Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted Denne præsentation er tiltænkt initiativtagere.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted Denne præsentation er tiltænkt initiativtagere."— Præsentationens transcript:

1 ”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted Denne præsentation er tiltænkt initiativtagere i boligforeninger, som kan have brug for at skulle præsentere deres ideer til en given miljøindsats overfor fx resten af boligforeningen (måske til en generalforsamling el. lign.). Præsentationen tager udgangspunkt i AB Søpassagens erfaringer med at blive CO2-neutrale og gennemgår foreningens model ’Model Søpassagen’. Præsentationen kan tilpasses den enkelte modtagers behov. Enkelte steder er teksten markeret med rødt, hvilket illustrerer, at afsenderen af præsentationen skal indsætte relevant information.

2 AB SØPASSAGEN 90 lejligheder på Østerbro i København
Ældre ejendom (fra 1910) Beslutning om at opnå CO2-neutralitet fordi: Bygninger udgør 40 % af den samlede CO2-udledning AB Søpassagen ville vise, at almindelige mennesker kan gøre en reel forskel Foreningen syntes, at det ville være godt at være blandt dem, der tager fat på en af vor tids største udfordringer. Denne slide fortæller mere om AB Søpassagen. Dine tilhørere vil måske finde det mest interessant, hvad det var der motiverede AB Søpassagen til at tage beslutningen om at blive CO2-neutral.

3 Det synes vi er inspirerende
Det synes vi er inspirerende. Denne præsentation lægger op til, at vi skal starte en lignende indsats, som den AB Søpassagen startede. ’Model Søpassagen’ er i den forbindelse inspirerende at se nærmere på: Her er blot et bud på en overgang til at gå videre til hvad ’Model Søpassagen’ består af.

4 En effektiv tilgang i 3 dele:
MODEL SØPASSAGEN En effektiv tilgang i 3 dele: Mennesker Teknik CO2-kvoter Der står mere om Model Søpassagen på kampagne-sitet: bo-uden-co2.dk. Også Søpassagens egen hjemmeside indeholder relevant information om modellen. Læs mere på:

5 MODEL SØPASSAGEN Mennesker
Den menneskelige side af Model Søpassagen handler om at være i dialog med beboerne, og om at skabe tilhørsforhold og motivation i foreningen. Aktiv deltagelse hos beboerne via vaneændringer er vigtig for at sikre, at også livsstilen bliver miljøvenlig.

6 MODEL SØPASSAGEN Teknik
Den tekniske del af Model Søpassagen handler om energirenovering. Hvilke tekniske forbedringer kan nedbringe energiforbruget og CO2-udledningen mest muligt.

7 MODEL SØPASSAGEN CO2-kvoter
For at kompensere for det resterende energiforbrug er kvotekøb en nødvendig del af Model Søpassagen. Kvoterne kan købes hos Elselskabet Natur-Energi.

8 vigtige trin for en god proces
5 - 1 Blive enige om en langsigtet vision med klare mål 2 Få forankret miljøprojektet i bestyrelsen og i foreningen 3 Indsamle viden om det nuværende forbrug og mulighederne for at ændre det 4 Formulere en kortsigtet handlingsplan 5 Have det sjovt undervejs og huske at fejre de mål, man når Læs mere på:

9 Vores vision Et bud på INDSÆT FORENINGSNAVN (+S) HER vision:
”INDSÆT BUD PÅ JERES FORENINGS VISION HER” Denne slide kan udfyldes med din boligforenings vision (og evt. handlingsplan). Visionen kan også formuleres/omformuleres i samarbejde med dine tilhørere.

10 Men hvad betyder det for os beboere
Men hvad betyder det for os beboere? - Lad os tage et kig ind hos AB Søpassagen

11 PÅ BESØG I AB SØPASSAGEN
”Det er spændende at få øjnene op for hvad man kan gøre som enkeltperson, men også hvad man kan opnå som forening”. - Karen fra AB Søpassagen Denne slide kan fx fremlægges ved at kommentere, at flere beboere finder det motiverende at opleve, hvor meget man nå i fællesskab. De konkrete eksempler skulle gerne skabe nærhed for tilhørerne.

