfart Kommune
I Middelfart Kommunes handicapteam benyttes værktøjet til udredning i: Alle handicapsager – også de mindre indgribende Målgruppeafgrænsning Vurdering af handicapkompenserende ydelser – kompensationsprincippet Opfølgning af handicapkompenserende ydelser Børnefaglig undersøgelse Afgørelse om fx aflastning uden BFU Overdragelse til voksenregi (planlagt).

11 2. Introduktion til udredningen, sammenhængen til ICS og erfaringer fra praksis

12 Hvorfor anvende det nye udredningsværktøj?
Baseret på og understøtter fælles systematik og begreber Kan anvendes i eksisterende sagsgange til beskrivelse og vurdering af barnets/den unges funktionsniveau (både til børnefaglig undersøgelse og som udredningsværktøj) Et fleksibelt værktøj, der adskiller sagsoplysning og vurdering Kan anvendes både ved opstart af nye sager, til opfølgning og ved overgang til voksen Understøtter en helhedsorienteret udredning med fokus både på ressourcer og problemer Understøtter udredning af funktionsniveau med udgangspunkt i barnets/den unges situation og behov.

13 Sammenhængen til ICS Sammenhæng til eksisterende sagsbehandlingsmetoder – fokus på fælles systematik og begrebsanvendelse Understøtte overgang og overlap i sager med børn med sociale problemer og med funktionsnedsættelse Tæt sammenhæng til ICS og ICS systematikken Dækker de tre sider i ICS-trekanten.

14 Fokus på sundhedsforhold
I forhold til ICS dog særlig fokus på udredning af dimensionen sundhedsforhold gennem undertemaerne: Fysisk funktionsnedsættelse Psykisk funktionsnedsættelse Livsstil Motoriske forhold og mobilitet Forebyggelsesforhold.

15 Udredningsværktøjets systematik
Systematisk fokus på udredning fra kernen og ud – funktionsnedsættelsens betydning for de øvrige forhold i barnets/den unges situation og behov.

16 Handicaprelevante undertemaer
Muligt at inddrage undertemaer - specifikke områder, det kan være relevant af afdække i udredningen Undertemaerne inddrager begreber fra ICF, ICF-CY og er udviklet til at identificere og beskrive funktionsevnenedsættelse. .

17 Angivelse af funktionsniveau
Angivelsen af funktionsscorer på hver dimension i udredningen og for det samlede funktionsniveau Fastlægges af sagsbehandleren ud fra en faglig vurdering Tager udgangspunkt i en samlet vurdering af barnets/den unges ressourcer og problemer/begrænsninger i forhold til den enkelte, relevante dimension og for funktionsniveauet samlet. .

18 Angivelse af funktionsniveau
Fungerer som beslutningsstøtte til den faglige vurdering Bidrager til at understøtte mere ensartet standard for vurdering af børnenes funktionsniveau og situation Udgangspunkt i barnet eller den unges aktuelle situation og funktionsniveau (afvejning af ressourcer og problemer) Grundlag for opsamling af data om børnene og deres udvikling på tværs af målgrupper – resultatdokumentation Dialogværktøj i forhold til forældrene.

19 Erfaringer med dimensioner og funktionsniveau i praksis
Ved stillingtagen til udredning af alle dimensioner sikres en helhedsorienteret udredning Kræver tilvænning at sætte funktionsscorer og angive funktionsniveau Angivelse af funktionsniveau godt som dialogværktøj mellem forældre og sagsbehandler – kan skabe stor bevidsthed om barnets funktionsevne Også godt til at skabe overblik og klarhed hos sagsbehandleren om problemernes omfang Giver anledning til gode faglige drøftelser og er anvendeligt i forhold til målgruppevurderinger.

20 Udredningens indhold Sagsoplysninger Sammenfatning/analyse og faglig vurdering Udredning af de seks dimensioner til afdækning af barnets behov, ressourcer og begrænsninger Vurdering af barnets/den unges funktionsniveau.

