Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation: Grethe, 53 år, bor i Vejle med min kæreste, oprindeligt uddannet SSH, har 3 voksne børn. Diagnose ”paranoid skizofren”, NU helt medicinfri!

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Præsentation: Grethe, 53 år, bor i Vejle med min kæreste, oprindeligt uddannet SSH, har 3 voksne børn. Diagnose ”paranoid skizofren”, NU helt medicinfri!"— Præsentationens transcript:

1 Præsentation: Grethe, 53 år, bor i Vejle med min kæreste, oprindeligt uddannet SSH, har 3 voksne børn. Diagnose ”paranoid skizofren”, NU helt medicinfri!

2 Præsentation: Pernille, 29 år, bor i Vejle med min kæreste, oprindeligt uddannet frisør, stoppet pga. astma, læser nu Engelsk på Syddansk Universitet, har Anna på 1½ år. Grethes ældste datter, pårørende gennem hele forløbet SUPERstolt af sin mor!

3 Sygdommen startede.. 4 familiemedlemmer døde inden for 2 år.
Fik brystkræft, og derved fjernet et bryst. Modtog en enkelt kemo-behandling, takkede derefter nej til kemo. Lægen gav 7 år at leve i. Bange for at dø.

4 Symptomer/ årsag til stemmer
Overvåget (lille by) Forfulgt Truet Mobbet Mistroisk Svigtet Styret

5 Tab: af 4 af mine kære på 2 år
af mit bryst et ½ år efter de 4 dødsfald af mit hus / tvangsauktion / pga sygedagpenge af sexualitet af daværende kæreste af forældrerollen / under indlæggelsen / og tiden efter af min styrke af selvværd af tillid til læger / og andre mennesker / grundet tvang / og trussel kemo af respekt fra andre af identitet af ejerskab af min krop af ansvar for eget liv af håb for fremtiden af tro på mine kære af troværdighed fra andre af tro på at livet kunne bedres af mental frihed / bliver holdt fast i psykiatrien af arbejde

6 Indlagt 2000: Medicin Manglende samtaleterapi
Flere overflytninger pga. pladsmangel. Modtages på psyk. Skadestue i Esbjerg, men flyttes derefter til Amtssygehuset i Hviding fordi det er ”der man hører til” Umuligt at skabe TILLID Selvhjælp: Digte og sange

7 Som pårørende: Manglende hjælp fra systemet ”Nærmeste slægtning”
Tanker i forhold til mindre søskende

8 Tiden efter udskrivelsen:
Mange bivirkninger af medicin Kæmper med alle tabene, som ikke er blevet bearbejdede, kun dæmpede af medicinen. Trappet ud af medicin

9 Indlagt 2005: Psykose fremkaldt af stress på job.
Frivillig indlagt – tvangstilbageholdt Ønsker samme medicin som sidst, ”Semap” – men den er udgået. Stoler ikke på ny medicin. Lokket til at tage medicin, ved at stille besøg i udsigt.

10 Som pårørende: Fik en opringning fra en læge:
”Nu har vi fået jeres mor til at tage medicin ved at love hende besøg af jer, så I skal helst komme i morgen”! Patrick var ikke over 15, så han kunne ikke komme med. Det vidste mor ikke.

11 Efter udskrivelsen: Meget påvirket af bivirkninger. Sygelig søvnighed.
Mange kramper i tæerne. Fordøjelsesbesvær. Væskeophobning. Vægtøgning. Stoppede medicin pga. bivirkninger.

12 Indlagt 2007: Hentet af politiet, ikke i civil.
Stadig kun medicinbehandling – ingen samtaleterapi. Selvterapi: Skrev digte og sange, bagte kager til medpatienterne, snakkede med en medpatient. Lægen grinede af forespørgselen på samtaleterapi: ”Du kan ikke snakke dig ud af det her”.

13 Som pårørende: Overskud en mangelvare – Hvad med opretholdelsen af ens eget liv? Igen flyttet frem og tilbage. Var i kontakt med behandlingsstedet hver dag, alligevel formåede de at flytte vores mor så hurtigt, at vi en dag ringede det forkerte sted hen. Nedslidning af netværk! / Orlov?

14 Efter udskrivelsen: Behandlet med ”Risperdal”. Ikke dækkende. Skifter til ”Seroquel” og får tilskud af ”Cipramil” Efter 6 mdr. stoppes ”Cipramil” med succes. Er så sløv af ”Seroquel” at tankerne om at skulle være på medicin resten af livet virker altoverskyggende. Sygdomserkendelse – Accept eller knækket?

15 Vejen ud af medicinen! Fandt Olga Runciman’s hjemmeside.
Læste bøger om Recovery og stemmehøring. Tog kontakt til Olga. Lærte at psykoserne var udløst af traumer. ”Lav en plan” ”Informer dit netværk”

16 ”Planen”: At have lov til at sørge over mine tab.
At mine kære kæmper med mig. At være god ved mig selv. At oprette en stemmehørergruppe. At arbejde med mine stemmer. At udgive mine digte og sange. At blive medicinfri. At få MB-uddannelsen – Hjælpe andre.

17 Som pårørende: I starten var det skræmmende at tænke på, hvad der ville ske ved udtrapning. Oplevelsen af mor, som var så entusiastisk og optimistisk, var nok til at ville støtte hende præcis det hun ville. Var glad for at hun gik til månedlige besøg hos lægen – for vores skyld.

18 Spørgsmål til stemmerne:
Hvorfor følte jeg mig styret? ”Har du givet nogen lov til at styre dig”? Hvorfor føler jeg mig mobbet i fjernsynet? ”Har du været mobbet tidligere? Hvorfor har jeg så lidt tillid til autoriteter? ”Har du været svigtet i barndom/opvækst?

19 Tanker om sygdomsforløbet:
Et stort behov for at udtrykke stor taknemmelighed til dem som har været der under hvert sygdomsforløb. Ikke rart at tænke på at der nu på afdelingerne bliver etableret ”Skizofreni-skoler” til erkendelse af sygdom og livsvarig medicinering. Sender en tanke til straffefangen jeg mødte på den lukkede afdeling i Esbjerg, som mente at det var værre der end i fængslet?!

20 Retten til selv at bestemme:
Det er så vigtigt at huske, at man har lov til at sige ”Nej tak” til medicin når man ikke er psykotisk. Man har lov til at vælge kontaktpersoner fra i DT Man har ret til journalindsigt.

21 Lige så vigtigt at huske er:
Måden man trapper ud på er afgørende for at det går godt. Stemmer, fornemmelser osv. skal bearbejdes undervejs – kun på den måde bliver man fri for dem. Et støttende netværk er uundværligt! At sætte sig ind i ”Recovery” ved at læse om de problemer man møder på vejen.

22 Recovery Enighed i familien om, at redskaberne vi kender nu, kunne have været brugt med succes tidligere i forløbet. MEN politisk vægtes psykiatrien lavt, og det medfører færre bevillinger end til det somatiske sundhedsvæsen. (7-8% i DK, 20% i andre lande)

23 Lysten til at leve igen! Olga gav mig tro og håb tilbage.
Uvurderlig støtte fra netværk. TAK! Fandt kærligheden, selvom jeg gjorde alt hvad jeg kunne for at skræmme ham væk  TILLID – Fra kæresten, børn, søskende og veninden.

24 Før: Efter:


Download ppt "Præsentation: Grethe, 53 år, bor i Vejle med min kæreste, oprindeligt uddannet SSH, har 3 voksne børn. Diagnose ”paranoid skizofren”, NU helt medicinfri!"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google