Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ytringsfrihed og sygeplejersker

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ytringsfrihed og sygeplejersker"— Præsentationens transcript:

1 Ytringsfrihed og sygeplejersker
Regler og gode råd 5 slides om ytringsfrihed og sygeplejersker Dansk Sygeplejeråd, november 2011

2 Din ret til at ytre dig Hvad enten du er privat eller offentligt ansat, har du en grundlovssikret ytringsfrihed: Grundlovens § 77: "Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres.” Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Herudover har Justitsministeriet lavet en vejledning om offentlig ansattes ytringsfrihed (fra 2006), som bl.a. slår følgende fast: …”afgørende betydning i et demokrati … at også offentlig ansatte har mulighed for at deltage i debatten.” Men husk, at du ytrer dig på egne vegne (og ikke om tavshedsbelagte oplysninger, åbenbart urigtige oplysninger eller med ærekrænkende udtalelser) Find vejledningen i sin helhed på

3 Din ret til at ytre dig (2)
Afgørelser fra Ombudsmanden Også ombudsmanden har i en række afgørelser sat fokus på offentligt ansattes ytringsfrihed – bl.a. i denne fra Hans Gammeltoft-Hansen, maj 2010: ”Mange offentligt ansatte står i den kommende tid over for at skulle tage stilling til besparelser. Det er derfor vigtigt at understrege, at offentligt ansatte i den sammenhæng har en betydelig frihed til offentligt at fremsætte udtalelser, der er kritiske over for den myndighed, hvor de er ansat.” Særligt på din arbejdsplads? Husk at tjekke, om din arbejdsplads har en kommunikationspolitik – det kan være en god idé også at læse den igennem, hvis du er i tvivl om, hvad du kan og ikke kan ytre dig om offentligt.

4 Særligt om sociale medier
En god tommelfingerregel: Når det kommer til sociale medier er privat indhold også offentligt  Husk også her altid at overholde tavshedspligten Opfør dig på fx facebook som du ville gøre det på arbejdet. Overvej nøje, hvad du skriver om din arbejdsplads, og hav den samme respekt over for kolleger, chef m.fl., som du udviser i det daglige Offentliggør ikke billeder af andre, uden at spørge om lov først Overvej også, hvilke billeder du lægger ud af dig selv – selvom du sletter dem igen, kan de ofte stadig findes i ’cyberspace’, når først de har været lagt ud. Læs mere og find flere gode råd i forhold til sociale medier her: Sygeplejersken nr. 8, 2011 (ligger på Forbrugerrådet har et helt tema om facebook og dit privatliv på hjemmesiden:

5 Noget på hjerte? www.dsr.dk/ytringsfrihed
Hvis du har noget på hjerte og gerne vil ytre dig i offentligheden, eller hvis du bliver kontaktet af en journalist, som gerne vil interviewe dig, er der hjælp at hente i DSR, hvis du skulle få brug for det. Gode råd og hjælp at hente Du kan kontakte din tillidsrepræsentant, din kreds eller Dansk Sygeplejeråds centrale kommunikations- og presseafdeling, hvis du vil have yderligere råd og vejledning om dine muligheder eller om, hvordan man kan markere sine holdninger i pressen – find kontaktoplysninger på Du kan også finde gode råd og eksempler på temasiden:


Download ppt "Ytringsfrihed og sygeplejersker"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google