21 Udredningens dimensioner
Ved hver relevant dimensioner indgår: Forældrenes udsagn Barnets/den unges udsagn Andres udsagn Sagsbehandlerens observationer Beskrivelse af: Udviklingsmæssige behov Forældrekompetence Udækkede behov Funktionsniveau. .

22 Erfaringer med udredningens systematik i praksis
Forenklet systematik ved ét skema til flere formål Intention – det virker… Opsamling af tidligere indsamlet data – vigtige fakta gemmes samlet til den videre sagsbehandling Børn vi kender gennem flere år inden BFU Tidligere data/rapporter samles og videreføres Lettere at overtage sager fra hinanden, da sagsoplysning er mere ensartet og hurtigere at læse sagen op Dog udfordring efter digitalisering og elektronisk dokumenthåndtering.

23 Erfaringer med udredningens systematik i praksis
Virker som en stor opgave, men vi oplever stor gevinst når udredningen er færdig. Bevillingsgrundlag er tydeligt – grundlag for afslag er tydeligt Processen med værktøjet har givet overraskende resultater i forhold til målgruppevurdering Kræver træning – jo flere skemaer lavet, desto lettere.

24 Sammenfatning og analyse
Sammenfatning og analyse af udredningen Funktionsscorer overført fra de relevante dimensioner i udredningen Samlet vurdering af funktionsniveau. .

25 Angivelse af samlet funktionsniveau
Foretages ud fra en skala fra A – E: Det samlede funktionsniveau er sagsbehandlerens overordnede vurdering af barnets samlede behov for hjælp på tværs af alle dimensioner - ikke et gennemsnit af funktionsniveauet i de afdækkede dimensioner Der er ikke knyttet konkrete ydelser eller tilbud til kategoriseringen Skaber grundlag for opsamling af struktureret ledelsesinformation om målgrupperne (i kombination med angivelse af målgruppe). .

26 Faglig vurdering Afvejning af barnet/den unges ressourcer, udviklingspotentiale og problemer/begrænsninger på baggrund af analysen – med inddragelse af det samlede funktionsniveau Fører til samlet vurdering af støttebehov, vurdering af, om der er grundlag for at iværksætte en indsats samt evt. hvilken indsats.

27 Erfaringer med faglig vurdering i praksis
Lettere at udmåle støtte og lave faglig vurdering ved fremadrettede ansøgninger og spørgsmål Lettere at finde det rette tilbud – bedre målrettet tilbud. Sagsbehandler føler sig mere sikker og bedre klædt på i forhold til at målrette indsatsen og finde specielle tilbud Vurdering af specifikke ansøgninger lettere (kompensationsprincippet) Forældre bedre indsigt i grundlaget for afgørelser f.eks. ansøgning om aflastning bliver til tilbud om pædagogisk indsats.

28 Dialoglinealen Kan fx anvendes til samtaler med familie og barnet/den unge, hvor sagsbehandler ønsker at belyse funktionsniveau og motivation Fysisk redskab, hvor det er muligt at angive en udvikling Enkel og genkendelige for både børn og voksne – ‘bagside’ med smileys Sammenhæng til børnelinealen Mulighed for at vise både store og små ændringer. .

29 Dialogstjernen Printes ud og anvendes som fysisk redskab, der kan tegnes på Kan anvendes til at komme omkring de fem dimensioner og til at vise en udvikling hos barnet/den unge på de relevante dimensioner. .

30 4. Øvelse på en case

31 5. Afrunding

32 Afrunding Værktøjet til udredning af funktionsevne kan gøre en stor forskel – i det daglige arbejde og i indsatsen for børn og unge Implementeringsguide og metodehåndbog kan vise vej gennem processen og understøtte anvendelsen i praksis Kompetenceudvikling med kurser løbende i 2013 og 2014 Værktøjet med mere findes på: unge/sagsbehandling/nye- vaerktojer-til-sagsbehandling-pa- bornehandicapomradet

33 Tak for nu!


Download ppt "Velkommen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google