Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Faglig læsning 7. – 9. kl. Work-shops.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Faglig læsning 7. – 9. kl. Work-shops."— Præsentationens transcript:

1 Faglig læsning 7. – 9. kl. Work-shops

2 Faglig læsning At læse er en aktiv proces, hvor vi genskaber indholdet af teksten ved at identificere de enkelte ord i teksten og ved at aktivere vores forhåndsviden om tekstens indhold.

3 Faglig læsning At læse er en aktiv proces
Vi identificerer de enkelte ord i teksten Vi aktiverer vores forhåndsviden om indhold Vi genskaber indholdet af teksten

4 Faglig læsning Motivation Forforståelse
Lærer man ved at gentage ting mange gange eller er det spild af tid, hvis man ikke er motiveret? Forforståelse Skal der være en vis begrebsforståelse eller kan de lære at læse ord og derved opnå forståelse?

5 Læsestrategier. Skimming Nærlæsning eller intensiv læsning
Oversigtslæsning eller orienteringslæsning Punktlæsning eller scanning 5. Indholdslæsning eller ekstensiv læsning

6 Eksempel ”Rollelæsning”
Man arbejder i en gruppe på fire. For at opsamle viden og for at støtte hukommelsen laver man "rollelæsning". Hvert medlem af gruppen får på skift en funktion "Der er 4 roller: Oplæser, referent, overskriftmester og sammenhængsmester. Trin 1: Oplæseren læser første afsnit Trin 2: Referenten giver et referat af det vigtigste indhold Trin 3: Overskriftmesteren finder en dækkende overskrift, som han, eller alle teammedlemmer skriver ned. Trin 4: Sammenhængsmesteren forklarer sammenhængen med det forudgående eller prøver at forudsige, hvad der følger. Trin 5: Rollerne roterer med uret, og næste afsnit læses osv. 1. Man sikrer at alle forstår hvert afsnit, før man læser videre. 2. Stoffet sikres bedre i hukommelsen. 3. Opøver evnen til at fange essensen i hvert afsnit.

7 Eksempel ”Matematik” Med Fælles Mål 2009 er faglig læsning nu et krav i matematikundervisningen. Møde på midten: Eleverne arbejder hver for sig med et matematikstykke. Herefter sammenligner eleverne og snakker opgaven igennem. Guldkornsmappe/formelsamling: I klasse udarbejdes mappen. Mappen indeholder formler, metoder og begreber, som forklares, tegnes, eksemplificeres. Indeholder en fællesdel, som er udarbejdet på klassen og en egen del med elevernes egne ord, tegninger, metoder m.m.


Download ppt "Faglig læsning 7. – 9. kl. Work-shops."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google