Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Borgernes barrierer for brug af IT

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Borgernes barrierer for brug af IT"— Præsentationens transcript:

1 Borgernes barrierer for brug af IT
Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet

2 Ældres brug af IT Forsknings- og udviklingsprogram fra 1999 til 2004
6 lokale udviklingsprojekter – deltagere 1 formidlingsprojekt 4 forskningsprojekter ”Ældre tæmmer teknologien – og bliver borgere i informationssamfundet”

3 Barrierer for brug af IT
Økonomisk barriere for 5-7 % Største barriere er mangel på motivation Manglende oplevelse af behov Manglende kompetencer er også en stor barriere Mangel på målrettet indhold eller digitale services der er designet til unge

4 Motivation for brug af IT

5 Deltager i IT projekt Jeg synes, det er vigtigt at følge med også, fordi ellers så bliver man jo hægtet af, som du siger. Man skal ligesom vide, hvad der sker i samfundet og det er jo den vej, det går. Hvis vi ikke ligesom følger lidt med, så vil vi ret hurtigt, synes jeg, blive hægtet af.

6 Deltager forventninger
Jeg ville gerne have indsigt i, hvad man kunne med den, og om jeg kunne håndtere den. Jeg forstod ikke, hvad folk snakkede om, men det har hjulpet nu, og jeg har fået indsigt i det.

7 Manglende behov Ja, det siger mig ikke en pind… det gider jeg under ingen omstædigheder… Sådan er det bare, og jeg har heller ikke brug for det jo, så skal det da kun være for underholdningen jo. Interviewer: Ja, altså du kan sagtens klare det daglige uden og… Det har jeg kunnet hele livet.

8 IT kompetencer og alder
Niv. 0 Niv. 1 Niv. 2 Niv. 3 Total 16-29 2% 6% 44% 48% 100% 30-39 4% 15% 38% 40-49 8% 20% 41% 31% 50-59 16% 25% 34% 60-69 40% 24% 21% 70 op 74% 14% 11% 1%

9 Manglende kompetence Men det… det tekniske, det interesserer overhovedet ikke mig, og det har det aldrig gjort. Jeg skal have en… tekniker til at gøre det, ellers så… Jeg kan slet ikke finde ud af noget, og jeg kan ikke forstå alle de der tekniske udtryk, overhovedet ikke. Og det har jeg ingen forudsætninger for at gøre, jeg har ingen uddannelse af nogen art… Det er for at sige det, som det er.

10 Empowerment Jeg har haft mange nederlag i mit liv. Jeg har været bange for at gå i gang med noget nyt og jeg har ikke haft kræfter til at gå i gang med noget nyt. Men nu har jeg fået oprejsning, jeg har fundet ud af at jeg er da ikke helt analfabet. Jeg har fået mere selvtillid.

11 Digitalt indhold og design
IT som symbol på ungdom og modernitet – ses fx i reklamer Design indeholder indholdsmæssige koder – fx hjemmeside for Ældreråd Unge står af på offentlige hjemmesider fordi de ikke forstår hvad det handler om

12 Indsatsområder Der er allerede gjort meget for at overvinde den økonomiske barriere Der er aktiviteter i gang for at overvinde barrierer omkring motivation/behov og kompetencer Der mangler fokus på betydning af indhold og design

13 Tak for jeres opmærksomhed


Download ppt "Borgernes barrierer for brug af IT"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google