12 PÅ BESØG I AB SØPASSAGEN
”Jeg tænker over, om det har en effekt. Jeg håber det virkelig. Kloden går jo sin gang, og jeg tænker også på det, fordi jeg har børn. De skal jo være her, når jeg selv er væk en dag.” - Jonas fra AB Søpassagen

13 PÅ BESØG I AB SØPASSAGEN
”Vi har altid syntes, at vi har været opmærksomme, men der var alligevel nogle steder, vi kunne skære. Og så er det hele blevet rutine nu.” - Frederik fra AB Søpassagen

14 VANEÆNDRINGS- INITIATIVER, VI KUNNE OVERVEJE:
Personlige handlingsplaner og målsætninger Besøg fra klimakonsulenter (fra KlimaKbh) Elsparekonkurrence Afgifter på tørretumblere Nærværende kommunikation fra styregruppe til beboerne Denne slide viser, hvilke initiativer AB Søpassagen har sat i gang. Den kan naturligvis tilpasses jeres behov/ideer.

15 EKSEMPLER PÅ TEKNISKE INDSATSER, VI KUNNE OVERVEJE:
Solpaneler på taget Termoruder i alle trappeopgange Eftersyn af tætningslister Udskiftning af alle pærer til sparepærer Bevægelsesmålere i trappeopgange Nye lavskyltoiletter + nye vandhaner Eftersyn af tørresnore og tørrelofter Trykstyret el-pumpe til centralvarme Nye overdækkede tørrestativer Regnvands-genbrugsanlæg Denne slide viser, hvilke tekniske indsatser AB Søpassagen har sat i gang. Den kan naturligvis tilpasses jeres behov/ideer.

16 TILSKUDSMULIGHEDER Der er forholdsvis få muligheder for at få tilskud. Det er ikke sikkert vi kan få det samme som AB Søpassagen, men her kommer eksempler på, at det kan lade sig gøre at få støtte.

17 EKSEMPLER PÅ TILSKUD København Kommunes byfornyelsespulje gav AB Søpassagen 1,5 mil. kr. til solceller. Københavns Energi forærede AB Søpassagen 1,3 mil. kr. i tilskud. Østerbro Lokaludvalg og Skov- og Naturstyrelsen gav AB Søpassagen kr. i tilskud til formidlingsaktiviteter. ”EFP-projektet” Solenergi i Energirammen gav AB Søpassagen kr. i tilskud til solceller. Københavns Energi gav AB Søpassagen kr. til regnvandsopsamling.

18 SØPASSAGENS FINANSIERINGSMODEL - EFTER TILSKUD:
Tiltag kr. / md (50 kvm) (100 kvm) 9 tagvindmøller 49 98 Solcelleanlæg 36 72 Regnvandsopsamling 22 44 Regnvandsfaskine -20 -40 Toiletter 10 20 Andre udgifter 47 94 Sum 144 288 Dette overblik viser hvor stor en merudgift hver lejlighed i AB Søpassagen har fået som konsekvens af foreningens miljøindsats. Dog skal det nævnes, at efter en længere årrække (ca. 30 år) vil investeringen være tjent fuldstændigt ind igen. Så merudgiften ovenfor er naturligvis ikke statisk. Beregningerne er baseret på, at lånet har en 30-årig løbetid og en rente på ca. 6 pct. p.a. Kvadratmetermålene ovenfor henviser til de forskellige størrelser, som AB Søpassagens lejligheder har.

19 Spørgsmål?

20 Tak! Se mere på: og


Download ppt "”MODEL SØPASSAGEN” - En model til hvordan også INDSÆT FORENINGSNAVN HER kan blive et CO2-neutralt sted Denne præsentation er tiltænkt initiativtagere."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google