Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kirkeåret En serie malerier af Knud Andersen med tilknytning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kirkeåret En serie malerier af Knud Andersen med tilknytning"— Præsentationens transcript:

1 Kirkeåret En serie malerier af Knud Andersen med tilknytning
til kirkeårets tider og dage Klik med musen for næste billede

2 Kirkeåret går fra advent til advent
Kirkeåret er et hjul med mange billeder, som lægger indhold i kalenderen. Det drejer gennem tiden frem mod evigheden. Kirkeåret er en grundorden bag livets kaos. Fint at have sin plads et sted på hjulet og bare følge med og betragte, hvad der passerer.

3 Advent Adventssolen står op. Den lander på verdens kyst og lyser over de høje huse, hvor der er nogle, som vågner.

4 Jul Vi er i stalden i Betlehem. Men vi er også i grotten under fødselskirken. Krybben blev første trin på lidelsens vej. Josef er her endnu. Men han er distraheret af en tilsløret kvinde, som passerer vinduet. I forgrunden sidder Helligåndens kronede due og fortæller os om solopgangen fra det høje. Den røde skive er på vej op over ørkenen. 

5 Betlehem Betlehem er en forestilling eller et sindbillede hos kristne.
Symbolsk fremstilling af en orientalsk landsby med fødselsgrotten.

6 Nytår Der sidder en mand med ryggen til det gamle år.
Han ser mod fremtiden og det nye år, som tager sig lysere ud  end det gamle. Nederst til højre er mennesker på vej gennem tiderne. Fra højre bryder et større, men uudgrundeligt gyldent skær ind i verden.

7 Hellig Tre Konger Billedet hedder Los tres Reyes Santos.
Vi er i i de snævre gader på vej til fødselskirken. Her gik Casper, Melchior og Baltasar på vej til stalden. Der er lys derinde. De tre konger, hvis forbogstaver sees for oven,  er  blevet til søjler i en kirkebygning. Gennem et vindue til højre ser byen ud til at brænde, og der har været kæmpet i gaderne. Men billedet er fyldt med lys.

8 Fasten Billedet hedder "Den lidende Skaber". Vi ser Universet svømme på Urhavet. Et stor fjedret fugl holder hele systemet i sit næb. Den græder tårer af blod. En mindre fugl bearbejder jordkloden med sit næb. Der ligger et net omkring hele Universet, der ved et kors er ved at blive fisket hjem. Det en fremmed tanke, at Skaberen  kan lide. Men det var Skaberen selv, som verden.

9 Marias Bebudelse Vi fejrer bebudelsen 9 måneder før 25. december.
Et lyspunkt midt i fastetiden. Madonna vises her med det barn, hun fik til opgave at føde.

10 Skærtorsdag Det er skærtorsdag nat.
En skikkelse i midten af billedet ser ind i mørket og angribes fra begge sider.

11 Langfredag Det store kors er centrum i dagens begivenheder. Der er blod og nagler, men mørket gennembrydes af lysets gule og håbets grønne farver.

12 Påske Påskens billede hedder "Opstandelse".
En skikkelse springer bort fra mørke og lidelsens blodrøde farve op mod himmel og lys. Med åbne arme favner han foråret.

13 Opstandelse Billedet skildrer forvandlingen fra det jordiske til det himmelske. Dannelsen af opstandelses legemet er en genfødsel.

14 Pinse Peter holder messe for apostlene i nadversalen.
Helligånden styrtdykker ned over dem. Der går ild i dem.

15 Trinitatis Billedet hedder ”Luk vinduet op for brisen”.
Den lange trinitatistid ligner ofte en varm, trist og ensom juli eftermiddag. Så åbner man vinduet for pust ude fra.

16 Sankt Hans Sankt Hans er midsommer. Solen står højest på himlen. ”Solfuglen” lufter livsglædens hund, der svæver over problemerne. Solfuglen henviser til både verdens sol og ”Verdens Lys”

17 Tsunami Jordkloden svømmer på Urhavet under stadig risiko for at blive over- svømmet. Uanset hvad der måtte ske, holder Vor Herre kloden i sine hænder.

18 Hverdag Der er mange hverdage under kirkeårets gang.
Flertallet er dem er fulde af slid og bekymring om, hvad det hele skal blive til.

19 Mikkels dag Mikkelsdag dag er den 29. september. Det
internationale Mikael blev på dansk til Mikkel. Ærkeenglen Mikael har givet navn til festdagen. Han er, som der står på maleriet på græsk, ho arkån mikaæl, hersker, chef for alle englene, som hjælper Vor Herre med at regere Universet med planter, dyr og mennesker.

20 Alle Helgen Vi ser det ny Jerusalem komme ned fra himlen.
Billedet hedder "Det ny Jerusalem". Vi ser det ny Jerusalem komme ned fra himlen. Den store hvide flok ligner tusind bjerge fulde af sne. De fire engle står foran tronen, som her symboliseres af et kronet kors. Vi afventer, at Kristus synligt skal indtage sin trone som universets hersker. Fra tronen vælder ud over den grønne jordklode floden med livets vand   I Davidsstaden med de evige boliger er guld på gaden kun overfladen.

21 Den nye jord Mod slutningen af kirkeåret kredser tankerne om den ny himmel og den ny jord. Det hjælper ikke at spejde ud i universet. Der skal søges på et åndeligt plan!

22 Guds rige er inden i os Vi ville gerne se, hvad der er bagved den synlige verden, men der er mur imellem, og porten står kun på klem. Vi burde koncentrere os om Guds rige, som er midt iblandt os, ja, inde i os.

23 Sådan slutter kirkeåret
Novembermørke. Blå skove i fjerne horisonter. Løvfald. I centrum stråler lyset fra Guds rige, som vi lever og ånder i og er på vej mod.

24 Henvendelse om billederne
GALLERI SANKT MIKAEL Kongensgade 21 B 3550 Slangerup


Download ppt "Kirkeåret En serie malerier af Knud Andersen med tilknytning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google