Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Set fra Humanistisk Samfunds perspektiv

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Set fra Humanistisk Samfunds perspektiv"— Præsentationens transcript:

1 Set fra Humanistisk Samfunds perspektiv
Åndsfrihed og de 21 teser Set fra Humanistisk Samfunds perspektiv

2 Flot initiativ og tak for invitationen
Tak for invitationen til at være medunderskriver og til at deltage her i dag. I Humanistisk Samfund havde vi seriøse overvejelser om vi kunne medunderskrive de 21 teser. Et par af mine favoritter: Tese 3 "Åndsfrihed styrker og udvikler et samfund, fordi forskellige og modstridende overbevisninger kan mødes og modsiges i gensidig respekt.” Tese 6 "Åndsfrihedens ledetråd er ”munden fri, hånden bundet.”

3 Humanistisk Samfunds perspektiv
Humanistisk Samfund arbejder for, at mennesker frit skal kunne vælge at leve uden religion og religiøs indblanding. Humanistisk Samfund ønsker et samfund, hvor der er fuld religions- og livssynsfrihed, uden en statskirke. Til grund for Humanistisk Samfunds arbejde ligger de humanistiske værdier om menneskers ligeværd og respekt for hinanden. Det enkelte menneske har værdi i sig selv og menneskeheden har værdi for os alle.

4 Sætter I lighedstegn mellem åndsfrihed og religion?
Formuleringerne i de 21 teser giver indtryk af, at religion og åndsfrihed er meget tæt forbundet, næsten det samme. I hvert tilfælde kristendom og åndsfrihed. Mener I det?

5 Debat Var processen med at udarbejde de 21 teser udtryk for åndsfrihed? Hvorfor ikke brede diskussionerne og det forberedende arbejde ud til flere – også folk I er grundlæggende uenige med?

6 Krav til medarbejdere Holdningsmæssige krav til medarbejdere?
I Danmark løser de fleste velfærdsopgaver af ikke-religiøse aktører. Derfor er det ikke et praktisk problem i dag. Hvad hvis det ændre sig? I Tyskland udgøres 60% af sygehussektoren af private aktører, hvoraf den største er den katolske kirkes organisation Caritas. Hvilke praktiske problemer giver dette for medarbejdere og patienter i Tyskland.

7 Ateister og åndsfrihed
”Danmarks flag er en korsfane” Hvad gør det ved vores fællesskab og sammenhold i Danmark at I omtaler Dannebrog som et kristent symbol som I godt kan forstå at ikke-kristne ikke vil have inden for deres dør? Er det ikke bedre at omtale Dannebrog som et flag, der symboliserer nationen Danmark og som vi derfor alle har lyst til at flage med? Hvorfor vil I som kristne tage patent på danske symboler?

8 Ikke religionslighed i Danmark
I Danmark har vi ikke religionslighed. Vi har kun religionsfrihed. Hvor meget fylder det i de 21 teser om åndsfrihed?

9 Særlig diskrimination af ikke-religiøse livssyn
I Danmark er der er en særlig diskrimination af ikke-religiøse livssyn. Dansk lovgivning anerkender ikke at man kan have et ikke-religiøst livssyn. Her er et helt konkret problem med åndsfriheden i Danmark – hvor meget fylder det i 21 teser om åndsfrihed?

10 Tak for invitationen Og tak fordi i lyttede. Sidsel Kjems
Humanistisk Samfund


Download ppt "Set fra Humanistisk Samfunds perspektiv"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google